Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El govern municipal portarà a votació el futur del Zoo abans d’eleccions
  • CA

El futur del Zoo de Barcelona es votarà i debatrà –i aprovarà, si es manté el consens polític mostrat fins ara– en els propers quatre mesos, és a dir, abans que acabi el mandat. El comissionat d’Ecologia, Frederic Ximeno, s’ha compromès a desencallar el Pla Estratègic del Zoo portant-lo a votació al patronat de la Fundació Barcelona Zoo i a continuació a l’Ajuntament de Barcelona. L’elaboració del document l’ha impulsat la nova direcció de l’equipament –nomenada a l’abril de 2017, durant l’etapa de govern BComú-PSC– i ha comptat amb la participació de l’oposició municipal i del comitè d’empresa del parc. Una delegació dels treballadors ha assistit a la comissió d’Urbanisme d’aquest dimecres per protestar per la lentitud de la tramitació i la precarietat de les instal·lacions actuals.

Ximeno ha avançat que el proper 23 de gener hi ha una reunió del patronat convocada i ha assegurat que servirà per tancar el prolongat període de deliberació. El document proposa una transformació del recinte que reforci les vessants de recerca, divulgació i conservació de la biodiversitat. “Ha estat un procés llarg, massa llarg, però estem molt a prop de tancar un consens total”, ha afirmat el comissionat. També ha garantit que abans de les eleccions els grups municipals podran votar la iniciativa ciutadana que ha presentat la plataforma Zoo XXI, més alienada amb els postulats animalistes. “Haurem d’encaixar-ho, però i tant que es votarà”, ha respost, en referència als punts de discrepància de les dues propostes.

El PSC ha portat a la comissió una proposició que demanava aprovar el més aviat possible el Pla Estratègic, davant del retard que acumula la reforma del zoològic. S’ha aprovat per unanimitat, incloent el vot favorable del govern municipal. “El govern ens porta a un fals debat, argumentant que no es pot aprovar perquè hi ha en curs una iniciativa ciutadana”, ha recriminat el regidor Daniel Mòdol. “Ja no hi ha excuses, és urgent l’aprovació al plenari del Pla Estratègic del Zoo, perquè la situació d’incertesa que ha generat el govern municipal no és bona per a ningú, ni pels treballadors del zoo ni per als que consideren que el Zoo és un element fonamental de l’imaginari cultural i del patrimoni científic de la ciutat”, ha defensat. 

Pancartes dels treballadors del Zoo, a la comissió d'Urbanisme / Meritxell M. Pauné

Pancartes dels treballadors del Zoo, a la comissió d’Urbanisme / Meritxell M. Pauné

La resta de grups de l’oposició també han urgit a l’equip d’Ada Colau a tirar endavant la reforma amb celeritat i han alertat que el parc zoològic està en perill. “Coincidim amb el PSC en què hi ha molta feina feta en aquest document, el govern ha perdut tres anys i mig”, ha argumentat Jordi Martí (PDECat), que ha recordat que el document compta amb un ampli consens i “inclou inversions a mig i llarg termini” fins i tot més enllà de 2030. Santiago Alonso (Cs) ha estat més vehement en subratllar “el fracàs de Colau en la gestió del zoo” i ha recordat que la majoria de partits municipals ja estaven d’acord sobre la remodelació del parc a principis de mandat. “El govern ha estat incapaç d’aprofitar aquest gran consens i els treballadors es veuen forçats a mobilitzar-se per salvar el zoològic”. 

Per part d’ERC, Jordi Coronas ha destacat que la iniciativa ciutadana i el Pla Estratèfic només discrepen en “dos o tres punts” i per tant ha considerat que “hi ha hi ha possibilitats de trobar un punt d’unió”. “És molt important que quedi aprovat abans que acabi el mandat per no haver de tornar-ho a debatre”, ha advertit. Alberto Villagrasa (PP) ha denunciat que el govern municipal “posi al mateix nivell la iniciativa ciutadana i el Pla Estratègic, que té una representativitat que no té Zoo XXI”. “És mesquí equiparar-ho, estan deixant morir el Zoo!”, ha exclamat. Finalment, el regidor Pere Casas de la CUP ha reivindicat la “necessitat” d’assolir i tirar endavant un acord “després de dubtes i projectes fallits” i ha votat a favor de desencallar el pla malgrat que el partit no el comparteixi “del tot”.

Enfrontament dialèctic entre el comitè d’empresa i Zoo XXI

El comitè d’Empresa del Zoo (UGT, CCOO i CGT) ha denunciat recentment el “bloqueig tàctic” del Pla a causa del seu “segrest” per part de “grups de pressió minoritaris que fan molt soroll i no permeten el treball per al consens”, en referència a la iniciativa ciudadana. “Aquesta dilatació en la aprovació només beneficia els interessos dels que volen tancar el zoo i no transformar-lo”, sostenen en un comunicat. Per la seva banda, els impulsors de la iniciativa ciutadana també critiquen el posicionament de la plantilla del recinte: “El Comitè d’Empresa està instrumentant el sindicalisme per donar la seva opinió sobre el model de zoo, quan són una eina que només s’hauria d’usar per plantejar reivindicacions laborals o sindicals”, defensen en un comunicat de rèplica.

Més notícies
Doug Cress: “No és just que els animalistes critiquin tant el zoo de Barcelona”
Notícia: Doug Cress: “No és just que els animalistes critiquin tant el zoo de Barcelona”
Comparteix
L'Associació Mundial dels Zoos i Aquàriums acaba d'instal·lar la seva seu a la ciutat i el seu director espera reunir-se amb Colau per "transmetre-li la importància del zoo"
Llum verda inicial al Sector Prim, el nou barri al costat de l’estació de la Sagrera
Notícia: Llum verda inicial al Sector Prim, el nou barri al costat de l’estació de la Sagrera
Comparteix
L'abstenció de Cs, ERC, PSC i PP facilita l'aprovació provisional del projecte urbanístic, al que s'oposa el PDECat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa