Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Cinquanta places diàries per a MENAs al nou centre d’atenció immediata de Collserola
  • CA

Els menors estrangers que arribin a Catalunya sense familiars ja no dormiran a les comissaries de manera improvisada, com havia passat fins ara en diverses ocasions. Passaran directament pel Centre d’Atenció Immediata, que els acollirà durant un màxim de 24 hores abans d’assignar-los un emplaçament. Allà se’ls identificarà i s’oferirà un primer contacte, una revisió mèdica, dutxa, roba neta i descans. És la novetat que es planteja en aquest espai ubicat a Collserola on treballaran una quarantena de persones, la majoria d’elles per a la Creu Roja, l’entitat que gestionarà el complex. El servei té capacitat per a 50 places, que s’activatan durant aquesta setmana, tot i que es podria ampliar en situacions d’emergència. 

La secretària d’Infància, Adolescència i Joventut, Georgina Oliva, ha explicat que és un centre transitori a mode de “prova pilot” que estarà en marxa almenys fins el 31 d’octubre i fins que es pugui obrir un altre centre a la ciutat de Barcelona. Ha afegit que esperen l’arribada “com a màxim del mateix nombre de migrants sols que l’any passat, que son uns 600 mensualment”.

Per dur a terme aquesta funció la Creu Roja ha contractat trenta persones entre treballadors socials, educadors socials, conductors, infermers, traductors, integradors i logistes. Hi treballaran una desena de persones més entre els agents dels Mossos d’Esquadra i el personal de seguretat privada.

Quan els joves entrin a l’edifici es trobaran amb una sala d’espera i espais per a la seva identificació on hi haurà els agents policials. Els MENA, que estaran acompanyats en tot moment, podran passar després a les sales dels educadors, l’espai per les entrevistes personals, la infermeria, les dutxes i les sales per a poder-se posar roba neta, diferenciades per nois i noies. També hi ha un espai per menjar, l’àrea de descans i finalment podran passar a la zona col·lectiva.

Dispositiu sense precedents

Oliva ha explicat que es tracta d’una prova pilot perquè “és un dispositiu que no té precedents ni a Catalunya ni a l’estat espanyol” i cal veure “com va anant i es van encaixant les diferents peces”. El centre funcionarà almenys tres mesos, fins el 31 d’octubre, quan s’avaluarà el seu funcionament per decidir si es traslladen els serveis a un altre equipament.

A la visita a l’edifici obert als periodistes que s’ha dut a terme aquest dilluns al matí també hi ha participat l’alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, Mireia Ingla, i el coordinador de la Creu Roja, Enric Morris. Ingla ha insistit en que el consistori està a disposició del Govern per atendre als MENA. Morris ha defensat la capacitat de la Creu Roja per gestionar l’equipament perquè l’any passat van atendre “en sis mesos més de 5000 persones arribades a les costes”.

El nou equipament de la DGAIA per fer la primera acollida dels joves migrants sols està ubicat en un antic centre de dia per a persones amb discapacitat propietat de l’Ajuntament de Barcelona però en terrenys de Sant Cugat del Vallès, que ha estat cedit al Govern. S’evita concretar la seva ubicació per poder treballar “amb tranquil·litat”. Durant les darreres tres setmanes s’han dut a terme els treballs per habilitar l’espai de pintura, quadre tècnic, dutxes, comunicacions i cobertura mòbil, entre d’altres.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa