Els dos pavellons cedits per Fira de Barcelona per a allotjar persones en situació de vulnerabilitat es mantenen oberts sense data de tancament. Tot i que inicialment l’Ajuntament de Barcelona havia previst desmuntar-los el 30 de setembre, la incertesa sobre com evolucionarà la situació sanitària ha portat el consistori a no fixar per ara cap data de tancament. “Ningú sap quina tardor tindrem ni què tindrem d’aquí a 15 dies”, ha afirmat la comissionada d’Acció Social, Sònia Fuertes, que ha assegurat que la resposta s’anirà “adaptant” a la situació.
En total, més de 1.300 persones han passat pels 6 equipaments d’emergència posats en marxa a Barcelona arran de la pandèmia. Actualment hi ha allotjades unes 440 persones. Des del decret de l’estat d’alarma es van posar en marxa sis espais diferents, dotats globalment d’unes 700 places, que es van afegir a les 2.200 que l’Ajuntament i les entitats coordinades a la Xarxa d’Atenció a les Persones Sense Llar (XAPSLL) oferien ja abans de la pandèmia de forma estructural.
D’aquestes 700 places, 450 són a la Fira ja que cada pavelló té capacitat per allotjar 225 persones. En les darreres setmanes el nombre de persones allotjades als dos pavellons s’ha mantingut estable entre les 250 i les 300 persones. Pel que fa la resta d’equipaments, com pot ser l’Equipament d’Atenció a Dones, l’Equipament Pere Tarrés o l’Equipament per a joves ubicat a Montgat, es mantenen amb la capacitat plena o gairebé al màxim d’ocupació.
Amb totes les dades a la mà, Fuertes ha posat en valor la tasca “ingent” que ha fet l’Ajuntament per donar resposta a l’emergència de la covid, en col·laboració amb diverses entitats que gestionen els diferents dispositius, com és el cas de Creu Roja i la Fundació Salut i Comunitat (pavellons de la Fira), Progess, l’Associació Benestar i Desenvolupament o Superacció.
Proves PCR i positius
Dels més de 1.300 usuaris que han passat pels diferents equipaments d’emergència, s’ha fet prova PCR a 403. D’aquests, 31 allotjats han resultat positius. Quant als professionals dels dispositius, s’han fet 247 PCR que han permès diagnosticar 8 treballadors positius.
D’altra banda, als dispositius estables del Programa Municipal d’Atenció a Persones Sense Llar, s’han realitzat 922 proves PCR a persones usuàries durant el període de la crisi sanitària, de les quals 135 van sortir positives. Als seus professionals se’ls ha fet 544 proves, 29 amb resultat positius. En total, 141 persones dels centres residencials del programa d’atenció han estat derivades a diferents hotels saluts i 16 han estat hospitalitzades.

Al març es va posar en marxa un centre d’aïllament temporal de 30 places gestionat per Sant Joan de Déu Serveis Socials i, des del maig, està en funcionament un Hotel Salut al barri de la Sagrada Família per permetre l’aïllament i fer el seguiment mèdic pertinent. En aquest Hotel Salut s’han atès 78 persones, provinents tant dels recursos d’allotjament d’emergència com dels centres residencials del Programa Municipal d’Atenció a Persones Sense Llar.
L’ajuntament considera que la prevenció i control de la Covid-19 als dispositius d’allotjament i emergència, gestionada en col·laboració amb l’Agència de Salut Pública de Barcelona, ha estat “satisfactòria” i creu que els circuits d’aïllament i derivació així com les mesures de control han funcionat.
Perfil dels usuaris
Una de les principals conclusions de l’anàlisi de les dades recollides pels dispositius és que un 40% de les persones que hi han passat estaven en situació de mal allotjament o infrahabitatge abans de la Covid-19, però no al carrer. Un 32% havien dormit al carrer a causa de la crisi. També destaca que prop de la meitat de les 1.324 persones ateses o bé es trobaven en situació administrativa irregular (33,0%), o bé disposaven de permís de residència però no de treball (16,3%).
La immensa majoria dels atesos han estat homes ja que només un 16% han estat dones. Una de cada tres persones tenen edats compreses entre els 36 i els 50 anys, un 19% entre els 26 i els 35 i un 17% entre els 18 i els 25 anys.
25% d’expulsions
L’accés als equipaments d’emergència ha estat lliure en tot moment, condicionat al compliment d’una sèrie de normes per garantir la convivència. El 65% de les sortides han estat voluntàries, ja sigui per tornar a situacions de carrer, a situació de mal allotjament, per recuperar la relació amb l’entorn proper o tornar a habitacions de lloguer.
D’altra banda, el 25% de les baixes han estat expulsions per incompliment de les normes de convivència, un 6% per derivacions a altres centres del dispositiu i un 1,8% per ingrés a centre sanitari o un dels equipaments d’aïllament.