Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona exigirà personal políglota i multicultural als contractistes
  • CA

L’Ajuntament de Barcelona establirà condicions en els processos de contractació en què reclamarà a les empreses que aspirin a obtenir l’adjudicació que acrediti que compta amb personal que coneix altres llengües a banda del català i el castellà, a més d’altres cultures. Els requsits formen part de les accions previstes al Pla Barcelona Interculturalitat 2021-2030 que l’Ajuntament ha començat a desplegar, informa l’ACN.

El govern municipal de l’alcaldessa Ada Colau addueix que la mesura és una forma fomentar la diversitat cultural i lingüística dels professionals dels serveis municipals a través de la contractació pública municipal. De moment, el consistori ha aprovat una instrucció que estableix que es fixaran condicions especials d’execució als plecs de clàusules dels contractes públics.

Aquesta condició especial s’aplicarà en determinats casos: en contractes de serveis de territoris amb determinades característiques socioculturals de les persones residents del barri o el districte on vagi destinat el servei i amb uns índexs determinats de població d’origen estranger divers, per una banda, i en contractes de serveis públics que tinguin com a usuàries persones de perfils culturals o d’origen diversos.

D’aquesta forma, el departament d’interculturalitat i pluralisme religiós de l’ajuntament, vol començar a revertir la baixa representació de professionals amb coneixement de contextos culturals diversos que hi ha entre els treballadors i treballadores municipals. La voluntat és aconseguir que el conjunt de treballadors que executen contractes públics municipals de serveis reflecteixi la gran diversitat de la ciutadania de Barcelona.

Infrarepresentació de treballadors estrangers

Mentre que a la ciutat de Barcelona, segons dades de 2021, el 29% de les persones empadronades són nascudes a l’estranger, entre el col·lectiu de persones que treballen a l’administració municipal (a l’Ajuntament, als seus organismes autònoms i en algunes entitats públiques empresarials), la xinfra només representa un 1,8%. En aquest sentit, segons el consistori la composició dels equips de professionals “no respon a la realitat de la ciutat, no és representativa i posa de manifest que hi ha una bretxa d’accés important”.

La Llei 9/2017 de contractes del sector públic preveu la possibilitat que les administracions estableixin en els plecs dels seus contractes el que s’anomena “condicions especials d’execució” en base a criteris de caràcter social, ètic, mediambiental i d’altres tipus sempre i quan aquestes condicions estiguin vinculades a l’objecte del contracte. En base a aquesta previsió legal, la instrucció aprovada estableix que les clàusules amb condicions especials d’execució s’introduiran en contractes de dues tipologies molt determinades segons un criteri territorial, o bé en base al perfil de persones usuàries.

Aquestes clàusules comportaran l’obligació de contractació per part de l’adjudicatària d’un percentatge determinat de professionals amb coneixement de llengües diferents al català i el castellà, i dels diversos contextos culturals, utilitzant criteris d’acreditació com ara el lloc de naixement d’aquests professionals. Així doncs, el criteri d’aplicació territorial estableix que en aquells barris on viu i treballa població d’origen divers, s’introduirà de manera obligatòria la condició especial d’execució quan el percentatge d’aquesta població sigui igual o superior al 25% de la població empadronada. Per sota d’aquest percentatge serà optatiu. Per altra banda, en funció del percentatge de població diversa, el percentatge mínim de professionals amb coneixements culturals i lingüístics diversos que es demanarà a l’empresa contractista serà més elevat.

Més notícies
La Vall d'Hebron, un dels barris de Barcelona sense biblioteca i sense cap llibreria /
foto: Jordi Play
Els barris orfes de lletres a Barcelona: ni biblioteca ni llibreria
Notícia: Els barris orfes de lletres a Barcelona: ni biblioteca ni llibreria
Comparteix
Hi ha 33 veïnats sense biblioteca i 25 sense venda de llibres | Alguns, com Vall d'Hebron, ni tan sols tenen quiosc o centre cívic
Joves i vianants sense mascareta al Passeig de Gràcia de Barcelona / Foto: Jordi Play
Barcelona, encara més ‘progre’: radiografia dels valors en auge
Notícia: Barcelona, encara més ‘progre’: radiografia dels valors en auge
Comparteix
Una enquesta municipal, que es fa des de 1998, retrata l'ascens del feminisme, l'animalisme, l'ateisme i la satisfacció vital
Alumnes d'ESO de l'institut Antaviana, a Nou Barris, durant una classe / Martí Petit
Cau el nombre d’estudiants repetidors a Barcelona
Notícia: Cau el nombre d’estudiants repetidors a Barcelona
Comparteix
El nombre d'alumnes que repeteixen curs decau un 4,2% i baixa encara més als districtes desfavorits, tot i que concentren el major nombre de suspesos
Estudiants encadenats a la Delegació del govern espanyol contra la sentència del 25% / SEPC
Encadenats a la delegació del govern espanyol contra la sentència del 25%
Notícia: Encadenats a la delegació del govern espanyol contra la sentència del 25%
Comparteix
Asseguren que el català no té cabuda a l'Estat espanyol i insten a desobeir

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ricard a maig 23, 2022 | 13:30
    Ricard maig 23, 2022 | 13:30
    Parlaran de tot tret de català. Ja ho va dir l'alcaldessa: "En principi utilitzo el castellà, però si hi ha preguntes en català em passo un moment al català i així, de forma natural, 'nem fent'". I va afegir: “És força asfixiant el rotllo fiscalitzador de la llengua”.
  2. Icona del comentari de: EldeGràcia a maig 23, 2022 | 13:37
    EldeGràcia maig 23, 2022 | 13:37
    En resum, a contractar immigrants, que treballen les hores que se'ls diguin cobrant el mateix, i no es queixen; i tot gestionat per una ONG, fundació o "antitat susial" amiga. Això si, atur del jovent al 40%.
  3. Icona del comentari de: Manel BCN a maig 23, 2022 | 14:20
    Manel BCN maig 23, 2022 | 14:20
    Sisi, poliglota castellà/espanyol, que ja ens.coneixem.....Les frikades de la.Colau diàries ja son per fer un llibre, hahhahahaa....
  4. Icona del comentari de: T@M a maig 23, 2022 | 14:42
    T@M maig 23, 2022 | 14:42
    NI una paraula d'integració , de escriure els contractes amb un minim de català ni una paraula de nivells d'adaptació...en fi aixi anem...... al final serà obligatori recitar les cabales hinduistes abans que integrarse a catalunya.
  5. Icona del comentari de: MHP a maig 23, 2022 | 14:49
    MHP maig 23, 2022 | 14:49
    Com sempre, la Colau i els seus sequaços dient i, lo pitjor, fent xorrades. Tic,tac,tic tac, 1 any .... i s'acaba.
  6. Icona del comentari de: Rosa a maig 23, 2022 | 21:37
    Rosa maig 23, 2022 | 21:37
    A tots els països del món s'exigeix als immigrants que parlin la llengua del país que els acull. Aquí és tot el contrari, els d'aquí s'han d'adaptar als que venen de fora. Començant per la immigració espanyola que després de 40 anys encara no parla català. Ara la Colau ho arreglarà tot d'una vegada i els farà parlar xinès, urdú o àrab. Però res de català en!, que per això estem a Catalunya.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa