Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El PSC para els peus a Colau i situa la decisió sobre el superàvit al setembre
  • CA

La tercera tinent d’alcaldia a l’Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet, ha sortit aquesta tarda a aigualir la idea del desafiament municipal al govern espanyol sobre l’ús del romanent de la tresoreria barcelonina per abordar la crisi. Així, tot i que l’alcaldessa Ada Colau avui s’ha mantingut ferma en la idea de no entregar el superàvit acumulat a Pedro Sánchez, des del PSC s’ha volgut rebaixar el punt de tensió entre administracions. La número 2 de la llista socialista a les passades eleccions ho ha resolt dient que sobre aquest debat “el govern municipal prendrà una decisió al setembre, quan es reuneixi en Comissió de Govern”. Més cordial, ha matisat tot seguit que “Barcelona prendrà la millor decisió en defensa dels interessos de la ciutat”.

Aquesta ha estat la primera reacció pública de l’equip socialista a la línia dura contra la proposta estatal que ha reivindicat aquest matí Colau. La tinent d’alcaldia Laia Bonet ha estat qui ha publicat els missatges a Twitter, però el mateix líder del PSC barceloní, Jaume Collboni, s’hi ha afegit fent retuit a cadascuna de les tres piulades sobre el tema que ha fet la seva mà dreta.

Així, de manera subtil, s’han marcat posicions a dins del govern municipal respecte a l’actual situació, que no garanteix que Barcelona pugui autogestionar els estalvis que ha acumulat durant anys per pal·liat els efectes de la crisi del coronavirus. Mentre els comuns es mantenen agressius contra la norma que prohibeix l’ús dels romanents, els socialistes es mostren cautelosos. Especialment ara, que el govern liderat per Sánchez –mitjançant el ministeri d’Hisenda, també del PSOE– intenta tirar endavant una llei que seguiria bloquejant la possibilitat de fer una gestió lliure dels estalvis municipals.

L’executiu espanyol ha pactat amb la Federació de Municipis i Províncies (FEMP) estatal un mecanisme enrevessat que consisteix a demanar a les administracions locals que prestin els seus romanents a l’Estat per rebre a canvi, en diverses entregues en deu anys, recursos addicionals com a pagament del préstec. Aquesta fórmula, a part de ser complicada, no permetria a Barcelona dedicar tot el seu romanent, 160 milions d’euros –que arriben als 230 sumant els ingressos de les entitats municipals–, a despeses de la crisi d’aquest 2020.

Aquesta proposta, però, ha estat titllada de “falta de respecte” i d'”inacceptable” per part de l’alcaldessa barcelonina en declaracions als mitjans. A més, ha recordat que és una visió que comparteixen tots els partits polítics més enllà del socialisme. Per això, anticipa que el PSOE “haurà de renegociar” l’acord al setembre, quan s’hagi de tramitar la proposta final al Congrés dels Diputats i necessiti una majoria per tirar-la endavant. En aquest sentit, Laia Bonet ha reconegut a les seves piulades que a la iniciativa del govern estatal encara li falta recorregut: “Té marge de millora i encara està pendent de tramitació parlamentària”. Com a punt afegit, però, ha destacat que “en tot cas” el que cal és derogar la coneguda com a Llei Montoro, que és la “cotilla d’austeritat imposada per les dretes”.

Sigui com sigui, Colau avui s’ha referit en diverses ocasions a rebel·lar-se contra un possible desenllaç que els posi topalls a la gestió municipal de la crisi, especialment després d’anys d’estrényer el cinturó. “No tindrem cap mena de dubte a utilitzar tots els nostres recursos per atendre les necessitats bàsiques dels nostres ciutadans i ciutadanes. I si això vol dir que a finals d’any s’haurà fet dèficit i s’haurà utilitzat una part dels nostres romaments, doncs els haurem utilitzat“, ha reblat la líder del govern municipal. Com a recordatori d’emergència, a més, ha apuntat que la caiguda d’ingressos que ha patit l’Ajuntament volta els 300 milions d’euros.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa