Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona comença a analitzar si les seves platges tenen sorres cancerígenes
  • CA

El tancament de la principal platja de Sant Adrià de Besòs poc abans de l’estiu passat per la detecció d’alta concentració d’antics residus industrials cancerígens a la sorra va fer saltar l’alarma a Barcelona: pot ser que en alguns trams del litoral de la capital també perdurin restes tòxiques? Diversos col·lectius van recordar aleshores que, igual que a la ciutat veïna, la façana marítima del districte de Sant Martí va quedar emmurallada darrere d’una multitud de fàbriques -algunes d’elles, químiques- fins poc abans de la celebració dels Jocs Olímpics de 1992. Davant del prec del teixit veïnal, tots els partits van acceptar testar la salubritat de la sorra a tres platges. El procés per evaluar el subsòl està just ara en marxa, segons explica el consistori al TOT Barcelona.

L’estudi que l’Ajuntament paga té un nom eloqüent sobre quina ha de ser la seva missió: explicita que, a banda d’aportar una “caracterització de la qualitat ambiental” del terreny, haurà d’incloure una “anàlisi del risc per a la salut humana de les sorres”. De moment, la comprovació es limita a una sola platja, la de Llevant, i té un cost de 16.093,96 euros per al Consistori. L’encàrrec s’ha atorgat a través de l’empresa municipal Barcelona Cicle de l’Aigua (Bcasa), mitjançant un contracte menor, en què no es convoca concurs per rebre ofertes i l’adjudicació és directa.

L’informe s’ha encomanat a Assesoria tècnica del Sòl SL, Tecsòl. És la mateixa empresa que va redactar el dictamen que el maig passat va recomanar no permetre l’accés a la platja del Litoral de Sant Adrià per “risc cancerígen” en grau “inadmissible”, en especial per a infants.

Els eventuals perjudicis per a qui acudeixi a una platja on subsisteixin components insalubres no són immediats, però Tecsòl va determinar que el perill a Sant Adrià s’eleva per sobre dels paràmetres de referència en cas que un menor estigui en contacte amb la sorra més de 7,5 dies. En el cas de la ciutat de la perifèria, el terra es va inspeccionar després que es remogués per estendre un cable submarí de fibra òptica.

En els anys anteriors, altres dictàmens que no havien trascendit fins fa uns mesos ja van advertir de la contaminació latent sota la platja, adjacent a l’antiga central tèrmica de les Tres Xemeneies i a una desapareguda fàbrica de pintures. En tot cas, els metalls pesants es van localitzar a un nivell prou profund per no suposar una amenaça imminent per als banyistes mentre la superfície no es regirés, com es va acabar fent fa prop d’un any.

Airenet vol més informació

La petició ciutadana a Barcelona -formulada per la plataforma Airenet i amb suport d’associacions de veïns dels barris costaners de Sant Martí- reclama examinar també la platja de Mar Bella i la de Nova Mar Bella, límitrofes amb l’antiga zona fabril. L’Ajuntament diu que la prova es restringeix per ara a Llevant per una “qüestió metodològica” i posposa els informes sobre les altres dues platges per a “més endavant”, sense precisar una data de quan es sol·licitaran els estudis.

En aquest sentit, el govern municipal sosté que els resultats que s’obtinguin de la prospecció “seran rellevants per continuar amb l’anàlisi de la resta de sorra”. Tecsòl té marge fins al 31 de desembre per finalitzar el treball a Llevant.

Pancarta a la platja tancada de Sant Adrià / JR
Pancarta a la platja tancada de Sant Adrià / JR

Tot i haver demanat informació, Airenet assegura que no ha rebut resposta detallada de l’Ajuntament sobre l’exploració. A l’espera d’aclaracions, la presidenta de la plataforma, Silvina Frucella, es mostra escèptica davant dels primers passos de l’executiu local. “Lamentablement, ens estem acostumant que quan es denuncia un fet com aquest es fa el mínim indispensable. Que no es facin els estudis de la Mar Bella i la Nova Mar Bella no pot tenir res a veure amb una qüestió metodològica, com diu l’Ajuntament. No té res a veure amb què el terreny sigui més o menys gran, serà més bé per una qüestió de prioritats o de diners. Pot ser una gran excusa per no encarregar els altres dos informes”, sospita Frucella.

