Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’Ajuntament reparteix un justificant a sensesostre perquè la policia no els multi
  • CA

El confinament ordenat pel govern estatal a causa de la pandèmia del coronavirus ràpidament va deixar veure un error en el sistema. Els que no tenien casa no s’hi podien aïllar. Malgrat aquesta impossibilitat, algunes persones sense sostre van rebre multes per infringir les normes del confinament. La primera a denunciar-ho va ser la Fundació Arrels, que assegura que en va comptabilitzar al voltant d’una desena de casos. Segons ha pogut saber aquest diari, però, els treballadors dels serveis socials de l’Ajuntament també s’han trobat amb diversos sensellar als quals fan seguiment que han estat denunciats.

Davant d’això, com una mesura per evitar que els més vulnerables acabin sancionats administrativament per agents de la policia, el Servei d’Intervenció Social Medi Obert del consistori ha fet arribar un document que acredita la situació en què es troben els usuaris sense llar. El salconduit a què ha tingut accés el TOT Barcelona es titula “permís de desplaçament per necessitat bàsica”. En el redactat s’especifica que “a causa de la declaració de l’estat d’alarma per a la gestió de la crisi sanitària actual, se sol·licita donar permís al desplaçament de la persona portadora d’aquest document per a la recollida d’aliments i per pernoctar al carrer si no disposa de recurs habitacional”. A més, el text del serveis socials del consistori concreta que s’ha de considerar el permís vàlid fins al restabliment de la normalitat. 

El document repartits a sensesostre a partir de l'estat d'alarma perquè no els multin

El document repartits a sensesostre a partir de l’estat d’alarma perquè no els multin 

El document mostra que va ser emès el passat divendres 20 de març. El dia abans, en la compareixença diària del govern municipal, el tinent d’alcaldia i responsable de Seguretat, Albert Batlle, va aclarir que “la Guàrdia Urbana no té cap instrucció per sancionar sensesostre”. També va remarcar que l’equip de govern és “molt conscient de la vulnerabilitat d’aquest col·lectiu” i va catalogar les denúncies com a “errors”.

Així doncs, més enllà d’un primer posicionament públic, l’endemà el mateix Ajuntament va posar en marxa aquest document per evitar que els agents de la Guàrdia Urbana o els Mossos d’Esquadra que patrullen per la ciutat sancionessin els sensellar. Els que el tenen són els usuaris del Servei d’Intervenció Social Medi Obert que els treballadors socials visiten i als quals se’ls fa un seguiment periòdic. La situació de sensellarisme a la ciutat, sovint canviant i difícil de controlar al detall, però, fa que encara hi hagi moltes persones sense sostre que no tenen aquest salconduit.

Els sensesostre es queden sense opcions

Alguns dels sensesostre que de manera habitual pernocten al carrer s’han traslladat al recinte que ha habilitat l’Ajuntament a la Fira per cobrir les necessitats d’aquest col·lectiu durant l’estat d’alarma. El segon dia en funcionament, l’espai ja estava complet. Es van ocupar les 225 places oferides. D’altres van instal·lar-se a recursos de places més reduïdes –també disposats pel govern municipal. Els que volien anar a la Fira i s’han quedat sense plaça, aquesta mateixa setmana tindran una segona oportunitat quan s’obri un nou pavelló amb el mateix nombre de llits disponibles. De fet, el consistori assegura que pot arribar a oferir-ne un total de 1.000 al recinte de Montjuïc. 

Però l’amenaça de les multes segueix present per a la resta de persones que han escollit quedar-se al carrer. Moltes d’elles estan acostumades a viure soles i l’últim que desitgen, amb la situació que arrosseguen, és entrar a viure en un macroalberg amb desenes de persones i llits a poca distància de manera temporal. D’altres, simplement no en tenen constància. Aquests, els que encara viuen al carrer, parlen de les possibles multes com l’últim dels mals que els podia arribar durant aquest estat d’alarma.

“M’he quedat sense res. On trobo ara un lavabo? M’ho han tancat tot”, comenta una d’aquestes veus. Fa referència a l’enèsima complicació que han d’afrontar aquests dies. Els pocs espais que formaven part del seu circuit de contacte habitual han tancat. Els restaurants han abaixat la persiana i els treballadors dels negocis que els donaven un cop de mà tampoc no trepitgen la zona. “La policia ens toca els nassos però almenys no ens ha multat encara”, afegeix un altre home. Es fa dir Tito i dorm últimament a un caixer de passeig de Sant Joan a l’altura amb avinguda Diagonal. 

L’última vegada que el van aturar, al Tito, va ser el mateix dia que va conversar amb aquest diari, dijous. Buscava les restes d’alguna cigarreta per fumar, com fa habitualment, i va haver d’explicar als agents què feia al carrer. Després d’identificar-lo, el van deixar seguir sense sancionar-lo.

Si el multen, té clar què ha de fer. “M’han donat un paper”, explica. El petit tros de foli que treu, però, no és el document de l’Ajuntament. És un paperet que aplega les paraules “denuncia” i “Arrels”. També té un número de contacte. “Espero que no em toqui”, diu en referència a les sancions, “perquè, la veritat, només que per trucar-los, ja m’hauria de buscar la vida”. 

Més notícies
Arrels proposa reobrir espais tancats per acollir i donar menjar als sensesostre
Notícia: Arrels proposa reobrir espais tancats per acollir i donar menjar als sensesostre
Comparteix
Lamenta que les places creades per l'Ajuntament de Barcelona encara són "insuficients"
El pavelló per a sensellar omple gairebé totes les places la primera nit
Notícia: El pavelló per a sensellar omple gairebé totes les places la primera nit
Comparteix
L'espai està dedicat exclusivament a homes | L'equipament destinat a dones n'acull poques
El macroalberg de la Fira obrirà un segon espai després d’omplir totes les places la segona nit
Notícia: El macroalberg de la Fira obrirà un segon espai després d’omplir totes les places la segona nit
Comparteix
El regidor Albert Batlle adverteix que ha repuntat l'excés de velocitat arran de la reducció del trànsit i avisa que els radars continuen funcionant
Grans pavellons de confinament per als sensellar: un pedaç amb “riscos sanitaris” i “de convivència”
Notícia: Grans pavellons de confinament per als sensellar: un pedaç amb “riscos sanitaris” i “de convivència”
Comparteix
La Fundació Arrels i treballadors municipals adverteixen que hi ha persones sense sostre que reben pressió social perquè marxin del carrer i vagin al macroallotjament de la Fira

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa