Maragall guanya pels pèls a Barcelona i Colau i Artadi li demanen formar govern

ERC ha guanyat les eleccions municipals 2019 a Barcelona pels pèls, amb un resultat extremadament ajustat en què ha quedat empatada en regidors amb els comuns d’Ada Colau, amb 10 cadires cadascun.

Ara Ernest Maragall té alhora el privilegi i el repte de decidir amb qui forma govern: si tria els comuns o Junts per Catalunya. Tots dos se li han ofert immediatament en la nit electoral. Ell voldria organitzar algun tracte a tres, però tant Ada Colau com Elsa Artadi s’exclouen mútuament: o l’una o l’altra, avisen. O esquerres o independentisme, li diuen a Maragall, mentre que el cap de llista republicà, durant la campanya i ja com a vençedor de la nit, insisteix que ell serà un alcalde “republicà [en el sentit d’independenista] i progressista”

La nit ha començat amb un escrutini que donava vencedor el PSC de Jaume Collboni, que després ha anat perdent regidors fins a quedar-se amb 8, un resultat que implica doblar el nombre de seients dels socialistes al consistori.

En una segona fase de la nit, fins a quarts de dotze, Ada Colau anava per davant, però finalment Ernest Maragall li ha passat al davant. Ha sigut el moment en què ha esclatat l’alegria a la seu electoral d’ERC.

 
Un altre punt d’inflexió ha sigut poc després de tres quarts de dotze, quan el PSC ha perdut el novè regidor i Junts per Catalunya ha guanyat el cinquè. Els resultats són dolents per a JxCat, la llista liderada per Joaquim Forn des de la presó i per Elsa Artadi sobre el terreny. Però tot i perdre la meitat de regidors ha acabat la nit millor del que l’havia començat, perquè ha estat gairebé dues hores amb només tres regidors. 
 
Pitjor li ha anat a la CUP, que es queda fora del consistori, i a Barcelona És Capital-Primàries, de Jordi Graupera, que no ha aconseguit entrar-hi.
Al PP, Josep Bou perd un regidor respecte dels tres que tenia Alberto Fernández Díaz –ell aspirava a superar el seu predecessor, del qual ha arribat a dir que anava “cap a l’hecatombe”– i la candidatura de Manuel Valls tampoc ha assolit els objectius. Tot i aconseguir un regidor més que els 5 que tenia Cs fins ara, l’ex primer ministre francès aspirava a governar i ha admès que ha “fracassat”

Colau demana “un govern transversal d’esquerres”

Aquests resultats, amb un empat tècnic entre ERC i els comuns amb 10 regidors i amb el PSC amb 8 regidors, han fet que Ada Colau sortís cap a mitjanit a reconèixer la victòria d’Ernest Maragall. Ha felicitat el cap de llista republicà i immediatament ha posat l’accent en el fet que han quedat per davant tres partits d’esquerres, i ha demanat obertament “un govern transversal d’esquerres”.

Artadi reclama el “canvi real” a Barcelona

Poc després, era Elsa Artadi qui sortia a felicitar Maragall i celebrar que Barcelona “tornarà a tenir un alcalde independentista” –en referència a Xavier Trias– perquè “ho necessita el país”. Tot i així, hi ha hagut un rerefons de retret en les seves paraules, quan ha subratllat que “la falta d’unitat” ha fet que l’independentisme passi de tenir 18 regidors a l’Ajuntament a tenir-ne 15, els 10 de Maragall i els 5 de JxCat. I ha reclamat a ERC que formi govern amb ells pel “canvi real” que necessita Barcelona i perquè hi hagi un govern municipal “100% independentista”. “Hem trucat a Ernest Maragall i ens hem posat a la seva disposició”, ha anunciat.
 
 

Comentaris

  MARTA Maig 27, 2019 | 04:16
  CONVERGENCIA , LOS APESTADOS .
  Entestar-se en qualificar el PSC d'esquerres ja és d'idiotes Maig 27, 2019 | 09:04
  Els mateixos podemites els consideraven "casta" quan encara tenien fresca la memòria del 15M. PSC PSOE tenen darrera seu casos de corrupció, el 155, el bloqueig de l'Open Arms, la venda d'armes a Aràbia Saudita, les portes giratories etc.. Tot això, pel que es veu, és perdonable si et pengen l'etiqueta de "progressista". El sobiranisme ha pagat la desunió. Presentar-se en quatre llistes ha fet que molts vots es perdessin. Junts s'ha de treure de sobre les restes del pedecat. La Cup hauria
  Maragall pot pactar amb qui vulgui... Maig 27, 2019 | 09:38
  ... però a l'equació sempre hi ha d'haver JxCat. Els seus electors no l'han votat per prioritzar els esbirros del 155 (sociates) per davant dels independentistes
  bota Maig 27, 2019 | 10:06
  Colau NO que ppsc/PPsoe que son es de dretes.
  ho dic avui Maig 27, 2019 | 10:59
  Colau pacta amb Collboni y es alcaldessa.
  català Maig 27, 2019 | 11:17
  Comuns i sociates, massa venuts .....

Nou comentari

Més notícies

El 26M a Barcelona: mapa de resultats i 10 gràfics, districte a districte

Colau guanya a sis districtes | Maragall queda en primera posició a dos districtes

JxCAT es posa a disposició d’ERC perquè Barcelona tingui un govern “100% independentista”

Elsa Artadi reclama unitat i afirma que "ja no hi ha excuses" per als partits

Colau s’eixuga les llàgrimes de la derrota apel·lant a un pacte amb ERC i PSC

Els càntics de "Sí se puede" han quedat ofegats a partir del 75% de l'escrutini, quan ERC ha superat Barcelona en Comú, i les mans al cap han pintat el paisatge d'una derrota ajustada