Pasqual Maragall compleix 80 anys aquest dimecres i desenes de personalitats de Barcelona i de Catalunya dediquen un record a la seva trajectòria a través dels mitjans de comunicació i les xarxes socials. L’exalcalde i expresident va deixar una forta petjada a la capital catalana, com a protagonista de la transformació olímpica: la construcció de les rondes, l’obertura al mar i l’arribada del turisme són alguns dels grans canvis que van portar els Jocs de 1992.

En política catalana Maragall va articular un relat metropolità propi i va encarnar un xoc de models –i personal– amb l’expresident Jordi Pujol. A les eleccions de 2003 va forçar un punt d’inflexió al país amb l’articulació del primer Tripartit al govern català, que posava fi a l’etapa de grans majories pujolistes. També va impulsar un nou Estatut d’Autonomia, la retallada judicial del qual va ser un dels principals detonants del Procés independentista.

La seva sortida del PSC fa més d’una dècada –així com la del seu germà Ernest Maragall, ara dirigent d’ERC– per la relació Catalunya-Espanya encara avui genera controvèrsia, per quines sigles poden reivindicar el seu llegat com a propi. Diversos partits i candidats s’han declarat maragallistes els darrers anys, sense que l’homenatjat pugui pronunciar-se sobre qui és realment fidel a les seves idees i qui les usa a conveniència. Pasqual Maragall va anunciar l’any 2007 que li havien diagnosticat Alzheimer i fa més d’una dècada que viu apartat de l’esfera pública. El passat mes de febrer va morir la seva dona, Diana Garrigosa.

Nou comentari

Més notícies
Imatge d'arxiu de Pasqual Maragall / Europa Press (José Oliva)
PASQUAL MARAGALL PARTICIPA EN DESAYONOS DE EP

  (Foto de ARCHIVO)

17/5/2006

Ernest Maragall explota contra el PSC per “abusar” del llegat de Pasqual Maragall

Carrega contra Salvador Illa per "usar i abusar" de les referències a l'exalcalde olímpic
Imatge d'arxiu de Pasqual Maragall / Europa Press (José Oliva)
PASQUAL MARAGALL PARTICIPA EN DESAYONOS DE EP

  (Foto de ARCHIVO)

17/5/2006

Cinquanta testimonis en una pantalla retraten el Pasqual Maragall “visionari”

L'eix vertebrador de la cinta és la Lluna, que tenia 8 anys quan l'aleshores alcalde es va instal·lar a casa seva

Commoció a la política barcelonina per la mort de Diana Garrigosa

La mort sobtada de l'esposa de Pasqual Maragall desperta sentides mostres de condol entre els regidors barcelonins

Ernest, segons Pasqual

L’exalcalde i expresident desgrana anècdotes i records del seu germà, que ara segueix els seus passos i aspira a liderar l’Ajuntament de Barcelona