Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Una manifestació cada nit, la resposta del Besòs i el Maresme al retorn de la droga
  • CA

Un megàfon que no sona al mig de la rambla de Prim un dimarts a dos quarts de deu de la nit. “Posa-li piles!”, crida una veu, fent broma, des del fons. “Compra-les tu”, respon la posseïdora de l’aparell amplificador cridant encara més. És l’esperit del barri. El tarannà simpàtic d’una protesta seriosa, d’una percepció feta urgència al Besòs i el Maresme: resoldre la insalubritat i la inseguretat

Són al voltant d’un centenar de persones que surten cada nit amb unes pancartes sòbries. No hi ha floritures ni jocs de paraules. “Per un barri digne”, diu la tela que, repetida fins a tres vegades, duen amunt i avall mentre fan ressonar les cassoles. “Fins a les deu, llavors ens aturem, siguem on siguem, i tornem cap a casa”, concreta una veïna. Les dones i la canalla són majoria absoluta. Protesten perquè asseguren que s’ha generat “una espiral de violència, brutícia i plagues d’insectes als carrers” a conseqüència de la manca de cura d’aquesta zona perifèrica, es queixava el manifest llegit per Jennifer Rodríguez. També avisen de l’augment dels robatoris violents, els pisos turístics il·legals i les ocupacions. 

En concret, asseguren que hi ha més xeringues a la via pública, més preservatius i més begudes alcohòliques com a conseqüència d’un trasllat del consum de drogues del Raval a l’entorn de la frontera amb Sant Adrià del Besòs. “Ara has d’anar al parc abans que comenci a jugar el nen per comprovar que no hi hagi xeringues. Sobretot a sota del tobogan”, relata Jessica Santiesteban tot assenyalant la zona de joc situada al carrer Alfons el Magnànim, a tocar del CAP Besòs Centre. Fa aproximadament tres anys que han notat la degradació progressiva de l’entorn i la preocupació s’ha disparat els darrers mesos. “Hem vist baralles aquí mateix, al costat dels nens, amb ganivets, en ple dia”, lamenta. 

Ella va ser una de “les boges” que va començar la protesta. “Així ens deien el primer dia”, aclareix. Es refereix al dilluns de la setmana passada. Va ser la primera vegada que van baixar al carrer amb les cassoles i les cordes vocals preparades. El dia de l’estrena van ser dotze persones, incloent-hi els nens petits. El segon, trenta. I ara superen el centenar cada dia. Baixen cada vespre i es barregen les dones grans amb els caminadors i els nens petits amb els patinets elèctrics. L’estampa d’estiu del Besòs i el Maresme és la de la protesta veïnal. Tan espontània i persistent que no poden demanar un permís de manifestació per a cada dia de la setmana i, per tant, el que fan és respectar els semàfors mentre avancen. “Ens ho ha demanat la Guàrdia Urbana”, crida la veu que intenta organitzar la gentada.

Primer de tot, més policia

De moment, han aconseguit un primer avenç perquè la política els fa cas. Després d’un cas similar amb els veïns de la mateixa rambla, uns centenars de metres més amunt, a la Verneda, el govern del districte ha anunciat que farà unes reunions de seguiment de la situació amb el veïnat i que s’aplicaran unes mesures urgents. En el cas de la Verneda i la Pau, l’esclat va ser l’organització veïnal per evitar que s’ocupés una antiga oficina del BBVA. “En 24 hores ho vam solucionar. Vam posar una alarma i una porta antiocupacions”, reivindica David Escudé (PSC), el nou regidor del districte de Sant Martí. S’ha apropat a la protesta diària del Besòs per donar suport a les reivindicacions veïnals i anunciar-los els canvis que preveu engegar.

Els balcons i les façanes repeteixen el lema de les protestes veïnals:

Els balcons i les façanes repeteixen el lema de les protestes veïnals: “Per un barri digne”. / D.C.

“Des de fa una setmana, tant la Guàrdia Urbana com els Mossos d’Esquadra han reforçat la presència al barri”, indica el polític a aquest diari. A més, però, detalla que caldrà abordar “la prevenció” amb “mediadors a peu de carrer i policia de proximitat durant moltes hores”. També anuncia que a partir del setembre provaran noves mesures i faran una anàlisi de quines funcionen millor per recuperar la confiança al carrer. Tot plegat, estarà emmarcat en “un pla d’acció que engloba la Verneda i el Besòs”. Com a propostes concretes, la primera anunciada és que s’incrementarà el servei de neteja i especialment la recollida de xeringues. 

Una percepció que cal resoldre

En relació a les dades policials sobre la delinqüència en aquesta àrea, Escudé ha assegurat que la informació de la qual disposa indica que als dos barris l’augment de les denúncies es manté estable en la mateixa proporció que ho fa a la resta de Barcelona. Tot i així, reconeix que la percepció veïnal “‘s’entén perfectament”. Una sensació que es tradueix en el canvi de la tranquil·litat quotidiana. “Aquest ha estat un barri on sempre hem anat amunt i avall deixant les portes obertes, on els nens jugant al parc sense les mares. I ara, tu deixaries un nen jugant sol?”, pregunta la Montserrat Ramos. “No, no i no”, respon la Jessica Santiesteban. 

El regidor David Escudé explicant-se davant els veïns mobilitzats. / D.C.

El regidor David Escudé explicant-se davant els veïns mobilitzats. / D.C.

Així, de moment, res no canviarà. Després que el regidor del districte hagi avisat de futurs canvis i un contacte permanent amb els veïns, els ciutadans han deixat clar que restaran a l’aguait i seguiran sortint al carrer fins que vegin els avenços que desitgen. Després de l’explicació d’Escudé a la massa veïnal, el crit que no falta a cap cita similar tancava el discurs: “Molt bé! Que això no quedi en paraules”. 

Més notícies
Psicosi veïnal per la ubicació d’un centre de menors tutelats a Barcelona
Notícia: Psicosi veïnal per la ubicació d’un centre de menors tutelats a Barcelona
Comparteix
Els veïns del Besòs i el Maresme, la Marina i la Verneda, en guàrdia mentre la Generalitat i l'Ajuntament troben el lloc idoni

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa