Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Acomiadada la directora del centre d’acollida de menors de Collserola
  • CA

Escapçada contundent al centre d’acollida de menors de Collserola, després de les crítiques i acusacions que va fer públiques un grup de treballadors i exempleats de l’equipament. La Creu Roja, que és qui gestiona el dispositiu, n’ha acomiadat a la directora per haver usat el cotxe amb xofer del que disposava el centre per a gestions personals com anar a la perruqueria, a fer-ne un tatuatge o de compres.

Segons ha avançat TV3, l’oenegé ha considerat acreditats aquests viatges que fan divulgar els subordinats de la directora. També ha decidit amonestar el seu superior directe per manca de supervisió, deixant-lo suspès sense sou i feina durant 14 dies. El responsable de la unitat de refugi i immigrants rep aquesta mesura disciplinària per no vigilar prou les irregularitats i deficiències d’aquest espai destinat a acollir menors estrangers no acompanyats.

L’equipament arrossega un error conceptual de partida. El va crear la Generalitat el 2019 com a primera parada dels adolescents que arribaven a Catalunya. De fet inicialment volia que estés a Zona Franca però va topar amb dificultats administratives i Collserola va ser el ‘pla B’. El boom que es vivia aleshores desbordava la xarxa de protecció als menors de Drets Socials i molts noies i noies acabaven dormint als carrers de Barcelona.

Precarietat i insalubritat per acollir ‘mena’

No obstant, el centre batejat com a Dispositiu d’Atenció Immediata (DAI) ben aviat es va convertir en un allotjament molt precari en comptes d’un espai de trànsit per passar-hi poques hores abans de rebre assignat un centre d’acollida més permanent. Tenia capacitat per a 50 persones simultàniament. En tres anys han passat per aquest immoble més de 3.000 menors, segons la televisió pública.

La Generalitat va destinar d’urgència 3 milions d’euros per condicionar l’edifici, que és una de les masies centenàries de la muntanya que han quedat deshabitades. Està ubicada al límit entre Barcelona i Sant Cugat del Vallès i és propietat pública. Tot i així, les reparacions efectuades no van impedir que sovint l’estada dels adolescents patís d’insalubritat, falta d’aigua calenta o carències importants com manca de roba per vestir als joves que arribaven sense cap equipatge i fins i tot absència de rentadora. Personal del centre va denunciar al febrer que alguns menors van arribar a dormir uns quants dies a terra, sense llit.

Per contra, la Creu Roja va defensar que les males condicions de l’equipament havien estat incidències molt puntuals. El centre està tancat des de principis d’any i ara el dispositiu d’acollida provisional es fa des de Llinars del Vallès. Per ara no hi ha nova data d’obertura ni anuncis de canvi d’ús per a la masia de Collserola.

Més notícies
Cinquanta places diàries per a MENAs al nou centre d’atenció immediata de Collserola
Notícia: Cinquanta places diàries per a MENAs al nou centre d’atenció immediata de Collserola
Comparteix
El servei sense precedents vol evitar la imatge dels menors dormint a les comissaries quan arriben a Barcelona
Menors migrants no acompanyats en un centre de l'àrea de Barcelona, en una imatge d'arxiu / Jordi Play
El centre per identificar MENAs a Barcelona s’ubicarà a Collserola provisionalment
Notícia: El centre per identificar MENAs a Barcelona s’ubicarà a Collserola provisionalment
Comparteix
La instal·lació s'havia de situar a la Zona Franca però van sorgir complicacions administratives | L'espai definitiu serà a l'interior de la ciutat, però no es posarà en marxa fins a finals d'any
Els jardins afectats pel pla urbanístic municipal / Reial Santuari de Sant Josep de la Muntanya
Els plans de Colau a Gràcia amenacen un centre d’acollida de menors
Notícia: Els plans de Colau a Gràcia amenacen un centre d’acollida de menors
Comparteix
Consideren que el projecte urbanístic vol avantposar un carril per a bicicletes i patinets als drets dels infants en risc d'exclusió social
Psicosi veïnal per la ubicació d’un centre de menors tutelats a Barcelona
Notícia: Psicosi veïnal per la ubicació d’un centre de menors tutelats a Barcelona
Comparteix
Els veïns del Besòs i el Maresme, la Marina i la Verneda, en guàrdia mentre la Generalitat i l'Ajuntament troben el lloc idoni

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa