Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La llamborda en honor a Companys, autoritzada amb 3 anys de retard
  • CA

L’Ajuntament de Barcelona finalment ha autoritzat a instal·lar una llamborda Stolperstein dedicada a Lluís Companys a la plaça Sant Jaume. Feia tres anys que la Generalitat l’havia encarregada i des de llavors esperava la llum verda municipal en un despatx de Memorial Democràtic –organisme integrat al departament de Justícia–, tal com va denunciar fa uns dies el TOT Barcelona

“Es tracta d’una autorització excepcional donada la transcendència de la figura”, han explicat a aquest diari fonts municipals. La llamborda Stolperstein s’instal·larà amb motiu del 80è aniversari de l’afusellament de l’expresident català, que va tenir lloc el 15 d’octubre del 1940. “Les llambordes s’instal·len a la via pública i, per tant, només es poden col·locar si l’ajuntament de la ciutat en qüestió ho considera adequat, tal com ho han considerat més de 200 ajuntaments de tot Catalunya”, van recordar fonts del departament de Justícia.

Record no exempt de debat

“Aquí visqué MHP Lluís Companys Jover, nascut 1882, exiliat 1939, arrestat 1940 França, afusellat 15.10.1940 Barcelona”. És la inscripció que es llegeix en una llamborda dedicada al president Companys, detingut per la Gestapo nazi i afusellat pel règim franquista al castell de Montjuïc. Es tracta d’un record de forma quadrada i fet de llautó –un format de memorial al paviment molt comú al centre d’Europa– que posa en valor la figura del president de la Generalitat assassinat pel feixisme i avisa dels perills del totalitarisme.

L’ús de les llambordes com a fórmula per homenatjar els represaliats no està exempta de debat. Així, sectors de la comunitat jueva hi estan en contra perquè és un símbol que es troba al terra i, per tant, la gent el trepitja. Altres activistes pro-memòria històrica hi estan completament a favor, en canvi. Per tot plegat el consistori assegura que prepara unes jornades de “reflexió” de cara al gener on estudiar la conveniència de les llambordes com a forma de recordar el que van patir el president Companys i tants catalans, espanyols i europeus en mans del feixisme.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Serafi Bandarra i Grataconys a octubre 14, 2020 | 16:38
    Serafi Bandarra i Grataconys octubre 14, 2020 | 16:38
    La podrien posar dama, que es el 80 aniversari del seu afusellament

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa