Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Colau burxa al Govern pel sensellarisme: més inversió i un centre metropolità

L’alcaldessa de Barcelona, ​​Ada Colau, ha reclamat aquest dijous a la Generalitat que lideri una política catalana d’atenció al sensellarisme. Vol que destini fons contra la Covid-19 als equipaments extraordinaris que la ciutat ha posat en funcionament per a persones sense llar, com els pavellons de la Fira, i que obri un equipament metropolità per aquest col·lectiu.

En una carta piulada per l’alcaldessa i adreçada al vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, ha posat en valor el “sobreesforç econòmic i organitzatiu sense precedents” que ha fet Barcelona arran de la pandèmia per atendre persones sense llar. Així ha recordat la creació a la primavera de 7 equipaments extraordinaris amb 750 places en total per treure del carrer als sensesostre durant el confinament i després.

L’alcaldessa ha exposat que durant aquest any l’Ajuntament haurà assumit un pressupost extra de 15 milions en sensellarisme a Barcelona, que se sumen als 35 milions anuals que ja es destinava a aquest àmbit. Per això veu “molt insuficient” que la Generalitat hi destini 925.000 euros procedents del fons extraordinari estatal. Al maig ja va enviar una altra carta al vicepresident per reclamar-li que multipliqués per 10 el pressupost dedicat als equipaments per a persones sense sostre.

A més, Colau ha demanat a la Generalitat que s’impliqui en el finançament dels dispositius d’acollida a la Fira de Barcelona de Montjuïc, que suposen 1,5 milions d’euros, per poder recuperar la capacitat dels dos pavellons en cas d’una segona onada forta de coronavirus.

Poques places fora de la capital

Colau ha destacat que, abans de la pandèmia, a la resta de l’àrea metropolitana “el nombre total de places no arribava a 80 i a la resta de Catalunya eren poc més de 100”. Així, ha alertat que en els últims dos anys el 50% de les persones que es dirigien als serveis d’atenció de persones sense llar de Barcelona portaven menys de 3 mesos a la ciutat.

En aquest sentit, ha estimat que, com a mínim, el 25% de les persones acollides durant els últims mesos per l’Ajuntament tenia la seva última residència fora de la ciutat. “Barcelona està exercint de capital de Catalunya, assumint la manca de estratègia territorial i el buit d’equipaments a tot el territori”, ha dit. Per això ha demanat a la Generalitat que posi en funcionament un centre d’atenció d’emergència metropolità que doni resposta immediata a la necessitat d’allotjament generada per la crisi i pugui rebre les derivacions dels serveis socials municipals de tota la zona.

“Que Catalunya comenci a creure que hi ha un problema de sensellarisme que no és de la ciutat de Barcelona, ​​que és del conjunt de Catalunya, especialment de l’àrea metropolitana”, ha sentenciat Colau en roda de premsa.

Nou centre específic per a dones

La reclamació l’ha feta durant la inauguració d’un nou centre exclusiu per a dones sense llar al districte d’Horta-Guinardó. Es diu La Llavor i està ubicat al carrer Saldes. Es tracta d’un equipament gestionat per Sant Joan de Déu Serveis Socials amb la col·laboració de la Fundació Ared, que oferirà també a les residents un servei específic de formació i inserció laboral.

L’equipament s’integra a la xarxa pública de l’Ajuntament de Barcelona, que preveu destinar-hi 1,16 milions d’euros a l’any. Té 40 habitacions individuals i dona continuïtat a un equipament temporal que es va obrir al carrer Ali Bei en esclatar l’epidèmia. D’aquesta manera, les usuàries que eren en aquell centre ja viuen ara al nou equipament, on s’han traslladat fa pocs dies.

El centre ofereix acompanyament social i emocional des d’una perspectiva de gènere. Tot i que les dones només representen el 13% de les persones que dormen al carrer, tenen una taxa de pobresa i risc d’exclusió social superior als homes. Això passa pel fet que les dones suporten més situacions d’infrahabitatge o d’abusos i violència que no pas els homes abans de quedar-se al carrer i que, quan hi arriben, ho fan en una situació de deteriorament físic i emocional més greu.

Govern: 22 milions a Barcelona

La Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat ha detallat en un comunicat aquest dijous que ha destinat aquest any prop d’un milió d’euros per atendre les situacions de sense llar a la ciutat de Barcelona, en el marc de les inversions extraordinàries per la pandèmia. En conjunt, la Generalitat ha destinat 22 milions d’euros a la capital per abordar les conseqüències socials de la crisi, 925.950 euros dels quals en una línia específica per a oferir suport i recursos a sensesostre.

