Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Un circuit per a patinets i pistes esportives per foragitar la delinqüència d’uns jardins del Raval
  • CA

L’Ajuntament de Barcelona farà un rentat de cara als jardins de Sant Pau del Camp, un dels punts negres d’inseguretat al Raval, per atraure nous usos a l’espai i revertir l’actual degradació. Aquest dilluns ja va tancar-los al públic, després d’un polèmic desallotjament policial, però les obres no seran immediates. De fet la primera fase està en procés d’adjudicació i no té encara data oficial d’inici.

Segons el projecte de licitació, consultat pel TOT Barcelona, la primera fase inclou construir un circuit per a bicicletes i patinets i una “àrea híbrida de joc i esport” de 480 m2, així com per ampliar l’àrea d’esbarjo per a gossos existent –fins a 400 m2– i dotar d’un safareig els horts urbans. També s’aprofitaran les obres per habilitar un nou accés al parc, que serà el cinquè i connectarà amb els carrers de les Tàpies i Hort de Sant Pau.

Les dues noves instal·lacions tindran base de formigó i es pintaran amb colors vistosos i estètica juvenil, com mostren les recreacions del projecte. En el cas del circuit, tindrà en total 363 m2 i serà un pumptrack, un tipus específic que permet als usuaris de bicicletes i patinets recórrer-lo i fer-hi salts acrobàtics amb l’únic impuls de la inèrcia. S’assembla a un skatepark però no és excavat: les ondulacions s’adaptaran a la cota actual i respectaran els pollancres del jardí. Els usuaris disposaran d’un recorregut de quasi 80 metres de corda en un carril de 1,40 metres d’amplada, adaptat a tots els nivells d’expertesa i apte per infants a partir dels 5 anys d’edat. 

Vista aèria dels jardins i del monestir de Sant Pau del Camp / Ajuntament de Barcelona

Vista aèria dels jardins i del monestir de Sant Pau del Camp / Ajuntament de Barcelona

En cap cas les obres alteren l’estructura dels jardins, que envolten el monestir benedictí de Sant Pau del Camp fundat el segle IX. Van ser construïts el 1991 per substituir la degradada plaça de les Tàpies i l’operació urbanística incloïa un aparcament subterrani que va obligar a situar els jardins a una cota més elevada que els carrers de l’entorn. Amb els anys s’ha tornat a degradar, de forma més accelerada en la darrera dècada. Fa set anys el districte va començar a estudiar una reforma i en fa 2 va impulsar un procés participatiu amb els veïns per introduir-hi nous usos, després de descartar una remodelació integral que aplanés el terreny pel seu elevat cost, que podria arribar als 10-12 milions segons va estimar aleshores l’exregidora Gala Pin.

El projecte de “microintervencions” als jardins va rebre una primera aprovació al mes de maig i aquest 20 de juliol el govern municipal li ha donat l’aprovació definitiva, després d’un període d’exposició pública en què no s’han rebut al·legacions. La licitació va tancar el 22 de juliol i ara estan en procés d’adjudicació. El tinent Jaume Collboni va respondre dimecres a la premsa que les obres començaran “en uns mesos”. La primera de les tres fases d’obra va sortir a concurs públic per un import de 206.605,72 euros més IVA. Segons el projecte executiu, els treballs haurien de durar uns tres mesos.

Detencions per droga i sense sostre damnificats

La renovació d’aquests jardins han transcendit aquesta setmana arran del seu desallotjament, la nit de dilluns a dimarts. Una intervenció conjunta dels Mossos d’Esquadra, Guàrdia Urbana i Policia Nacional va buidar la zona i va acabar amb 9 detinguts i 29 identificacions per presumpte tràfic d’estupefaents. Els altres damnificats d’aquesta batuda van ser les persones sense llar que dormen habitualment als jardins, entre les que hi ha menors d’edat.

Personal de Serveis socials de l’Ajuntament va estar present durant el desallotjament i van oferir-los allotjament, però les entitats socials que treballen al barri han posat el crit al cel. La Fundació Arrels, dedicada a l’atenció de persones sense llar, denuncia que “una operació policial sobre drogues no té perquè acabar desallotjant persones sense llar que fa temps que viuen en el mateix espai”. Segons l’associació, als jardins hi solien dormir i fer vida “persones en situació administrativa irregular –entre les quals, els 9 detinguts, que van ser traslladats al CIE de la Zona Franca–, famílies, menors i joves que fa poc que han fet els 18 anys”. 

Més notícies
Nou detinguts en el desallotjament dels jardins de Sant Pau del Camp
Notícia: Nou detinguts en el desallotjament dels jardins de Sant Pau del Camp
Comparteix
La Fundació Arrels critica que "una operació policial sobre drogues" acabi amb el desallotjament de sensesostre
Mossos i Guàrdia Urbana desallotgen els ferrovellers que dormien a Sant Pau del Camp
Notícia: Mossos i Guàrdia Urbana desallotgen els ferrovellers que dormien a Sant Pau del Camp
Comparteix
L'operatiu policial per fer fora grups de persones que passaven la nit als jardins de la Pau respon a queixes veïnals
Història del rescat del nen de 8 anys que esnifava cola al Raval
Notícia: Història del rescat del nen de 8 anys que esnifava cola al Raval
Comparteix
La Guàrdia Urbana l’ha localitzat i l’ha traslladat el cas al departament d’Afers Socials de la Generalitat
Detenen quatre menors pel robatori d’un mòbil durant la batuda dels jardins de Sant Pau del Camp
Notícia: Detenen quatre menors pel robatori d’un mòbil durant la batuda dels jardins de Sant Pau del Camp
Comparteix
La policia va trobar documentació de la víctima en mans d'un grup dels sensesostre desallotjats dels jardins

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa