Història del rescat del nen de 8 anys que esnifava cola al Raval

La Guàrdia Urbana l’ha localitzat i l’ha traslladat el cas al departament d’Afers Socials de la Generalitat

La Guàrdia Urbana ha localitzat un nen d’uns 8 anys que vivia al carrer i esnifava cola. El nen va ser traslladat a un centre mèdic i ara es troba sota la tutela de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA). El menor, que ja havia sigut vist en alguna altra ocasió pels carrers del Raval, segons va informar Telecinco fa uns dies, s’hauria fet addicte a la cola. Segons la cadena, els educadors socials de l’Ajuntament van recollir el nen, però la publicació d’aquesta notícia ha fet que un usuari de Twitter es queixés que no s’explicava el detall que havia sigut la Guàrdia Urbana qui va localitzar la criatura.

Fonts municipals han confirmat al TOT Barcelona que el nen va ser trobat per agents de la Guàrdia Urbana, però han assegurat que no tenen cap altra dada sobre la seva situació, ja que es tracta d’un menor d’edat i correspon a la direcció general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència de la Generalitat (DGAIA) fer-se’n càrrec. També han recordat que les institucions no comenten casos de menors per protegir-los.

El nen havia sigut vist –ho mostren les imatges de Telecinco– als Jardins de Sant Pau del Camp, un petit parc del Raval molt degradat situat entre l’església de Sant Pau del Camp i la comissaria de Ciutat Vella dels Mossos d’Esquadra. La policia –els Mossos i la Guàrdia Urbana coordinadament– fan batudes de tant en tant en aquests jardins per endur-se’n ferralla i trastos vells acumulats de les persones sense sostre que hi viuen, que malgrat tot hi tornen a acampar al cap de poques hores. Però a banda d’aquest grup d’adults, també hi ha sovint un grup de nens i adolescents, alguns dels quals esnifen cola.

De fet, els Jardins de Sant Pau del Camp és un dels escenaris on el conseller d’Afers Social, Chakir el Homrani, va admetre la setmana passada que s’hi havien localitzat menors estrangers sense família vivint al carrer. La detecció es va fer durant un pla pilot de la Generalitat i l’Ajuntament que va permetre identificar uns 43 joves, “presumptament menors d’edat”, vivint als carrers de la ciutat. El Homrani va informar d’aquestes dades en una resposta parlamentària a la qual va tenir accés l’agència Europa Press.

Sants-Montjuïc i Ciutat Vella

D’aquests 43, vuit estarien ja en centre de protecció, mentre que uns altres sis han ingressat en centre de justícia juvenil perquè havien comès algun delicte. Les primeres identificacions es van fer al novembre de l’any passat a Sants-Motnjuïc i a partir de llavors se n’han localitzat més una casa a Can Batlló i el Parc de la Primavera, del barri del Poble-sec. Altres eren als jardins de Sant Pau Camp, a l’altra banda del Paral·lel, ja dins del Raval, a Ciutat Vella

Des que van començar-se a detectar aquests nois al carrer, la Generalitat i l’Ajuntament han establert mecanismes de coordinació setmanals i reunions periòdiques entre els equips tècnics responsables i amb el centre Dar Chabab. El pla per detectar-los i contactar-hi té l’objectiu de minimitzar riscos, atendre’ls mèdicament i fer un diagnòstic de les seves necessitats i derivar-los al centre de protecció més adequat, com hauria estat el cas del menor del Raval.  

Més informació

Nou comentari