Mitjançant aquests fons s’han activat a Barcelona més de 600 places d’atenció a persones sense llar, i l’objectiu de la Generalitat és que aquesta línia d’ajuts abasti a les ciutats de més de 50.000 habitants, “amb la finalitat d’atendre els casos on s’originin i reduir la pressió d’aquest fenomen a la capital catalana “.

Més notícies
L'Eugenia, la Mariam i l'Estebana al menjador de la Llar Impuls a Sarrià / Matere García Ximénez

“Quatre parets i un sostre no és una llar”: les històries invisibles de les dones sense llar

Notícia: “Quatre parets i un sostre no és una llar”: les històries invisibles de les dones sense llar
Comparteix
Eugenia, Mariam i Estebana expliquen les situacions que han viscut a Barcelona abans d'arribar a la Llar Impuls d'Assís
Notícia: “Quatre parets i un sostre no és una llar”: les històries invisibles de les dones sense llar - Mobile
Mantes d'un sensesostre davant d'un establiment tancat / Arrels

El nombre de joves que viuen al carrer a Barcelona es dispara un 60%

Notícia: El nombre de joves que viuen al carrer a Barcelona es dispara un 60%
Comparteix
Arrels denuncia que els recursos existents estan "lluny i saturats" i proposa obrir espais petits a cada barri
Notícia: El nombre de joves que viuen al carrer a Barcelona es dispara un 60% - Mobile
L'alberg per a persones sense llar de la Fira de Barcelona gestionat per la fundació Salut i Comunitat / S.B.

Colau obre una altra guerra amb la Generalitat pels sensellar

Notícia: Colau obre una altra guerra amb la Generalitat pels sensellar
Comparteix
L'Ajuntament escriu a Aragonès per reclamar-li que multipliqui per 10 el pressupost dedicat als equipaments per a persones sense sostre | "No podem fer de Generalitat", adverteix la regidora Gemma Tarafa
Notícia: Colau obre una altra guerra amb la Generalitat pels sensellar - Mobile
Accés al macroalberg de la Fira, aquest setembre / MMP

El macroalberg de la Fira seguirà obert: “Ningú sap quina tardor tindrem”

Notícia: El macroalberg de la Fira seguirà obert: “Ningú sap quina tardor tindrem”
Comparteix
Més de 1.300 persones han passat per dispositius d'emergència des de l'inici de la pandèmia
Notícia: El macroalberg de la Fira seguirà obert: “Ningú sap quina tardor tindrem” - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: mala peça a octubre 16, 2020 | 08:08
  mala peça octubre 16, 2020 | 08:08
  es l'esport preferit de la frau kolau, desproticar del Govern de Catalunya. Ara ella mentrestant treballar per Barcelona, poca cosa
 2. Icona del comentari de: Pepitu a octubre 16, 2020 | 11:02
  Pepitu octubre 16, 2020 | 11:02
  "Sensellarisme" Quina mania d'invertar-se paraules... això no ve al DIEC. La inversió per a l'economia productiva generadora de llocs de treball. Colau: toca el dos i deixa Barcelona en pau. Mai un alcalde havia fet tan de mal a la ciutat de BCN com aquesta alcaldessa.
 3. Icona del comentari de: Eulalia Ciutadella a octubre 16, 2020 | 12:07
  Eulalia Ciutadella octubre 16, 2020 | 12:07
  La Barcelona de Trias era llum. Ara hi ha brutícia, caos circulatori, misèria, màfies de tota mena, "sindicats de l'agressivitat", il·legalitats administratives... Les incompetències de la pitjor etapa (en anys) d'alcaldia de Barcelona atrauen allaus de miserables del món (no dic necessitats) per fer-ho tot més abusiu, més asfixiant... Mentre, la Colau baveja amb el bo i millor de l'íbex. Per solucionar molts problemes dels sense llar, en comptes d'anar a fer el ploricó a la Generalitat en temps de carestia, només que foragitessin els okupes mafiosos o sindicats de barruts que en fan de l'okupació el seu modus vivendi, s'alliberarien molts espais per la gent necessitada de debò. Pocavergonyeria barrejada amb ineptitud i imprevisió més prepotència dels responsables polítics de la ciutat, fan que Barcelona estigui caient en picat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa