Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
3.750 euros en multes a l’Arquebisbat per abandonar un edifici protegit
  • CA

Fa anys que el teixit associatiu de Les Corts està angoixat per l’estat en què es troba Can Capellanets, una antiga residència de seminaristes construïda el 1877 i catalogada pel districte com a patrimoni a protegir. L’abandonament i uns enderrocs parcials comesos sense permís fa més de sis anys han contribuït a degradar l’immoble, que pertany a la fundació Sant Josep Oriol, una entitat que depèn de l’Arquebisbat de Barcelona. El govern de la ciutat va aprovar el gener de 2020 que l’Església converteixi el vell convictori en un geriàtric, un projecte que disgusta la Coordinadora d’Associacions de Veïns de Les Corts, que creu que suposarà destruir patrimoni perquè un asil privat en tregui rèdits. De fet, el moviment veïnal s’ha unit al voltant de la plataforma Salvem el Patrimoni de Les Corts, que insta l’Ajuntament a expropiar la finca atès el deterioramient que presenta. El consistori no contempla fer-se amb la titularitat, però sí que ha imposat dues multes per un valor total de 3.750 euros a la propietat, sancions que, de fet, donen la raó a la preocupació del veïnat.

El districte de Les Corts ha multat en dues ocasions l’Arquebisbat en un any per no atendre requeriments per garantir la conservació de Can Capellanets. Segons les dades facilitades pel districte, es va tramitar una primera multa coercitiva de 750 euros el novembre del 2019 perquè la propietat va desatendre un avís datat set mesos abans en què el consistori l’apressava a fer obres de manteniment.

L’advertiment va ser conseqüència d’una inspecció de Bombers, el departament de patrimoni de l’Ajuntament, l’Institut Municipal de Parcs i Jardins i els serveis tècnics del districte de Les Corts, que van intervenir arran d’una denúncia per presumpte risc imminent a l’immoble. La notificació donava instruccions perquè s’enderroqués de forma controlada una part molt deteriorada i esquerdada de l’edifici, s’apuntalessin sostres i murs malmesos, se sanegessin espais en risc de despreniment i es revisés la seguretat i la solidesa de tot el conjunt.

Un any més tard, a finals de 2020, les feines d’adequació de la finca seguien sense executar-se i el districte va dictar el segon càstig, aquest cop de 3.000 euros i comunicat el febrer passat. Una portaveu de l’Ajuntament precisa al TOT Barcelona que l’Arquebisbat sí que ha abonat la primera sanció, però la segona l’ha recorreguda.

A l’espera d’iniciar obres

Contactat pel TOT Barcelona, l’Arquebisbat es limita a dir sobre les ordres per adequar l’immoble que s’ha guiat per les recomanacions i instruccions de l’autoritat pública. En paral·lel a les amonestacions, l’Església va sol·licitar el març d’enguany un permís d’obres per rehabilitar d’una vegada Can Capellanets i, a la vegada, aixecar un edifici nou, tal com preveu el pla especial que l’Ajuntament va ratificar l’any passat perquè s’ubiqui una llar d’avis dins de l’antic convictori.

A parer de l’Arquebisbat, el projecte reporta un benefici per a Les Corts i pal·lia la manca de places geriàtriques que troba que existeix a la zona. Però el moviment veïnal hi veu matisos: “El que ens sembla malament no és que hi vagi una residència, encara que serà privada i suposarà un lucre en un espai amb beneficis fiscals per ser de l’Església, sinó que ens oposem al fet que no es respecti l’edifici i els jardins protegits”, addueix Salvem el Patrimoni de Les Corts, que critica que el projecte dissenyat pot suposar “modificar el volum de l’edifici original, enganxar-li un altre de més alçada a pocs metres de distància i que, a més, destruirà el jardí i ocultarà una façana de Can Capellanets”.

La plataforma sosté que “no hi ha excuses” perquè l’Ajuntament no expropiï la finca. Compara el cas amb el de les casetes del carrer Encarnació, a Gràcia, que el consistori va acordar adquirir per sis milions d’euros i revocar la llicència concedida per enderrocar-les.

A més, Salvem el Patrimoni de Les Corts cita l’ordenança de patrimoni, que preveu que el propietari perdi la titularitat en cas d’ignorar el deure de conservació d’un bé protegit durant cinc anys. El grup veïnal insisteix que el termini es va exhaurir perquè un informe d’inspecció del districte de l’octubre del 2015 va detectar infraccions per obres majors no autoritzades dins de Can Capellanets. “Mai no s’ha refet el que es va fer sense permís”, afirma l’entitat, que afegeix que l’immoble pateix perquè es va retirar la teulada, deixant l’interior sense recer.

Al carrer i al jutjat

L’Ajuntament no mostra interès per quedar-se amb l’immoble. Fonts oficials argumenten al TOT Barcelona que caldria en tot cas justificar l’interès públic de la compra amb un planejament urbanístic, que en el cas de Can Capellanets ja existeix per iniciativa privada per crear una residència que compta amb el vist i plau del consistori. El govern municipal recalca, a més, que l’asil disposarà de places concertades.

Salvem el Patrimoni de Les Corts prepara un acte de protesta el 19 de juny, on participaran moviments veïnals de defensa del patrimoni d’altres barris. Alhora, estudia emprendre accions legals contra l’Arquebisbat. Ja va presentar una denúncia a Fiscalia per presumpte delicte de prevaricació que es va arxivar i ara mira de demandar aferrant-se a les proves d’uns fets que defineix com un “deteriorament del patrimoni irrecuperable”. “Encara que es fessin obres, hi ha elements de la façana i del jardí originals que ja es no poden recuperar”, conclou l’organització.

Més notícies
La façana de la Catedral de Barcelona és fruit de diversos projectes fallits i modificats / VV.AA.
Les façanes de la Catedral que no van poder ser
Notícia: Les façanes de la Catedral que no van poder ser
Comparteix
Recorrem les petites i grans històries de Barcelona, de la mà de la historiadora i guia cultural Mireia Pons
Amb la col·laboració de Passejant per Barcelona
Un edifici en construcció a Barcelona / TOT Barcelona
El mural de la gasolinera enderrocada, ara atrapat rere la nova obra
Notícia: El mural de la gasolinera enderrocada, ara atrapat rere la nova obra
Comparteix
La propietat no ha enderrocat la dissortada obra ceràmica, però tampoc l'ha protegida

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa