Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Maragall promet una Barcelona “punta de llança” de “l’autodeterminació de Catalunya”
  • CA

L’alegria s’ha desfermat finalment a la seu electoral d’ERC després d’una nit llarga de nervis i alè contigut. Militància i càrrecs no han celebrat sense reserves els resultats de les eleccions municipals i europees d’aquest diumenge fins la pujada a l’escenari d’Ernest Maragall i Pere Aragonès. El flamant guanyador ha promès “governar perquè Barcelona sigui la punta de llança per la conquesta del dret d’autodeterminació de Catalunya” i repartit agraïments a l’equip republicà però també a tots els rivals, en especial Ada Colau (BComú), Quim Forn (JxCat) i Anna Saliente (CUP).

“Ens ho han fet suar però ens n’hem sortit, ja som aquí: Barcelona tindrà un alcalde republicà, progressista, d’ERC!”, ha proclamat. Ha recordat que és “el primer cop des de 1939”, quan l’últim alcalde democràtic de la Guerra Civil, Hilari Salvador, “va haver de marxar a l’exili aguantant fins l’últim minut”, que ja hi havia les tropes entrant a Barcelona. Les primeres paraules de gratitud han estat per Oriol Junqueras: “Et vull tornar la mirada que em vas fer, junt amb el Lluís Salvador, aquell 24 d’agost a Lledoners quan em vau dir ‘endavant’, ‘ves-hi’”, ha dit. “Sí, Oriol, tenies raó, aquí estic, aquí tens l’Ajuntament de Barcelona que treballarà per la teva llibertat des del primer moment”, li ha promès.

Ernest Maragall amb Roger Torrent, Diana Riba i Pere Aragonès celebrant la victòria del 26M a Barcelona / Jordi Play

Entre crtis de “llibertat presos polítics” i “independència”, el cap de llista republicà ha anunciat que “la setmana que ve, si pot ser” vol anar a visitar Quim Forn a la presó. Amb Elsa Artadi, “si ella vol”, per parlar “del rol de Barcelona en la conquesta de la llibertat de Catalunya”. També s’ha adreçat a l’encara alcaldessa, que l’acabava de trucar per felicitar-lo. “També haurem de parlar amb ella del futur d’aquesta ciutat, de la conquesta de la democràcia, del nostre dret profund d’aspirar a la nostra llibertat com a poble”, ha insistit. Jaume Collboni i Xavier Trias també l’han telefonat per felicitar-lo. 

Quan semblava que ja no quedaven més mencions a rivals, ha lloat obertament la campanya d’Anna Saliente i ha lamentat que la CUP no hagi aconseguit entrar al consistori. “No em sembla just, lamento que no tinguin representació”, ha dit entre els aplaudiments de la militància republicana adreçats als cupaires. “Necessitarem a l’Anna Saliente i tot el seu grup per treballar per aquesta ciutat, encara que no siguin a l’ajuntament”, ha advertit. Finalment ha assegurat que els partits unionistes també trobaran “mà estesa”, però ja els ha dibuixat on són les línies vermelles per pactar: “Primarà el nostre compromís amb la dignitat, la justícia i la llibertat, d’aquí no ens mouran, no forma part de cap mercadeig”.

Marta Vilalta, Roger Torrent i Ernest Maragall, celebrant la victòria a les municipals / Jordi Play

Marta Vilalta, Roger Torrent i Ernest Maragall, celebrant la victòria a les municipals / Jordi Play

Alegria continguda fins l’arribada de Maragall i Aragonès

La seu electoral d’ERC, al poliesportiu de l’Estació del Nord, ha trigat a celebrar tímidament la victòria a Barcelona fins que l’escrutini ha fregat el 100%. Els crits d’independència i els silencis s’alternaven mentre els presents actualitzaven el marcador, mòbils en mà, per no precipitar-se amb una celebració prematura. De fet, fins que Ada Colau no ha sortit per televisió felicitant a Ernest Maragall i assumint la segona posició per a BComú no han començat a veure’s somriures desacomplexats, abraçades i encaixades de mans.

I és que durant tres llargues hores la seu ha tingut una sorprenent aparença de tranquil·litat. Només aparença. Ningú s’atrevia a valorar els resultats inicials de l’escrutini, que donaven bones xifres als comuns i sobretot al PSC. “Els nervis van per dins”, reconeixien dos integrants de la llista d’Ernest Maragall. Militància i càrrecs contenien l’alè per no endur-se un disgust si finalment no eren la llista més votada. Un bon resultat en vots, encara que fos rècord històric, hagués quedat eclipsat per una segona posició després de somiar amb l’alcaldia durant tota la campanya.

Seu electoral d'ERC a l'estació del Nord / Meritxell M. Pauné

Seu electoral d’ERC a l’estació del Nord / Meritxell M. Pauné

Maragall i la direcció del partit han seguit el recompte des d’una sala d’accés reservat al primer pis del poliesportiu. Segons fonts de la campanya, amb gran inquietud. No han permès als periodistes prendre’n imatges sense so –un recurs habitual en les cobertures electorals– ni l’equip de campanya ha enviat tampoc fotografies del reservat. A les nou tocades ha comparegut la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, per fer la primera valoració sobre la participació. No ha volgut entrar a comentar expectatives ni sensacions: “Volem ser molt prudents encara, en alguns llocs pot anar de pocs vots”. “Estem molt satisfets de la campanya, hem presentat més llistes que mai, fins a 806 llistes, i més d’11.600 candidats”, ha destacat. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa