Barcelona enviarà en els pròxims dies dos vehicles de rescat a Ucraïna. L’objectiu és assistir en zones bombardejades pel govern de Rússia, després que el seu president, Vladímir Putin, decidís el 24 de febrer iniciar una invasió al país veí -una “operació especial”, segons la terminologia que va fer servir el Kremlin-.
Es tracta de dues unitats, una d’elles adquirida pel port, que compten amb un braç mòbil i una autobomba que es fa servir per extingir incendis. El consistori ha subratllat que són vehicles “molt útils” en assistències tècniques i rescats, que fins ara es feien servir a la ciutat. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha lamentat que no s’hagi pogut aturar aquesta “invasió cruel” per part del govern de Putin, que continua “bombardejant les zones civils”. “Mentre això passa Barcelona no vol mirar cap a l’altre costat, ens hem mobilitzat i hem estudiat en què podíem ajudar”, ha subratllat.
Colau ha assenyalat que mentre duri “aquesta barbàrie sense justificació”, la ciutat oferirà “tota la seva solidaritat”, mantenint oberts els ponts humanitaris. També ha afegit que juntament amb els dos vehicles es faran arribar altres materials, com armilles o mascaretes. D’altra banda, ha recordat que s’han reforçat els serveis d’acollida, i que ja han arribat a Barcelona més de 4.000 persones refugiades vinculades al conflicte.
La ciutat, les institucions i la població de la capital catalana s’ha bolcat amb el poble ucraïnès. Recentment, la Universitat de Barcelona (UB) ha decidit acollir dos mestres d’aquest país de l’est d’Europa i que s’han convertit en refugiats. Es tracta d’Aleksander i Maryna Martynenko, que s’uneixen a les facultats de Medicina i Ciències de la Salut i Economia de la UB, respectivament. Així mateix, el CN Barcelona ha fet un pla per tal d’acollir els esportistes ucraïnesos que arribin a Barcelona.