VOX amenaça amb canviar el nom del passeig Lluís Companys

Ortega Smith diu a RTVE que vol aplicar-li la nova llei de memòria històrica espanyola

El secretari general de Vox, Javier Ortega Smith, ha posat una diana al nomenclàtor barceloní. En una entrevista aquest dimarts a la nit al programa La Noche en 24h de RTVE va assegurar que el partit d’ultradreta promourà canviar-li el nom al passeig Lluís Companys perquè considera que el president català afusellat pel franquisme és un “criminal”.

Es tracta d’una rocambolesca derivada de l’oposició de Vox a la nova llei de memòria històrica espanyola. “Si la llei diu que a tot criminal que hagi tingut a veure amb la guerra se li ha de treure el nom dels carrers, doncs ens agradaria i promourem treure el nom d’un altre criminal, Lluís Companys”, va dir en antena. Al diputat li sembla “indecent”, “terrible” i “terrorífic” que el president electe de la Segona República doni nom a “una avinguda just davant del Tribunal Superior de Justícia”.

En una deformació flagrant de la història, l’extrema dreta vol atribuir a ordres directes de Companys els assassinats per part de milícies incontrolades a Catalunya en esclatar la Guerra Civil: “¡Va afusellar 8.500 catalanes!”, anava dient Ortega Smith a RTVE. El presentador, Xabier Fortes, li retreu que usi qualificatius com “criminal” per a Companys i en canvi no accepti condemnar amb claredat Francisco Franco per la repressió àmpliament documentada de la dictadura. Com si res, el dirigent de VOX torna a lluir revisionisme històric i treu ferro als 40 anys de franquisme: “Hi havia eleccions, el que passa és que sempre les guanyava el règim”.

Més informació

Comentaris

    Troç de quoniam 22/10/2020 3:33 pm
    Aquest ortega és un digne representant del franquisme, un curt de gambals, sense ofici ni benefici, que té la sort de que a españa no hi ha democràcia ni justícia

Nou comentari