Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Un jardí amb patrimoni protegit revifa les protestes veïnals a les Corts

Un grup de veïns de les Corts va aconseguir aturar la construcció d’una residència d’investigadors de l’Arquebisbat de Barcelona al centre del seu barri fa un any perquè veien irregularitats en el projecte, deien “que se’n faria un ús hoteler”. El govern del districte els va donar suport i van aconseguir que el bisbat aparqués la idea. Passats els mesos, i amb una nova proposta a sobre de la taula, tornen a la càrrega. Aquest cop, però, per preservar uns jardins amb fitxa de protecció que, segons ells, quedarien malmesos. A més, en un document que compta amb el suport de la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB) i la Coordinadora d’Associacions de Veïns i Entitats de les Corts asseguren que el paisatge històric del barri els quedaria alterat per l’alçada prevista pel nou edifici.

La nova proposta de l’arquebisbat és construir una residència per a la gent gran a l’espai que té en propietat a través de la Fundació Sant Josep Oriol, que ocupa bona part de l’illa compresa entre els carrers Galileu i Joan Güell, pel costat del carrer del Remei. I el veïnat no veu el projecte del tot malament, però sí els mètodes. El nou pla de construcció s’ha presentat per sorpresa i sense la participació ciutadana que s’havia encoratjat l’any anterior, obrint, de nou, la capsa dels trons que promet mobilitzacions. 

La possibilitat és més que real, ja que les posicions continuen allunyades mentre el projecte compleix tots els requisits per posar-se en marxa, segons assegura el districte a aquest diari. La darrera guspira va sorgir en la reunió que van tenir les parts el passat 3 d’octubre, després de mesos sense contacte.

La comissió veïnal assegura que esperava trobar-se amb un clima de debat per començar a discutir el futur de l’espai en conjunt, i el que es va trobar va ser la presentació d’un projecte ja conclòs. “La trobada va ser un desastre”, resumeix una font directa de la plataforma veïnal.

Des de llavors, els veïns han presentat dos projectes alternatius però no han obtingut cap resposta. De fet, el proper dijous es votarà al ple de districte l’aprovació de les obres a través d’una modificació del Pla Especial Urbanístic i de Millora Urbana.

Els veïns demanen que no es tali l'únic gran arbre que queda en peu / D.C.

Els veïns demanen que no es tali l’únic gran arbre que queda en peu / D.C.

El bisbat, a l’espera

El complex en mans de la Fundació Sant Josep Oriol, a més de voler incorporar una torre per dedicar-la a fer de geriàtric –que planeja concedir l’explotació a l’empresa especialitzada L’Onada a canvi d’un cànon per a l’arquebisbat–, compta amb un edifici residencial per a sacerdots que es mantindrà, segons l’actual projecte, rebaixant l’alçada prevista a l’anterior pla.

Al voltant d’aquests indrets és precisament on hi ha el terreny enjardinat que consta d’una fitxa patrimonial registrada i que és el clau roent al qual s’aferra la plataforma de pressió popular. Així i tot, la proposta presentada pels arquitectes i estudiada per l’equip de govern de l’Ajuntament de Barcelona assegura la preservació de la zona protegida, que queda concentrada en els jardins d’un pati interior, i no implica la tala de cap arbre amb protecció especial, com havien arribat a denunciar els veïns.

El grup veïnal, tot i així, manté les reclamacions respecte dels jardins i afegeixen que siguin “de lliure accés diari al nou espai enjardinat del complex de la residència privada”, així com l’accés “en períodes puntuals de l’any al jardí de l’interior de la residència sacerdotal Sant Josep Oriol”. A més, demanen que es mantingui un gran arbre que queda en peu i que seria una “una atrocitat ecològica” desfer-se d’ell. 

La plataforma veïnal no descarta la via judicial

El bisbat, per la seva banda, que es limita a declarar que segueix els passos indicats per la regidoria d’Urbanisme, i està tranquil. Segons el govern municipal, no hi ha cap impediment que els freni el seu propòsit més enllà de la seva voluntat d’entesa amb el veïnat. El permís de construcció, aprovat durant el mandat de Xavier Trias, preveia una torre de 7 plantes que finalment ha quedat en un màxim de 5, amb uns ajustaments que es basen a fer recular uns pocs metres la façana. Una alçada que el veïnat veu excessiva i recorda que es poden aprofitar altres espais dins el mateix terreny que no impliquin volumetries tan altes, perquè fan de gran impediment paisagístic entre dues zones qualificades de nucli antic com són la plaça Comas i la plaça de la Concòrdia.

Retrets per capítols anteriors

Els veïns, en consonància amb les FAVB i la Coordinadora d’Associacions de Veïns i Entitats de les Corts, van enviar una protesta a l’Ajuntament per queixar-se de l’escassetat de canvis incorporats al nou projecte respecte al de 2017. A l’escrit denuncien que s’han ignorat dues proposicions que van presentar Ciutadans i la CUP al ple de districte del juliol de l’any passat i que van quedar aprovades per unanimitat. Segons el grup veïnal, en aquells acords es demanava “diàleg” i “una comissió de veïns, grups polítics i arquebisbat per treballat el projecte”. En canvi, els redactats d’aquelles sessions plenàries de districte únicament fan referència al fet que el govern “fomentés la negociació” i que exercís “un paper actiu” en la recerca d’un acord entre la Fundació Josep Oriol i el veïnat.

Aquesta manca de concreció, juntament amb la plena legalitat que empara el projecte del bisbat, ha deixat passar els mesos sense donar notícies al veïnat i ara aquests s’organitzaran a partir del dilluns per escollir les mobilitzacions i plantar cara al projecte. Els veïns amb queixes, segons font municipals, són majoritàriament del carrer Galileu i, segons l’arquebisbat, són pocs, però això no els aturarà d’arribar a la via judicial, asseguren, si continuen sense fer-los cas. 

 

Nou comentari

Comparteix