Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Cinquanta testimonis en una pantalla retraten el Pasqual Maragall “visionari”
  • CA

El festival BCN Film Fest acull aquest diumenge l’estrena de ‘Maragall i la Lluna’, un documental que a partir d’una cinquantena de testimonis, entre amics, familiars, periodistes i polítics retrata el Pasqual “visionari” que va saber aprofitar els Jocs Olímpics per situar Barcelona en el món. L’eix vertebrador de la cinta, dirigida per Josep Maria Mañé i Francesca Català, és la mirada de Lluna Pintado, que tenia 8 anys quan l’aleshores alcalde de Barcelona es va instal·lar a casa seva durant uns dies del 1993 per conèixer millor Roquetes, com va fer en altres barris . En una entrevista a l’ACN, Mañé ha explicat que la cinta “permet fer un recorregut per la vida política de Maragall” i per la història recent de Catalunya.El documental comença explicant que fa 25 anys Lluna Pintado, una nena de 8 anys, estava molt emocionada perquè va haver de deixar el seu llit a un “senyor molt important al qual li sobresortien els peus”.

Aquella petita, que ja és tota una dona, comença una recerca per descobrir qui era aquell polític singular, que va ser fonamental per entendre la transformació d’una ciutat i el present del país. “Maragall resumeix tota la història dels últims anys, des d’abans que arribés la democràcia” perquè ell era un “lluitador clandestí des de la seva època d’estudiant”, destaca Mañé tot afirmant que “el recorregut de Pasqual Maragall és el recorregut de la història de Catalunya”.

Entre altres testimonis, el documental recull les impressions de Jordi Pujol, José Bono, Joan Saura, Narcís Serra, Antoni Castells, Miquel Iceta, el dissenyador Javier Mariscal, Joaquim Nadal, Artur Mas, Josep-Lluís Carod-Rovira, el cantant Joan Manuel Serrat, Montserrat Tura, Maria Teresa Fernández de la Vega, els seus germans Pere i Ernest Maragall i Diana Garrigosa.

Mañé ha explicat que la idea del documental va néixer de la productora Benecé que “recollia testimonis per la fundació Catalunya Europa” i que va veure que “hi havia material per fer un llargmetratge”. El codirector de la cinta ha detallat que de cada persona entrevistada hi havia més d’una hora i mitja de gravació i que fer el guió i el muntatge ha estat complicat. De fet, segons ell, un dels principals reptes de la producció ha estat sintetitzar les hores gravades. El codirector explica que el cas del 3% és una de les coses que no han inclòs en el guió, “com moltes altres” perquè van decidir centrar-se només en l’Estatut de l’època en què era president de la Generalitat.

Josep Maria Mañé detalla que el va sorprendre que Pasqual Maragall “s’ho passés tan malament quan era president de la Generalitat perquè tenia tot el món en contra, tal com relata Diana Garrigosa”. “Em va emocionar molt”, assegura en recordar la conversa entre l’esposa de l’exalcalde i Lluna Pintado.

Garrigosa, que va morir el febrer passat, parla del Maragall jove que acabava de ser pare i que va voler marxar a Nova York, de l’època en què va fer política des de la clandestinitat i de la dura etapa que va viure quan era president de la Generalitat. “Els anys de presidència van ser molt molt més dolents que els d’alcaldia”, afirma. A més, la dona de l’exalcalde també lloa la “valentia” amb què Maragall va afrontar l’Alzheimer.

Entre altres coses, la cinta també recull l’intent de CiU de voler neutralitzar Maragall difonent el rumor de què Maragall era alcohòlic. “Era una guerra bruta”, afirma el seu germà Ernest tot detallant que la família ho va “passar molt malament”.

Diversos polítics a l’estren

Diversos polítics han assistit aquest diumenge a la tarda a l’estrena del documental, entre ells el president de la Generalitat, Quim Torra, i la seva esposa, Carola Miró, l’expresident José Montilla, la consellera de Justícia, Ester Capella, i el primer tinent d’alcalde de Barcelona Jaume Collboni.

La cinta competeix a la secció oficial del BCN Film Fest 2020.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa