Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Patacada de Valls: “He fracassat”
  • CA

Volia ser la sorpresa de la nit i ha acabat protagonitzant una de les patacades de les eleccions municipals a Barcelona. Manuel Valls es queda, amb sis regidors, molt lluny de guanyar els comicis de la capital i, a més, tampoc podrà ser cap de l’oposició ni crossa del govern. Barcelona Pel Canvi-Ciutadans no satisfà les expectatives generades i fracassa en uns comicis que Esquerra Republicana guanya amb molt poca diferència respecte a Barcelona En Comú.

Quan Albert Rivera va anunciar que Manuel Valls era la seva aposta a Barcelona, el president de Ciutadans va assegurar que el seu partit “obria les portes al talent per intentar guanyar les eleccions municipals”. L’exprimer ministre francès va assumir el repte d’intentar plantar cara a Ada Colau i va protagonitzar un inici de campanya esperançador en el seu objectiu d’aplegar l’unionisme i liderar una candidatura transversal. El pas del temps i les diferències entre ell i Rivera, però, van convertir pràcticament en utopia el fet que la candidatura que finalment es va acabar anomenant Barcelona Pel Canvi-Ciutadans pogués disputar l’alcaldia a Barcelona en Comú o Esquerra Republicana.

De fet, la decoració de l’Hotel Gallery, des d’on Manuel Valls ha seguit la nit electoral acompanyat, encara que en sales separades, de diferents membres de la seva llista com l’exsocialista Celestino Corbacho i del diputat al Parlament de Catalunya Carlos Carrizosa, ja evidenciava la distància entre la candidatura barcelonina i Ciutadans. No hi havia ni rastre del color taronja característic de la formació liderada per Rivera.

La realitat és que Valls no ha aconseguit ni identificar-se amb un partit en creixement –conseqüència, en bona mesura, de la pèrdua de força del Partit Popular– ni elaborar una proposta pròpia suficientment atractiva que acredités el seu ampli currículum polític a França. I els resultats de les eleccions municipals del 2019 ho han palesat sense escrúpols: Barcelona Pel Canvi-Ciutadans ha estat la quarta força més votada a Barcelona i ha obtingut sis regidors.

Valls ha millorat lleugerament els resultats de Carina Mejías, que el maig del 2015 va aconseguir que Cs estrenés representació municipal a l’Ajuntament de Barcelona amb cinc regidors, i ha evitat una severa derrota, però no ha aconseguit saciar la fam d’alcaldies del partit presidit per Rivera. Ans al contrari, el “vull ser el pròxim alcalde de Barcelona” que l’ex primer ministre francès ha anat repetint durant la campanya s’ha anat encongint i traduint en conformisme mentre avançava la nit electoral a la seu taronja.

Només ha guanyat al districte de Sarrià Sant-Gervasi, el més ric de Barcelona, i ha registrat uns resultats molt pobres en col·legis en què Ciutadans va tenir molt d’èxit el 21-D. Els simpatitzants del partit, que des que ha començat l’escrutini han vist massa lluny les seves opcions de lluitar per l’alcaldia, han acceptat la dosi de realitat des del primer moment. Entre els fidels no es veien massa cares llargues, però tampoc rostres d’alegria ni d’entusiasme.

En la seva compareixença, Valls tampoc no ha girat l’esquena a la realitat: “He fracassat. Ens hem quedat molt lluny de les nostres expectatives. En una nit electoral el més normal és que tothom estigui content, però jo no puc estar-ho. Esperava poder donar un altre color electoral a la ciutat”. El líder de Barcelona Pel Canvi-Ciutadans ha opinat que “el resultat de les eleccions no és bo per a Barcelona, que tenia el repte d’erigir-se contra el populisme i el nacionalisme, els grans enemics d’Europa i de la democràcia espanyola des de fa 40 anys”. “Els resultats d’aquestes eleccions tampoc son bons per a Catalunya, Espanya ni Europa. No hem aconseguit el propòsit que ens havíem fet. Els vots de l’independentisme a Europa són molt preocupants”, ha afegit abans de sentenciar que “no ens podem permetre que aquesta ciutat caigui en mans de l’independentisme”, encara que “nosaltres no ho podem decidir. Ara són altres els que ho han de fer”. Per tancar la nit, Valls s’ha acomiadat dels seus votants, ha cridat “Visca Barcelona i Visca Espanya” i ha deixat ben clar que es quedarà com a regidor amb l’objectiu de seduir més, en la seva segona etapa a Barcelona, la societat de la capital.

Valls trencarà relacions amb Ciutadans si pacta amb Vox

Al marge de reconèixer la derrota a les eleccions municipals de Barcelona, Valls també ha aprofitat la compareixença de valoració dels resultats dels comicis per tornar a enviar un missatge a Albert Rivera i els seus companys del partit. Amb Vox, no. “Qualsevol aliança amb l’extrema dreta per conquerir una comunitat autònoma o una gran ciutat, i penso en la capital d’Espanya, seria motiu de ruptura total i definitiva amb el partit”, ha remarcat. “Demano amb molta humilitat que se m’escolti en aquest assumpte. Només cal mirar el que està passant a la resta d’Europa”, ha sentenciat Valls amb unes paraules que han tornat a evidenciar la seva poca identificació amb la formació taronja.

Més notícies
Maragall guanya pels pèls a Barcelona i Colau i Artadi li demanen formar govern
Notícia: Maragall guanya pels pèls a Barcelona i Colau i Artadi li demanen formar govern
Comparteix
Els republicans i els Comuns tenen 10 cadires cadascun|El PSC dobla i obté 8 llocs | JxCat perd la meitat de cadires i la CUP queda fora
Colau s’eixuga les llàgrimes de la derrota apel·lant a un pacte amb ERC i PSC
Notícia: Colau s’eixuga les llàgrimes de la derrota apel·lant a un pacte amb ERC i PSC
Comparteix
Els càntics de "Sí se puede" han quedat ofegats a partir del 75% de l'escrutini, quan ERC ha superat Barcelona en Comú, i les mans al cap han pintat el paisatge d'una derrota ajustada
Maragall promet una Barcelona “punta de llança” de “l’autodeterminació de Catalunya”
Notícia: Maragall promet una Barcelona “punta de llança” de “l’autodeterminació de Catalunya”
Comparteix
Els republicans celebren la victòria a les municipals i estenen la mà a Ada Colau i Quim Forn

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa