Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Llum verda inicial al Sector Prim, el nou barri al costat de l’estació de la Sagrera
  • CA

La comissió d’Urbanisme d’aquest dimecres ha donat llum verda inicial al projecte urbanístic Sector Prim, un nou barri de més de 3.700 pisos que neix a remolc de l’estació d’AVE de la Sagrera però que s’estrenarà abans que la infraestructura ferroviària. Els nous habitatges i equipaments transformaran un cul-de-sac entre La Verneda industrial i Sant Martí de Provençals i es construiran ja el proper mandat.

El nou nucli consta de gairebé 200.000 metres quadrats i ha de passar pel ple municipal perquè comporta una modificació del Pla General Metropolità (PGM). L’aprovació inicial d’avui en comissió, però, no garanteix l’aval definitiu perquè fins a quatre partits –Cs, ERC, PSC i PP– s’han abstingut per poder estudiar millor el plantejament proposat abans de la sessió plenària del dia 25. Hi han votat a favor BComú, CUP i el regidor no adscrit Juanjo Puigcorbé. L’única posició explícitament contrària ha estat la del grup municipal Demòcrata, que no comparteix el nou disseny del barri perquè no respecta la quadrícula de l’Eixample.

El futur barri residencial del Sector Prim es construirà a partir de 2020

El futur barri residencial del Sector Prim es construirà a partir de 2020

Un dels aspectes més controvertits és la concentració d’edificabilitat al costat del Parc Lineal que cobrirà les vies, amb una façana de blocs pantalla de 13, 15 i 18 plantes. El que genera més consens, en canvi, és que la nova proposta urbanística –les dues anteriors havien descarrilat– permet salvar la masia de Can Riera, del segle XVI, últim testimoni de les arrels agrícoles de La Verneda. Les terres van seguir en actiu fins als anys 90 i a la casa encara hi viu un masover. La reivindicació ciutadana i la pressió mediàtica van afavorir durant el passat mandat la decisió municipal de conservar-la.

[r:1]

Quasi dues dècades de tramitació

Les claus dels pisos ja s’haurien entregat i les hipoteques estarien firmades si no fos per l’accidentada tramitació urbanística que ha viscut el Sector Prim. La modificació del Pla General Metropolità (MPGM) que regulava els nous usos residencials l’any 2000 va topar amb l’oposició d’una de les empreses propietàries del terreny, que va anar a tribunals i va guanyar el contenciós. L’Ajuntament va haver de repetir el tràmit i va aprovar una segona ordenació el 2010, que també va anul·lar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). A la tercera ha anat a la vençuda, recuperant l’esperit del planejament de 1996 i renunciant a l’ús terciari i d’oficines. Al juliol va acabar el procés participatiu del tercer MPGM i l’actual previsió situa els enderrocs i l’inici d’obres “a partir de 2020”.

La creació d’aquest veïnat neix del Pla Sant Andreu – Sagrera, que preveu recosir amb un parc els districtes de Sant Martí i Sant Andreu. No obstant, els retards en les obres d’ADIF portaran a la paradoxa que el barri s’edifiqui abans que l’estació i per tant neixi empresonat per les vies encara a cel obert. 

Recreació virtual del futur barri Sector Prim (Foto: Forgas Arquitectes)

Recreació virtual del futur barri Sector Prim (Foto: Forgas Arquitectes)

 

Més notícies
El nou barri sobre la Rambla Prim s’estrenarà abans que l’estació de la Sagrera
Notícia: El nou barri sobre la Rambla Prim s’estrenarà abans que l’estació de la Sagrera
Comparteix
Més de 3.700 pisos transformaran aquest cul-de-sac en el marc del Pla Sant Andreu-Sagrera i s’alçaran ja el proper mandat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa