Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona crea un nou equipament per als refugiats ucraïnesos
  • CA

L’Ajuntament de Barcelona ha habilitat un nou equipament per als refugiats ucraïnesos que arriben a la capital catalana, fugint de la guerra iniciada pel govern de Rússia i del seu president, Vladímir Putin, el 24 de febrer. Aquest nou espai, amb capacitat per allotjar 80 persones, funciona des del 30 de març les 24 hores del dia, els set dies de la setmana i ofereix una cobertura integral de les necessitats bàsiques d’aquest col·lectiu, mentre l’Estat espanyol regularitza la seva situació administrativa a la Fira de Montjuïcpermís de residència i de treball– i els acull al seu sistema d’atenció, gestionat a través del Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions.

Fins ara aquesta atenció municipal s’ha centralitzat al Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB), que des de l’inici del conflicte ja ajudat més 2.600 persones, 974 allotjaments en primera instància, especialment fora de l’horari de 9.00 a 19.00 hores de la tarda, en què el dispositiu de Fira està en funcionament. A partir d’ara, el CUESB del carrer Llacuna estarà disponible per a qualsevol urgència o emergència que es produeixi a la ciutat, independentment del conflicte desencadenat per l’atac de l’exèrcit rus contra Ucraïna, explica el consistori.

El regidor de Drets de Ciutadania i Participació, Marc Serra, i la regidora de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, en una roda de premsa on anuncien la creació d'un equipament únic de refugiats ucraïnesos / Ajuntament de Barcelona
El regidor de Drets de Ciutadania i Participació, Marc Serra, i la regidora de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, en una roda de premsa on anuncien la creació d’un equipament únic de refugiats ucraïnesos / Ajuntament de Barcelona

“El nou equipament […] està plenament adaptat per a persones amb mobilitat reduïda i ofereix servei d’esmorzar, dinar i sopar per aquelles persones que ho requereixin”, afirma l’Ajuntament, que ha farà una inversió d’uns 150.000 euros mensuals per garantir l’atenció òptima d’aquest col·lectiu i que anirà sota el càrrec dels professionals de l’entitat Progess. “Igualment, ofereix prestacions de cobertura de necessitats bàsiques per a les famílies que estiguin allotjades en habitatges particulars, com per exemple targetes moneder per a poder comprar alimentació, cobertura de necessitats farmacèutiques o de roba, entre d’altres, a l’espera que s’activin ajuts estatals concrets”, detalla el consistori. El nou equipament també compta amb un servei de consigna i un espai de ludoteca amb material infantil en ucraïnès, així com un servei de traducció. Amb l’objectiu de fer més amable aquesta situació d’estrès i d’emergència, l’administració local ha contractat dues dones ucraïneses que són usuàries del Centre Residencial d’Inclusió (CRI) La Violeta, l’equipament de sensellarisme femení inaugurat ara fa un any per l’Ajuntament i que gestiona ASSÍS Centre d’Acollida, amb l’objectiu d’acompanyar els refugiats.

Implicació ciutadana

En total, sumant el CUESB i el Servei d’Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats (SAIER), l’Ajuntament ha fet gairebé 4.300 atencions. A més de l’acció municipal, fins a 862 veïns i veïnes de la ciutat s’han ofert al consistori per poder acollir refugiats i per això ja se’ls ha “començat a realitzar sessions de formació per tal que coneguin el context d’arribada de les persones provinents d’Ucraïna i informació general del context migratori a la ciutat de Barcelona, així com els drets i deures com a persona voluntària”, indica l’Ajuntament.

“El perfil de persona voluntària és el d’una dona de 39 anys de mitjana amb estudis superiors. Vuit de cada deu persones que s’han inscrit al formulari són dones i el 75% tenen formació universitària. Destaca també que el 36% del total són persones de nacionalitat estrangera i per al 46% serà la primera vegada que realitzaran tasques de voluntariat social”, detalla el consistori.

Una persona fa una entrevista a una refugiada ucraïnesa / Ajuntament de Barcelona
Una persona fa una entrevista a una refugiada ucraïnesa / Ajuntament de Barcelona
Més notícies
Llibres infantils al centre d'emergències per atendre refugiats ucraïnesos / Ajuntament de Barcelona
Prop de 900 barcelonins s’ofereixen a acollir refugiats ucraïnesos
Notícia: Prop de 900 barcelonins s’ofereixen a acollir refugiats ucraïnesos
Comparteix
Obre un nou centre d'emergències de 24 hores per atendre les necessitats dels desplaçats
Ciutadans bielorussos protestant contra la guerra i la invasió russa d'Ucraïna, a plaça Catalunya / QS
Barcelona enviarà dos vehicles de rescat a Ucraïna
Notícia: Barcelona enviarà dos vehicles de rescat a Ucraïna
Comparteix
L'objectiu és assistir en zones bombardejades pel govern de Rússia
Imatge arxiu d'un de l'edifici històric de la Universitat de Barcelona (UB) de plaça Universitat / Europa Press
La Universitat de Barcelona acull dos mestres que són refugiats d’Ucraïna
Notícia: La Universitat de Barcelona acull dos mestres que són refugiats d’Ucraïna
Comparteix
Aleksander i Maryna Martynenko s'uneixen a les facultats de Medicina i Ciències de la Salut i Economia, respectivament
Un grup d'ucraïnesos es manifesta contra la invasió russa a la plaça Catalunya / ESM
Els ucraïnesos critiquen el col·lapse al centre d’acollida de Barcelona
Notícia: Els ucraïnesos critiquen el col·lapse al centre d’acollida de Barcelona
Comparteix
Aixequen l'acampada de la plaça Catalunya i lamenten el retard per obtenir cita a la Fira

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa