La iniciativa animalista sobre el Zoo relaxa el límit a la reproducció sense seduir a l’oposició

El ple del proper 3 de maig decidirà de forma definitiva el destí del Pla Estratègic sobre el recinte i la proposta que promou la plataforma Zoo XXI

El govern d’Ada Colau ha presentat aquest dilluns els canvis introduïts per la iniciativa animalista ZooXXI a la seva proposta de reorientació del Zoo de Barcelona, després d’haver acceptat algunes de les prop de 300 al·legacions rebudes. Segons les intervencions del comissionat d’Ecologia, Frederic Ximeno, l’entitat promotora ha relaxat els estrictes límits a la reproducció en captivitat –que només l’autoritzaven a 11 de les 300 espècies actuals– per facilitar que s’aprovi la seva incorporació a l’ordenança de tinença d’animals. Tot i així, els nous criteris no s’han fet públics durant la comissió municipal i l’oposició no n’ha vist prou garantida la compatibilitat amb el Pla Estratègic del Zoo que també es debatia conjuntament a la mateixa sessió. 

En presència d’una nutrida representació dels treballadors del Zoo, que han desplegat una pancarta a la sala, Ximeno ha promès que els animalistes havien accedit a fer “canvis significatius, en especial en l’article de reproducció” i ha expressat que el govern municipal els veu amb bons ulls. “El zoo ha d’evolucionar per centrar-se en la conservació integrada i Barcelona s’ha de significar més i millor com a irradiador de la conservació de la biodiversitat; el pla estratègic permet evolucionar cap a aquest model i la iniciativa ciutadana el consolida”, ha dit.

Protesta de treballadors del zoo a la comissió municipal d'abril / MMP

Protesta de treballadors del zoo a la comissió municipal d’abril / MMP

L’únic detall dels canvis que ha trascendit durant el debat polític ha estat que el text manté l’erradicació del ‘culling’ o eutanàsia de gestió. Segons el regidor Jordi Coronas (ERC), és una pràctica avui molt poc usual però encara el 2016 es van sacrificar dues cries per manca d’espai contra el criteri i el desig dels propis treballadors del recinte.

El PDECat, la CUP i els dos regidors no adscrits Juanjo Puigcorbé i Gerard Ardanuy han fet reserva de vot fins al ple del proper 3 de maig, mentre que PP i PSC han votat en contra tant del Pla Estratègic com de la iniciativa animalista. Cs ha fet reserva de vot sobre el pla i votat en contra de la iniciativa. ERC ha estat l’únic partit que ha fet costat al govern municipal votant a favor de les dues. Així, el Pla Estratègic ha rebut llum verda mentre que la iniciativa no ha superat l’aprovació preliminar, però el destí d’ambdues mesures es decidirà de forma definitiva al plenari.

Més informació

Nou comentari