La manca d’un document que expliqui el destí d’una filera de moreres ha aturat la llar d’avis que l’Arquebisbat de Barcelona projecta a les Corts. Les obres de construcció del nou edifici, situat en un jardí catalogat, tornen així a retardar-se malgrat l’aprovació inicial al desembre per l’Ajuntament de Barcelona. El projecte, que fa tres anys havia de ser una residència per a estudiants i finalment ha mutat en centre residencial per a gent gran, va ser suspès temporalment pel ple municipal el divendres passat. Tots els partits hi van estar d’acord menys Ciutadans i el PP, que es van abstenir. Tanmateix, fonts de la Fundació Sant Josep Oriol, els promotors de la residència, asseguren que sempre s’han atès “tots els requeriments”, les “demandes” i la “documentació” que ha demanat l’Ajuntament.

A més, denuncien que desconeixen “els motius exactes” de la suspensió perquè a hores d’ara, cinc dies després de la decisió del ple, encara no han rebut la notificació oficial de l’acord que ajorna l’aprovació del pla. Tot i això, fonts municipals expliquen al TOT Barcelona que el problema és que no es va presentar a temps una informació addicional que se’ls va requerir i que abordava la possibilitat de salvar una part de l’arbrat dels jardins sense comprometre l’edifici projectat. Segons indiquen les mateixes fonts, el dia que la comissió de govern ho va aprovar inicialment, el 5 de desembre de 2018, la Gerència Adjunta d’Urbanisme va demanar que s’avancés en aquest aspecte i malgrat això no s’ha rebut cap document al respecte. 

[r:1]

La futura residència oferirà 130 places geriàtriques i s’aixecarà al costat de l’actual allotjament sacerdotal Sant Josep Oriol, entre el carrer Galileu i Remei i conegut entre el veïnat com Can Capellanets. La fundació que gestionaria la llar d’avis lamenta que un projecte que havia de fer “servei al barri” quedi retardat un cop més. 

Esmena a la totalitat per part dels veïns

Els veïns organitzats en la plataforma Salvem el Patrimoni de les Corts celebren la decisió però asseguren que el que desitgen no és una suspensió momentània, “sinó definitiva”. Un representant del col·lectiu senyala que l’alçada de les cinc plantes previstes al nou edifici “és excessiva” i que les plantes enretirades de la línia de façana que se sumarien a l’edifici de Can Capellanets “tampoc tenen sentit”. 

En la mateixa línia d’esmena a la totalitat, denuncia que durant els tres anys que l’espai protegit ha quedat “sense coberta ni protecció”, ha sofert “un gran deteriorament” i això podria incomplir la normativa de preservació del patrimoni. Tant és així que van decidir portar les demandes a la fiscalia i van interposar una denúncia contra el districte de les Corts per indisciplina urbanística, sense resposta en cap dels dos casos. “Sembla que els veïns de les Corts siguem de tercera categoria: a Gràcia bé que s’han posat les piles i han solucionat el conflicte de les casetes d’Encarnació i l’alzina centenària tot i que els promotors ja tenien totes les llicències”, es queixa el representant veïnal, que tanmateix celebra la salvació del patrimoni gracienc.

Oposició política

Alguns partits polítics, per la seva banda, mouran fitxa pròximament. Esquerra Republicana ja ha anunciat que demanarà al consell de districte que el govern organitzi una ronda de diàleg abans d’acabar el mandat entre la Fundació Sant Josep Oriol i les tres parts que van presentar al·legacions al pla de la residència actual: veïns, ERC i la CUP. La plataforma Salvem el Patrimoni de les Corts es queixa des de fa anys de la manca de comunicació amb els promotors i el govern. L’estiu del 2017 es van aprovar per unanimitat les propostes de Cs i la CUP perquè es “fomentés la negociació” entre les parts implicades, però des de llavors no s’ha fet cap nova reunió a banda de la presentació del pla definitiu de l’Arquebisbat l’octubre passat.

De moment, però, la Fundació Sant Josep Oriol es limita a esperar la notificació oficial que se’ls ha de fer arribar, tal com remarca el text aprovat el ple de la setmana passada. Així podran corregir el pla de millora urbana, si és que finalment hi falta un document, en un màxim de tres mesos. Un supòsit que no queda clar si serà necessari, ja que els promotors insisteixen a dir el mateix que, curiosament, havia repetit l’equip d’Ada Colau fins els dies previs a la suspensió: que el projecte ha seguit “la més estricta legalitat”. 

Més notícies

Un jardí amb patrimoni protegit revifa les protestes veïnals a les Corts

Notícia: Un jardí amb patrimoni protegit revifa les protestes veïnals a les Corts
Comparteix
L’Arquebisbat de Barcelona assegura que les obres per fer un geriàtric no afecten la flora amb protecció
Notícia: Un jardí amb patrimoni protegit revifa les protestes veïnals a les Corts - Mobile

Nou comentari

Comparteix