Jaume Plensa no ha sigut gaire profeta a la seva ciutat, Barcelona. L’escultor, un dels més aclamats arreu del món, té poques obres als carrers de la capital catalana i les que hi ha han passat més bé desapercebudes, excepte Carmela, el bust de noia col·locat davant del Palau de la Música i cedit fins a 2024, quan podria ser retirat. Una proposta ciutadana ve ara a intentar corregir l’absència d’una escultura emblemàtica de l’artista a Barcelona, just quan s’ha fet encara més patent arran dels elogis que han plogut sobre Plensa gràcies a L’ànima de l’aigua, el conjunt traslladat a Nova York i coronat per un cap de dona de 24 metres que prega silenci.

Seguint la línia de l’última obra reconeixible de l’artista català, es reclama que una estàtua de Jaume Plensa que reti honors a les dones es col·loqui a Diagonal Mar. La suggerència parteix d’un entitat d’aquest barri, el Moviment Diagonal Mar, que voldria que s’ubiqués a la futura prolongació del passeig marítim a les platges de la Nova Mar Bella i de Llevant. L’organització veïnal ho ha traslladat a un procés de participació ciutadana on es recullen idees pel projecte de construcció, que l’Ajuntament ha de definir en els propers mesos.

L’entitat argumenta que la instal·lació d’una de les figures que han atorgat popularitat a Plensa s’avé amb la perspectiva de gènere que es vol insuflar a l’extensió del passeig marítim en aquest punt del districte de Sant Martí, que ha de quedar unit al parc de Diagonal Mar. El Moviment Diagonal Mar planteja que l’escultura homenatgi les “dones lluitadores” dels barris dels voltants del nou tram de passeig, el Besòs i el Maresme i Diagonal Mar i el Front Marítim del Poblenou.

La 'Carmela' de Jaume Plensa / Palau de la Música / ACN
La ‘Carmela’ de Jaume Plensa / Palau de la Música / ACN

També postula que estigui “envoltada de vegetació”, com a contrapunt a les fàbriques, les mancances i les barraques que s’aixecaven en aquest extrem de la ciutat dècades enrere. Per a l’organització, simbolitzaria “aquella vegetació que aquelles dones lluitadores envoltades de la contaminació de les antigues fàbriques haguessin volgut tenir en aquells dies dolents en què van viure”.

El referent de Nova York

En la seva proposta, l’associació no passa per alt el significat de la flamant instal·lació de Plensa a Nova York, “que demana silenci en un moment de sorolls”, interpreta. “Per aquelles dones que van aguantar els sorolls de les fàbriques, significaria els silenci que els hi mancava”, expressa la proposta per escrit presentada pel Moviment Diagonal Mar.

Per apuntalar la petició, el Moviment Diagonal Mar es refereix al magre catàleg d’obres de Plensa a la ciutat. Recorda que Carmela “desapareixerà” en el 2024 si no s’arriba a cap acord per ampliar la cessió de l’escultura. A més, esmenta el projecte fallit d’erigir una gran figura de l’escultor a l’espigó de Gas, entre les platges del Somorrostro i de la Barceloneta. Es va estimar que la figura valdria uns 32 milions d’euros, segons El País, tot i que l’artista ho va desmentir després afirmant que costava “molt menys”. A més, Plensa va subratllar que l’exalcalde Xavier Trias volia finançar-la amb fons de mecenes privats. Després de descartar-se el monument previst arran de mar, l’artista s’ha mostrat crític amb el rumb de la capital en els últims anys de gestió de l’alcaldessa Ada Colau.

“A moltes ciutats hi és la seva obra dedicada a la dona”, destaca el Moviment Diagonal Mar sobre Plensa, de qui manifesta que “mereix que faci un homenatge” a les veïnes compromeses d’aquest indret de Barcelona. “Ara és el moment que les dones tinguem una obra femenina que ens representi en aquesta continuació del passeig marítim”, conclou la sol·licitud.

Més notícies
Acte de lliurament dels premis Ramblistes d'Honor / Europa Press

Jaume Plensa i el CAP Gòtic, premiats com a Ramblistes d’Honor

Notícia: Jaume Plensa i el CAP Gòtic, premiats com a Ramblistes d’Honor
Comparteix
Comparteixen el guardó, atorgat per Amics de la Rambla, amb Pageses de la Boqueria
Notícia: Jaume Plensa i el CAP Gòtic, premiats com a Ramblistes d’Honor - Mobile
Tres dels artistes amb representants de l'hospital Clínic / Hospital Clínic

Vuit artistes cedeixen obres al Clínic per reconèixer la tasca dels sanitaris

Notícia: Vuit artistes cedeixen obres al Clínic per reconèixer la tasca dels sanitaris
Comparteix
Jaume Plensa, un d'ells, dona una escultura anomenada 'Blau'
Notícia: Vuit artistes cedeixen obres al Clínic per reconèixer la tasca dels sanitaris - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: fam a novembre 15, 2021 | 13:42
  fam novembre 15, 2021 | 13:42
  es una llàstima que un escultor català i amb tanta originalitat i èxit internaiconal no sigui mes reconegut arreu de les terres catalanes...salut i moltes gràcies Jaume Plensa..
 2. Icona del comentari de: Xavier a novembre 15, 2021 | 20:23
  Xavier novembre 15, 2021 | 20:23
  Aquests veïns perque no busquen aquesta obra a wallapop o similar? Total, si l'artista no pinta re, ells decideixen
 3. Icona del comentari de: Marta Compte a novembre 16, 2021 | 11:19
  Marta Compte novembre 16, 2021 | 11:19
  Tenim molts escultors bons a part de Jaume Plensa

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa