Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Arrenca la construcció de l’edifici d’habitatges de la ‘zona zero’ del Carmel

Més de 18 anys després del greu esfondrament del Carmel, durant l’ampliació de l’L5 del metro, ara a la zona zero es comença a aixecar l’edifici d’habitatges de lloguer que impulsa l’Institut Català del Sòl (Incasol) de la Generalitat, han confirmat fons del departament de Territori a aquest diari. El projecte acumula 17 anys de retard d’ençà que es va anunciar el 2006 i aquest mateix 2023 s’ha posposat per prendre mesures de seguretat excepcionals per evitar problemes.

El bloc es construirà a la confluència dels carrers de la Conca de Tremp, Sigüenza i Conca de Tremp. Allà, el 27 de gener de 2005, un moviment de terres va causar un esfondrament que es va menjar quasi per complet un edifici i un garatge. El forat va ser d’uns 35 metres de profunditat i d’uns 20 metres de diàmetre. Es van desallotjar prop de 1.300 persones de 580 pisos, 84 edificis i dos col·legis. Per tapar-lo, a l’esvoranc s’hi va abocar més de 15.000 metros cúbics de formigó.

La zona zero del Carmel TOT BARCELONA

Sensors de seguretat

Aquest dimarts, el TOT Barcelona ha estat testimoni de l’inici de les obres, amb la descàrrega dels primers materials. La setmana vinent es penjaran els cartells informatius i es farà el tall dels carrers, han informat fonts de la constructora. La mateixa consellera de Territori, Ester Capella, farà un acte de presentació el mateix dimarts. Des del departament no volen donar més dades per no aixafar l’acte de Capella.

Les obres porten anys de retard i el darrer calendari preveia que s’iniciessin el passat febrer, però no comencen fins ara perquè s’han dut a terme treballs al metro per garantir la seguretat, com instal·lar uns sensors de seguretat sobre la volta del túnel que recolliran dades cada 12 hores, davant el risc que es puguin produir moviments de terres a la zona. També es farà un mur de contenció a la banda del passatge de Calafell.

Comerciants i veïns de la zona fan una crida a la prudència i demanen a les administracions que l’obra s’executi amb totes les mesures de seguretat. De moment, la descàrrega del material s’ha fet al carrer de la Conca de Tremp tallant la via sense cap mena de senyalització ni avís. Diversos vehicles, entre ells un bus de barri de TMB, han hagut de fer marxa enrere davant la impossibilitat de passar.

Si no hi ha cap canvi d’última hora, el projecte preveu edificar un bloc amb 15 habitatges públics de lloguer. La finca s’aixeca a tocar del carrer de Conca de Tremp, on aquest dimarts els operaris descarregaven materials. 

Enganxat al passatge de Calafell, als baixos del mateix edifici, s’hi farà un equipament municipal. Havia de ser un PIAD (Punt d’Informació i Atenció de les Dones de l’Ajuntament de Barcelona), però ara les fonts municipals consultades diuen que l’espai es destinarà a “un programa funcional” pendent de definir. A més dels pisos i el citat equipament, es construirà una plaça -més petita que l’actual- i unes escales connectaran el passatge de Calafell i el carrer Conca de Tremp. La construcció de l’equipament i la reurbanització l’executarà l’empresa municipal BIMSA quan acabin les obres de l’Incasòl.

Sense morts i ferits

Per sort, a l’accident del Carmel de 2005 no hi van haver ni morts i ferits, però l’esfondrament va obrir una crisi humana, política i econòmica de dimensions enormes a Catalunya. Uns dies abans de l’esvoranc, hi va haver un avís -que va obligar a desallotjar una finca-, el 3 de febrer es va produir un altre moviment de terres i es van desallotjar de nou alguns edificis. Al final, la Generalitat va haver d’enderrocar quatre blocs d’habitatges que es van sumar al que es va enfonsar. La crisi va tenir uns costos totals de 400 milions i va posar sobre la taula el cobrament de comissions en les obres públiques. El febrer de 2005, el llavors president de la Generalitat, Pasqual Maragall, va fer un dur retret al cap de l’oposició Artur Mas. “Vostès tenen un problema, i aquest problema es diu 3%”.

Des de fa uns 15 anys, la plaça de l’esvoranc del Carmel compta amb un parc infantil que ara amb la construcció de l’edifici desapareixerà. La urbanització amb el parc infantil havia de ser provisional, però l’endarreriment de les obres del nou bloc la va perpetuar en el temps. La Generalitat va incloure aquesta promoció d’habitatges de lloguer assequible en una convocatòria de 2017. El gerent d’Horta-Guinardó de l’Ajuntament el 2018, Eduard Vicente, informava aquell any que ja s’havia signat el conveni amb el Govern i preveia que l’obra s’executaria entre els anys 2020 i 2021. 18 anys després de l’esfondrament, comença, ara sí, l’edificació.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa