Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Colau s’eixuga les llàgrimes de la derrota apel·lant a un pacte amb ERC i PSC
  • CA

Barcelona en Comú s’ha vist guanyadora de les eleccions municipals durant dues hores. A l’última, però, tot ha canviat. ERC ha confirmat la victòria avisada per les enquestes d’una i altra banda i Ada Colau s’ha vist arrossegada a reconèixer la derrota: “He de felicitar Ernest Maragall i Esquerra Republicana perquè han guanyat les eleccions”, deia. Ràpidament, però, hi afegia una picada d’ullet als pactes post-electorals. “És un resultat històric per a les esquerres d’aquesta ciutat”, ha remarcat mentre recordava els 28 regidors que sumarien entre comuns, independentistes i socialistes. Els dos primers, quedarien amb 10 representants cadascun i el PSC, amb 8, segons el recompte amb el 99,82% escrutat.

Tot i reconèixer la desfeta, Colau ha volgut lloar uns resultats de la seva llista que ha qualificat, de nou, d'”històrics”, ja que “aquesta segona vegada era molt més difícil”, ha subatllat davant els seus seguidors, a la Fabra i Coats. La líder de Barcelona en Comú ha assegurat que han sobreviscut tot i “tenir en contra” tant els partits de l’oposició com els lobbies econòmics. “Ens han seguit tractant d’intrusos quatre anys després”, ha proclamat, mentre afrontava un discurs que semblava tenir molt més paït que el públic que l’escoltava. Així i tot, amb un posat emocionat –arribant a les llàgrimes– ha celebrat que, amb tot plegat, s’hagin quedat tan sols “a uns pocs vots” d’aconseguir la victòria.

Així, el 20,7% dels electors no li ha estat suficient a l’actual alcadessa per imposar-se –hagués guanyat amb el 25% que va aconseguir el 2015– i ha cedit el lideratge als comicis a un Ernest Maragall que hi havia insistit durant la campanya: “He vingut a substituir la senyora Colau”, advertia entre platós de televisió i mítins. Finalment, tot i perdre més de 20.000 vots –n’ha tret 155.862 pels 176.337 dels anteriors comicis–, l’esperit triomfalista que l’acompanyava entre crits d'”alcaldessa” ha fet que el mal tràngol es dissimulés. Tant que per moments semblava que ella hagués estat la guanyadora de la batalla per l’alcaldia. “Hem fet la millor campanya de la història” i “aquests últims quatre anys han servit per canviar l’hegemonia política del país”, ha etzibat, just abans d’atribuir-se l’empenta que ha provocat que “ara tothom vulgui ser d’esquerres”.  Tanmateix, l’encanteri general ha durat pocs minuts. Quan finalment l’alcaldessa ha sortit del recinte, la decepció i les abraçades d’escalf eren les protagonistes. Ja fos entre militants o entre polítics. Laura Pérez, número 4 de la nova llista, acomiadava uns amics amb una sentida abraçada mentre plorava. 

La regidora de Feminisme i LGTBI, Laura Pérez, rebent l'escalf de les amistats al tancament de la nit electoral. / D.C.

La regidora de Feminisme i LGTBI, Laura Pérez, rebent l’escalf de les amistats al tancament de la nit electoral. / D.C.

Lluny queda l’èpica d’aquell discurs del 2015, quan va alçar la veu per celebrar “la victòria de David sobre Goliat” amb una massa que l’encoratjava al ritme del “Sí se puede”. Un càntic que també ha ressonat avui a la Fabra i Coats, fins que ha estat substituït per exclamacions de “no” allargats i mans al cap, quan l’escrutini superava el 75% i les butlletes de l’Eixample i Gràcia acabaven de decantar el duel per l’alcaldia. 

En aquest sentit, l’alcaldessa en funcions ha fet una crida explícita a pacat amb Ernest Maragall per plantar cara al creixement “dels discursos de l’odi” i a la “judicialització de la política”. Així, ha recordat que és el guanyador dels comicis qui escollirà “amb qui vol parlar” però per sumar-hi pressió, a més, ha afegit que “la ciutadania ens demana a les forces d’esquerres que ens posem d’acord”. 

Una derrota d’última hora

Hores abans de saber el resultat, el número dos d’Ada Colau, Joan Subirats s’encomanava a una victòria d'”última hora” en una “nit llarga”. Finalment, però, només ha succeït un dels dos auguris, ja que els resultats s’han fet esperar més de l’habitual per la coincidència amb les eleccions europees. Uns comicis, els del Parlament Europeu, que també han deixat freda la massa que s’havia apropat a la Fabra i Coats en veure sobre la pantalla de TV3 el 8% de vots que la candidatura de la seva formació havia obtingut a Catalunya. 

Sigui com sigui, en la valoració prèvia, Subirats s’havia mostrat satisfet per l’increment de la participació. Assegurava que estaven “molt contents” perquè això vol dir que els ciutadans li donen “importància” als “governs de proximitat”. En aquest sentit, ha recordat que la participació, que es podria apropar a la xifra rècord del 69% que es va donar el 1987, ha estat una grata sorpresa després “d’un cicle polític intens”. 

Minuts abans de les paraules de Subirats, l’alcaldessa havia arribat, a dos quarts de nou del vespre, al recinte històric del districte de Sant Andreu. Acompanyada del que ha estat la plana major del seu primer mandat, Gerardo Pisarello i Laia Ortiz –cap d’ells repeteix en la seva llista–, ha fet la seva aparició entre somriures i desitjos d’una “bona nit”. A l’interior de l’antiga fàbrica, s’han vist personalitats de l’àmbit polític i social fer acte de presència com a acte suport. És el cas del representant d’Élite Taxi, Tito Álvarez, o les diputades Aina Vidal –al Congrés– i Marta Ribas –al Parlament–. També el líder de la candidatura de la formació al Parlament Europeu, Ernest Urtasun, s’hi ha presentat per seguir els seus resultats a les europees, i Jaume Asens, el fins ara tercer tinen d’alcaldia i recent escollit diputat per Catalunya en Comú Podem a la cambra baixa espanyola.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Demos a maig 27, 2019 | 08:47
    Demos maig 27, 2019 | 08:47
    Amb lo senzill que seria suspendre un càrrec electe d'ER i refer l'Arc de representació a la batllia. Pactar és de friquis

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa