Torra demana a Colau que instal·li la llamborda dedicada a Companys

L'homenatge al president afusellat porta tres anys esperant ubicació, tal com ha explicat el TOT Barcelona

El president de la Generalitat inhabilitat pel TSJC, Quim Torra, ha demanat a l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que autoritzi la instal·lació de la llamborda dedicada a Lluís Companys a la plaça Sant Jaume. El retard en la col·locació de l’homenatge al president afusellat pel règim franquista, explicat pel TOT Barcelona, ha provocat la reacció de Torra via Twitter, on ha interpel·lat la líder del govern municipal.

En concret, Torra ha sol·licitat a Colau que es comprometi a instal·lar-la abans del 15 d’octubre davant del palau de la Generalitat. “No hi ha memòria històrica sense reparació”, ha conclòs.

La llamborda està en mans de Memorial Democràtic, un ens adherit al departament de Justícia, des de fa tres anys. Va ser adquirida el 2017 en el marc d’un acord de col·laboració entre l’associació d’amistat Colònia-Barcelona i la Generalitat, però és necessari el permís del consistori per instal·lar-la. Fonts municipals han destacat a aquest diari que l’Ajuntament “no posa en dubte la figura de Companys”, com demostra un faristol vandalitzat aquesta setmana– ubicat davant del que va ser la seva última residència a la capital catalana i una escultura a la ronda Sant Pere.

La llamborda dedicada a Lluís Companys que espera ubicació a Barcelona / Cedida
La llamborda dedicada a Lluís Companys que espera ubicació a Barcelona / Cedida

De tota manera, la Generalitat, mitjançant Memorial Democràtic, ha proposat que s’ubiqui la llamborda a la plaça Sant Jaume o a la Casa dels Canonges. L’Ajuntament prepara unes jornades de reflexió respecte de la fórmula de les llambordes com a símbol de memòria històrica, ja que susciten crítiques entre alguns sectors de la comunitat jueva, que veuen incorrecte que un record als represaliats pel nazisme es trepitgi.

Més informació

Comentaris

    Serafi Bandarra i Grataconys 04/10/2020 2:02 pm
    Els comuns,tant sels en fot Catalunya, con el que hem vaig trovar ai

Nou comentari