Airenet insta l’Ajuntament a ordenar que s’examini tant la quantitat de metalls pesants existent -com a Sant Adrià, on es van detectar acumulacions elevades de plom, cobalt, coure i arsènic a la superfície, entre altres substàncies perilloses– com també la de dioxines presents a la sorra. “És important que s’analitzin també les dioxines, perquè la informació que disposem és que els espigons de Llevant a Mar Bella es van reomplir amb cendres de la incineradora de Tersa, en una època en què no estava tan clar com ara que són nocives”, comenta Frucella.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) cataloga les dioxines com un contaminant ambiental persistent, de toxicitat elevada i que poden provocar càncer, raó per la qual demana esforços per reduir l’exposició de persones als seus efectes. Per ara, la plataforma no té garantia que es vagin a investigar també dins del mateix control de les sorres. “L’estudi de dioxines és més car”, apunta Frucella, que prega que s’efectuï una “bona quantitat de sondeigs del sòl i que l’empresa determini quants” perquè sigui representatiu de tot el terreny que es sotmeti a la prova.

Mentrestant, la platja de Sant Adrià continua clausurada, a l’espera que el Ministeri de Transició Ecològica desencalli la inversió per netejar el tram afectat. Alhora roman tancat des de fa prop de quatre anys un tram de costa de Badalona a tocar de Sant Adrià, cobert per una tanca perquè també van emergir residus industrials després d’unes obres d’urgència per reparar les destrosses causades per un temporal. La franja afectada suma 73.021 metres quadrats entre el riu Besòs i el port de Badalona. Un càlcul inicial va estimar el cost d’acondicionar els terrenys en prop de 37 milions d’euros. Per altra banda, la Fiscalia va arxivar una denúncia de l’organització ecologista la Marea Verda i d’altres grups veïnals per presumptes delictes comesos en l’aflorament de la contaminació a la superfície al litoral de Sant Adrià.

Més notícies
L'escultor Jaume Plensa / ACN
Demanen una escultura femenina de Jaume Plensa a Diagonal Mar
Notícia: Demanen una escultura femenina de Jaume Plensa a Diagonal Mar
Comparteix
Proposen que una de les aclamades figures de dona de l'artista s'ubiqui a l'ampliació del passeig marítim
La plataforma filmarà a partir de la setmana vinent l’spin-off de Birdbox, dirigida pels germans Pastor JORDI PLAY
Netflix comença a rodar al Bon Pastor
Notícia: Netflix comença a rodar al Bon Pastor
Comparteix
La plataforma filmarà a partir de la setmana vinent l’spin-off de Birdbox (A Ciegas), dirigida pels germans Pastor, als terrenys de l’antiga Mercedes-Benz

Comentaris

  1. Icona del comentari de: ciutadà a novembre 22, 2021 | 05:36
    ciutadà novembre 22, 2021 | 05:36
    I si estan contaminades s'ho callaran; no voldran que els pasi com a "Un enemic del poble".
    • Icona del comentari de: Ens cal més memòria a novembre 22, 2021 | 17:35
      Ens cal més memòria novembre 22, 2021 | 17:35
      En aquestes platges del litoral del municipi de Barcelona, fins fa tres dècades ben bones, ningú amb sentit comú s'hi banyava, per raons òbvies. La qüestió és perquè des de 30 anys ençà han esdevingut platges "normals" oblidant i fer veure que els "banyistes" no en sabien res del passat... L'especulació, l'ambició sense fre i el turisme massificat-parc-temàtic poden més que el sentit comú, maleits siguin, ve-t'ho ací.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa