Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Encadenats a la delegació del govern espanyol contra la sentència del 25%

Encadenats a la delegació del govern espanyol a Barcelona en contra de la sentència que imposa el 25% del castellà a les aules catalanes i en rebuig a la llei de convivència. Així han protestat desenes d’estudiants aquest dilluns al matí. Han estat prop d’un centenar, en una acció promoguda pel Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i a la qual s’han unit altres joves del moviment estudiantil, expliquen els impulsors. En un manifest, han afirmat que l’estat espanyol és l'”autèntic culpable” de l’actual situació del català i denuncien que la nova llei de convivència s’ha “fet a mida” per “desarticular” el moviment estudiantil. La idea és mantenir la protesta al llarg del matí.

A través de Twitter han visibilitzat la protesta, on han afirmat que ho fan “per deixar clar que no obeirem les imposicions de l’Estat espanyol: la sentència del 25% i la LCU [en referència a la Llei de Convivència Universitària], feta a mida per desarticular-nos”. “Per la nostra escola, desobeïm!”, han exclamat.

“La supervivència de la nostra llengua no és possible a l’Estat espanyol”, afirmen

El SEPC considera que el català “ha estat objecte d’atacs constants perquè la defensa de la llengua és una qüestió política” i que “l’estratègia planificada per ofegar el català en l’educació és evident”. Quant a l’LCU, han afirmat que la és una “llei que cerca, precisament, impedir que nosaltres puguem ser avui aquí”. “La LCU es serveix de la por, perquè saben que desarticular-nos és l’única via per fer efectius els seus plans mercantilitzadors, com l’expulsió del català a les aules”, han dit.

En referència a l’estat espanyol, han assegurat que amb aquesta norma “no volen la convivència, volen les universitats mortes i apolítiques”. “Però nosaltres no estem disposades a renunciar a res”, han reblat. “Ens plantem en defensa d’una educació pública i plenament en català, perquè continua sent legítim i necessari”, han etzibat.

El SEPC considera que el català no té cabuda a Espanya: “Sabem que la supervivència de la nostra llengua no és possible en el marc de l’Estat espanyol“, han considerat, i han afegit que “tan sols a partir de l’organització podrem garantir el futur que necessita la nostra llengua”, animant a la ciutadania a desobeir.

Cada cop menys català

El 82,4% dels catalanoparlants a Barcelona canvien al castellà si els parlen en aquesta llengua; a la resta de l’àrea metropolitana el percentatge arriba al 87,9% i a Catalunya la tendència se situa en el 76,5%, segons dades del darrer informe de Plataforma per la Llengua, l’ONG del català.

L’informe també assenyala que el 26,0% dels habitants de Barcelona no parla ‘mai’ en llengua catalana i que un altre 27,1% parla ‘poc’ el català. Així, el 53,1% dels residents parlen ‘poc’ o ‘gens’ la llengua pròpia del país. L’estudi també remarca que a Barcelona només el 29,9% de les persones enquestades diu que parla en català “força” o “molt”. A l’àrea metropolitana, concreta, “les dades són encara més negatives. Els qui diuen que no usen mai el català o l’usen poc s’enfilen fins al 56%”. 

La Plataforma ha alertat que la situació del català és d’“emergència lingüística” i que les dades que sostenen aquesta conclusió mostren que això és així principalment per dues causes. Per una banda, apunten que hi ha hagut deixadesa per part de les “institucions a l’hora de defensar i garantir els drets dels catalanoparlants”; i per l’altra, les dades “mostren que les actituds lingüístiques dels mateixos parlants sovint són contraproduents.”

Plataforma per la Llengua també fa referència a l’enquesta a la joventut de Barcelona, elaborada pel consistori aquest estiu. Les dades mostren que només el 53,3% dels joves de 15 a 34 anys declara que té una competència bona en català. Per contra, el 92,1% declara que té un nivell bo de castellà i, fins i tot, el 58,5% diu que domina l’anglès”. Ras i curt, que entre el jovent barceloní, el coneixement del català és el més baix dels tres idiomes presents als estudis obligatoris i postobligatoris; anglès i castellà.

Més notícies
 Vil·la Joana, casa de l'escriptor en els seus darrers anys, serà un dels escenaris el festival Foto F. A MUHBA

Llengua, poesia i cultura popular a la Festa Verdaguer

Notícia: Llengua, poesia i cultura popular a la Festa Verdaguer
Comparteix
Una trentena d’activitats entre Barcelona i Folgueroles des d’aquest cap de setmana fins al 12 de juny
Notícia: Llengua, poesia i cultura popular a la Festa Verdaguer - Mobile
Concert de Roba Estesa a la Sala Apolo de Barcelona i que ha donat el tret de sortida de la gira de 'Rosa Permanent' / Maria Asmarat (ACN)

Torna el Meridiana Rock, després de dos anys d’absència per la pandèmia

Notícia: Torna el Meridiana Rock, després de dos anys d’absència per la pandèmia
Comparteix
La Fúmiga, Roba Estesa i Buhos són els caps de cartell d'enguany, que tocaran aquest divendres en un esdeveniment 100% gratuït
Notícia: Torna el Meridiana Rock, després de dos anys d’absència per la pandèmia - Mobile
La Urbana, obligada a repetir un procés de selecció per vetar el castellà / Guàrdia Urbana de Barcelona

La Urbana, obligada a repetir un procés de selecció per vetar el castellà

Notícia: La Urbana, obligada a repetir un procés de selecció per vetar el castellà
Comparteix
La justícia diu que els aspirants a formar part del cos es poden expressar lliurement en qualsevol llengua cooficial
Notícia: La Urbana, obligada a repetir un procés de selecció per vetar el castellà - Mobile
El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, a l'Ajuntament / Foment del Treball

Foment acusa Colau d’autoritària, arrogant i sectària per reduir el trànsit

Notícia: Foment acusa Colau d’autoritària, arrogant i sectària per reduir el trànsit
Comparteix
El president de la patronal, Josep Sánchez Llibre, critica la ZBE, les superilles i assegura que l'alcaldessa defensa la "política del decreixement econòmic"
Notícia: Foment acusa Colau d’autoritària, arrogant i sectària per reduir el trànsit - Mobile

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Fora el 25% a maig 16, 2022 | 13:43
    Fora el 25% maig 16, 2022 | 13:43
    Molt ben fet, tant de bo tots fessim el mateix. EL 25% no te cabuda aquí a l'igual que el català no te el 25% a la resta d'españistan.

Nou comentari

Comparteix