Barcelona recorda el llegat de Companys en el 80 aniversari del seu afusellament

Àmplia representació política a l'ofrena floral al Castell de Montjuïc

Barcelona ha recordat aquest matí el llegat de l’expresident Lluís Companys amb un ofrena floral al fossat del Santa Eulàlia del Castell de Montjuïc, on Companys va ser afusellat de matinada en 1940, fa aquest dijous 80 anys. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha posat en valor el “llegat democràtic i compromès amb la justícia social” del qual va ser president de la Generalitat i del Parlament Lluís Companys, i ha recordat que va ser un president electe democràticament.

Ha celebrat la nova llei de memòria històrica com un acte de “justícia, de futur i d’esperança”, tot i que ha lamentat que arriba “dècades tard” i ha demanat que es tramiti “ràpid” al Congrés. A més, ha advertit que “el feixisme intenta tornar a Espanya i a tota Europa” amb grups com els que ocupen escons en el Congrés dels Diputats, ha dit en referència a Vox.

El vicepresident en funcions de president de la Generalitat, Pere Aragonès; la consellera de Presidència i portaveu del Govern Meritxell Budó; i el president del Parlament, Roger Torrent, també participat a l’ofrena floral en commemoració del 80 aniversari de l’afusellament del president Lluís Companys.

Demanar perdó pels assassinats

El líder d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, ha criticat que l’Estat espanyol encara no hagi demanat perdó pels assassinats de republicans durant dictadura franquista a Espanya, alguna cosa que “mostra fins a quin punt l’Estat no ha fet tabula rasa del franquisme”, ha dit després de participar en la tradicional ofrena floral en la tomba de l’expresident de la Generalitat Lluís Companys amb motiu del 80 aniversari de la seva mort. Segons Maragall, la “repressió i injustícia” per part de l’Estat són presents encara en els comportaments i sentències per als líders independentistes empresonats per impulsar el 1-O.

La portaveu de JxCat, Elsa Artadi, ha demanat seguir la “flama” de l’expresident de la Generalitat Lluís Companys i de totes les persones represaliades pel franquisme per a aconseguir la independència de Catalunya. “Per tots aquells que han continuat defensant, mantenint visqui aquesta lluita, que no han defallit i que els tenim molt presents avui dia. Continuem amb la flama, amb la voluntat que Catalunya es converteixi en un Estat independent i plenament democràtic”, ha afirmat en declaracions als mitjans després de participar en la tradicional ofrena floral en la tomba de Companys amb motiu del 80 aniversari del seu assassinat.

Llamborda a Sant Jaume

L’Ajuntament de Barcelona finalment ha autoritzat a instal·lar una llamborda Stolperstein dedicada a Lluís Companys a la plaça Sant Jaume, un homenatge que es farà aquesta tarda. Feia tres anys que la Generalitat l’havia encarregada i des de llavors esperava la llum verda municipal en un despatx de Memorial Democràtic –organisme integrat al departament de Justícia–, tal com va denunciar fa uns dies el TOT Barcelona

“Es tracta d’una autorització excepcional donada la transcendència de la figura”, han explicat a aquest diari fonts municipals. La llamborda Stolperstein s’instal·larà amb motiu del 80è aniversari de l’afusellament de l’expresident català, que va tenir lloc el 15 d’octubre del 1940. “Les llambordes s’instal·len a la via pública i, per tant, només es poden col·locar si l’ajuntament de la ciutat en qüestió ho considera adequat, tal com ho han considerat més de 200 ajuntaments de tot Catalunya”, van recordar fonts del departament de Justícia.

Nou comentari