Barcelona votarà retirar la medalla d’or a Joan Carles I i reprovar Pedro Sánchez

Prospera el ple extraordinari demanat per ERC i JxCat | Colau veu "marge de millora" a la democràcia espanyola

El ple extraordinari sobre els recents escàndols de la monarquia espanyola, sol·licitat per ERC i JxCat, ja té dia i hora: dijous 27 d’agost a les 10h del matí. Els dos grups independentistes comptaven amb prou signatures per forçar la convocatòria d’aquesta sessió monogràfica, però Ciutadans i Manuel Valls van demanar a l’alcaldessa Ada Colau que rebutgés la petició per manca de competències.

Serà un ple no presencial –tothom intervindrà per vídeoconferència– amb una única proposició sotmesa a debat i votació. La moció inclou fins a 7 punts diferents, el més vinculant dels quals és “retirar la Medalla d’Or de la ciutat i tota la resta de títols honorífics i reconeixements personals al rei emèrit Joan Carles I”. També inclou una crítica explícita a la Corona espanyola com a “successora del règim franquista” i una reprovació directa al govern espanyol –format per PSOE i Podemos– “per la seva col·laboració necessària en la sortida del rei emèrit, tal i com va admetre el propi president del govern espanyol Pedro Sánchez, en una operació destinada a protegir-lo de la justícia suïssa”.

Així mateix, segons consta a l’ordre del dia, la proposició exigeix a Sánchez i a la vicepresidenta Carmen Calvo “totes les explicacions necessàries” sobre quin rol ha tingut la Moncloa en el “blindatge” de l’ex cap d’Estat i quina és la seva situació actual. Finalment demana “investigar la corrupció de la monarquia”, retirar la condició d’aforat a Joan Carles I, derogar els delictes de calumnies i injúries contra la Corona i el retorn dels diners obtinguts de forma il·lícita.

La moció inclou, com a cua final, “reafirmar el dret d’autodeterminació de Catalunya”. Els comuns hauran de decidir si accepten el paquet complet per poder alinear-se amb els dos partits republicans de l’oposició, després les nombroses crítiques de Colau a la Casa Reial les últimes setmanes, o bé tanquen files amb el soci de govern després de la tensió interna pels superàvits municipals.

Colau veu “marge de millora” democràtica

L’alcaldessa ha mantingut la seva oposició a la fugida del rei emèrit a través d’una nova piulada, aquest cop de to més moderat. En l’aniversari de l’assassinat de Federico García Lorca i l’endemà que la Casa Reial espanyola hagi donat a conèixer que Joan Carles I s’ha instal·lat als Emirats Àrabs Units, ha assegurat que “sens dubte” la democràcia espanyola té “marge de millora”.

Artadi pressiona Colau

La cap de files de JxCat al consistori, Elsa Artadi, ha fet pública la notificació del ple i ha pressionat Colau. “No n’hi ha prou amb tuits, cal votar i forçar decisions”, li ha etzibat.

Més informació

Nou comentari