Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Psicosi veïnal per la ubicació d’un centre de menors tutelats a Barcelona

Els grups veïnals de Whatsapp del Besòs, la Verneda i la Marina fa unes setmanes que treuen fum. Són barris que estan en extrems oposats de Barcelona, però tenen una cosa en comú: fa temps que hi circulen rumors que un dels solars buits que tenen serà l’escollit per ubicar el Centre d’Atenció Immediata (CAI) que la Generalitat vol construir per donar la primera acollida als menors no acompanyats que arriben a la ciutat. Primer havia d’anar a la Zona Franca, però després també es va parlar del Fòrum.

No saben res del cert, només tenen sospites. I estan a l’aguait perquè, tot i reconèixer la necessitat de tenir un centre per atendre els menors en unes mínimes condicions, no volen que es faci a prop de casa seva. La psicosi és tal que alguns veïns han decidit fer guàrdia en alguns dels solars. A la Marina, a Sants-Montjuïc, qualsevol cotxe que aparca en algun dels molts solars buits que tenen és fotografiat immediatament i la imatge es comparteix per si algú el reconeix o sap si alguna cosa es mou.

Acampada al Besòs

A l’altra punta de Barcelona, al Besòs i el Maresme, els veïns també s’han organitzat i han anat un pas més enllà. Des de fa una setmana estan acampats en un tros de gespa encaixat entre el solar que suposadament havia d’acollir el centre de menors i la Torre Telefónica. “Fa unes setmanes el solar estava gairebé abandonat, era un campament de toxicòmans, i un dia el vam trobar desbrossat”, explica al TOT Barcelona una de les veïnes que fa guàrdia. “Alguna cosa es mou”, assegura.

Els veïns han acampat al costat del solar on podria ubicar-se el centre de menors / XFDC

Els veïns han acampat al costat del solar on podria ubicar-se el centre de menors / XFDC

Els veïns del Besòs i de la Verneda s’han trobat amb la qüestió del centre d’atenció immediata gairebé per casualitat. Fa un mes que estan al carrer per demanar més seguretat als seus barris. A la rambla Prim es fan cassolades cada dia per demanar “un barri digne”. I un dia van aparèixer els rumors. “Ningú ens vol confirmar ni desmentir el que es comenta, però això ja és la gota de vessa el vas”, explicà en Julià, un dels organitzadors de les primeres protestes contra la inseguretat.

El discurs confús dels polítics

La confusió i psicosi que es viu en aquests barris és conseqüència del secretisme i la discreció amb els quals el departament de Treball, Afers Socials i Família –que és qui ha de construir el centre–, està portant la qüestió. La intenció inicial era ubicar-lo a la Zona Franca i només de saber-se alguns veïns van sortir al carrer per protestar. Mesos després la direcció general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) va fer marxa enrere i va descartar el solar per “complicacions jurídiques i administratives”.

El solar, propietat del Consorci de la Zona Franca, s’havia de cedir a la Generalitat a través d’un conveni pont amb l’Ajuntament de Barcelona. Massa complicat per un centre molt necessari, ja que durant molt temps els menors no acompanyats que arribaven a la ciutat havien de passar la nit a una comissaria dels Mossos d’Esquadra mentre se’ls identificava i se’ls buscava una plaça en un dels centres que hi ha repartits per tot Catalunya.

El solar on es podria construir el centre de menor està ple de pancartes / XFDC

El solar on es podria construir el centre de menor està ple de pancartes / XFDC

El Fòrum guanya força

La urgència de la situació –s’apropava l’estiu, època de gran activitat per la major arribada de menors– va fer que la DGAIA desistís de la Zona Franca i es va trobar un edifici provisional a Collserola propietat de Barcelona però que està al terme municipal de Sant Cugat. I mentrestant la maquinària es va posar en marxa per trobar un nou emplaçament al novembre. Els requisits són que el centre estigui a dins de Barcelona, amb accés a vies principals per tenir comunicació fàcil amb la Ciutat de la Justícia i les comissaries dels Mossos.

I el Fòrum podria complir aquestes exigències. Fonts de la DGAIA han explicat a aquest mitjà que al juny van proposar tres ubicacions possibles a l’Ajuntament de Barcelona, totes en terrenys propietat del departament de treball. Sempre segons la Generalitat, el consistori va triar el del Fòrum amb el “compromís” de poder-lo tenir a punt a la tardor o a l’hivern d’aquest any. Però sembla que l’Ajuntament té dubtes. Dijous passat hi va haver una reunió entre les dues administracions i sembla que en els pròxims dies podria haver-hi una resolució definitiva sobre on s’ubicarà el centre.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va assegurar fa dos dies que l’Ajuntament trobarà una ubicació “a curt termini” i va oferir la col·laboració total del consistori: “Segur que en les properes setmanes es trobarà l’emplaçament més adequat”. En resposta a les protestes dels veïns, va demanar tractar la qüestió amb serenor i que “no vegin aquest equipament com un problema”, entre d’altres coses perquè “és de primera recepció i els joves després no s’hi queden”.

Més notícies

Brots xenòfobs taquen les protestes del Besòs i la Verneda

Notícia: Brots xenòfobs taquen les protestes del Besòs i la Verneda
Comparteix
Partits com Vox i veïns que comparteixen la seva ideologia intenten sucar pa en la reivindicació diària de més seguretat i neteja als dos barris
Notícia: Brots xenòfobs taquen les protestes del Besòs i la Verneda - Mobile
Menors migrants no acompanyats en un centre de l'àrea de Barcelona, en una imatge d'arxiu / Jordi Play

El centre per identificar MENAs a Barcelona s’ubicarà a Collserola provisionalment

Notícia: El centre per identificar MENAs a Barcelona s’ubicarà a Collserola provisionalment
Comparteix
La instal·lació s'havia de situar a la Zona Franca però van sorgir complicacions administratives | L'espai definitiu serà a l'interior de la ciutat, però no es posarà en marxa fins a finals d'any
Notícia: El centre per identificar MENAs a Barcelona s’ubicarà a Collserola provisionalment - Mobile

Una manifestació cada nit, la resposta del Besòs i el Maresme al retorn de la droga

Notícia: Una manifestació cada nit, la resposta del Besòs i el Maresme al retorn de la droga
Comparteix
El govern del districte ha anunciat que ja han disposat més agents a la zona i que es promourà la prevenció amb més mediadors a peu de carrer
Notícia: Una manifestació cada nit, la resposta del Besòs i el Maresme al retorn de la droga - Mobile

La Generalitat anuncia un pla de xoc per atendre els MENA que dormen el carrer

Notícia: La Generalitat anuncia un pla de xoc per atendre els MENA que dormen el carrer
Comparteix
La DGAIA convoca tots els actors implicats per revisar un per un els casos d'aquests menors
Notícia: La Generalitat anuncia un pla de xoc per atendre els MENA que dormen el carrer - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa