Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El mural de la gasolinera enderrocada, ara atrapat rere la nova obra
  • CA

El mural retro de l’antiga gasolinera GEDSSA, a la cruïlla de Provença amb Diagonal, té mala estrella. L’enderroc de la benzinera el va fer aflorar ara fa just un any. Fet de ceràmica de colors als anys 60-70, havia quedat tapat per plafons prefabricats durant mig segle. La seva inesperada reaparició va generar sorpresa i nostàlgia entre els veïns. Els operaris ja l’estaven destruint per fer un bloc de pisos al solar, però la pressió d’oposició i xarxes socials va portar l’Ajuntament a aturar-ne la supressió i a negociar amb la propietat una amnistia in extremis.

Però quan es tracta de patrimoni, no n’hi ha prou amb decretar que es conservarà. Com demostra aquest cas, si la lletra petita no queda molt ben lligada la realitat fa descarrilar les millors intencions. Després de quedar a la intempèrie i patir pintades i vandalisme, el dissortat mural ha quedat atrapat i desprotegit. La propietat no l’ha retirat de la paret però tampoc l’ha recobert amb cap material preventiu: simplement s’hi ha construït al davant, a escassos centímetres.

Mural de l’antiga gasolinera atrapat rere el nou edifici de pisos / MMP

L’edifici residencial que substitueix la benzinera ja ha alçat els 4 primers pisos i rere les noves bigues s’hi pot veure el murat deteriorat. Les tanques i l’estructura de formigó impedeixen veure des del carrer l’estat de tota l’obra, però el lateral més proper a la vorera sí que ha quedat una mica visible. Si un s’hi fixa molt bé, també s’observen fragments a la paret del fons. La vulnerabilitat del conjunt enmig de les tasques de construcció és més que evident.

Mural de l’antiga gasolinera atrapat rere el nou edifici de pisos / MMP

Fa un any l’Ajuntament va assegurar que havia pactat amb la propietat del solar integrar l’obra en algun racó del nou edifici. “El mural es conservarà perquè no afecta el projecte” constructiu, deien concretament portaveus municipals al TOT Barcelona. El grup municipal de JxCat havia presentat tres dies abans un prec a Alcaldia perquè els tècnics de Patrimoni n’estudiessin l’interès. Van trucar al promotor de l’obra i van arrencar-ne el compromís de preservació, quan ja s’havia perdut almenys un terç de rajoles.

Vista del mural de la gasolinera GEDSSA, el maig de 2020 / MMP

Des d’aleshores no hi havia hagut novetats sobre la composició ceràmica. Aquest mes de maig JxCat va preguntar per escrit al districte de l’Eixample què se n’havia fet exactament del mural, en veure que ja començava a alçar-se l’edifici. No ha rebut cap resposta encara, indiquen fonts del grup a aquest diari.

'Tag' grafitejat sobre el mural retro amnistiat d'una gasolinera de l'Eixample / Mònica Catalán
‘Tag’ grafitejat sobre el mural retro amnistiat d’una gasolinera de l’Eixample / Cedida – Mònica Catalán

L’obra no està catalogada com a patrimoni. Formava part de la decoració publicitària de l’establiment, obert per la família Solanellas el 1931 amb el nom de Diagonal Auto Service, segons explica el llibre Història de les estacions de servei a Catalunya, de Ramon Balasch, Àngel Gustà i Daniel Romaní. El franquisme va obligar a castellanitzar-ne el nom i darrerament es deia simplement GEDSSA, com l’empresa propietària.

Més notícies
L’enderroc d’una gasolinera a l’Eixample destapa un mural retro de ceràmica
Notícia: L’enderroc d’una gasolinera a l’Eixample destapa un mural retro de ceràmica
Comparteix
L'obra, d'interès per determinar, formaria part de la decoració de l'establiment cap als anys 60 | JxCat demana al districte que documenti i valori la composició
Aturat l’enderroc del mural retro que va aparèixer en desmuntar una gasolinera de l’Eixample
Notícia: Aturat l’enderroc del mural retro que va aparèixer en desmuntar una gasolinera de l’Eixample
Comparteix
Un terç de la ceràmica va ser destruïda divendres passat | Una trucada de l'Ajuntament hauria aturat l'arrencament de les rajoles
Amnistia ‘in extremis’ per al mural retro d’una gasolinera enderrocada
Notícia: Amnistia ‘in extremis’ per al mural retro d’una gasolinera enderrocada
Comparteix
El propietari ha pactat amb l'Ajuntament de Barcelona que el conservarà i l'integrarà al nou bloc de pisos que ocuparà el solar
'Tag' grafitejat sobre el mural retro amnistiat d'una gasolinera de l'Eixample / Cedida - Mònica Catalán
El mural amnistiat d’una gasolinera de la Diagonal, desprotegit i grafitejat
Notícia: El mural amnistiat d’una gasolinera de la Diagonal, desprotegit i grafitejat
Comparteix
Les peces supervivents havien quedat a la paret a mig derruir i sense cap protecció

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa