Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La política no sap com resoldre l’impacte negatiu dels festivals del Fòrum
  • CA

La política municipal no troba el desllorigador per mitigar les molèsties que genera el Fòrum, que s’ha convertit en l’escenari principal dels grans festivals de música de Barcelona. Esdeveniments que reuneixen fins a 70.000 persones i que omplen de decibels els dos barris de l’entorn –Diagonal Mar i Besòs-Maresme– durant el dia i la nit, també entre setmana –sobretot dimecres i dijous–, perquè la majoria de grans cites duren diverses jornades i inclouen llargues proves de so. Quan deixa de sonar la música, de matinada, arriba l’incivisme al voltant del recinte amb crits, orins i deixalles. Els veïns, que ja no saben com queixar-se’n a l’Ajuntament després d’una dècada de lluita, han relatat aquest dimecres al govern i a l’oposició el seu dia a dia en primera persona. 

El consistori celebra en l’últim sospir del mandat una comissió d’estudi sobre les problemàtiques de la zona del Fòrum per repensar-la i fomentar-hi usos més conciliadors. La primera sessió, la setmana passada, versava sobre la contaminació i les pudors que veïns i activistes atribueixen a la incineradora TERSA. La segona, aquest dimecres, s’ha centrat en els usos de l’espai. Per un costat, el campus Diagonal-Besòs UPC i les empreses i hotels adherides a Barcelona Fòrum District han exposat les esperances de futur: dinamització econòmica i societat del coneixement per fer remuntar els barris del Besòs. L’altra cara de la moneda han estat els testimonis de dues entitats veïnals, l’AVV Zona Fòrum i el Moviment Diagonal Mar, que han exposat detalladament l’impacte negatiu dels grans esdeveniments al Fòrum.  

Maria Carmen García, del Moviment Diagonal Mar, exposant l'impacte dels festivals del Fòrum a la comissió / MMP

Maria Carmen García, del Moviment Diagonal Mar, exposant l’impacte dels festivals del Fòrum a la comissió / MMP

Barcelona té un problema crònic amb la conciliació de l’oci nocturn i el descans veïnal. L’escàs ús després del Fòrum de les Cultures 20014 i l’urbanisme de ‘plaça dura’ davant del mar han atret mica en mica tots aquells grans festivals que no trobaven espai a la resta de la ciutat. En paral·lel els barris de l’entorn, inicialment poc densos, s’han anat omplint de pisos públics i privats i la trama urbana ha rodejat el recinte. El govern municipal ha presentat dos informes tècnics d’entitats dependents de l’Ajuntament, com l’empresa BSM que gestiona el Fòrum i el Consorci del Besòs del que forma part la capital catalana, que han situat les deficiències heretades d’una mala planificació urbanística d’origen.

Més d’un milió d’espectadors cada any

I, també, han posat números a la queixa veïnal: el Fòrum va acollir el darrer any fins a 35 dies de concerts nocturns, dels quals 24 tancaven de matinada. Els més durs en impacte acústic i incivisme, segons els veïns, són el Primavera Sound, la Telecogresca, la Fira d’Abril i el festival Cruïlla. L’AVV Zona Fòrum té comptabilitzats 702.000 assistents en actes de nit versus 92.000 en usos diürns. En total més d’1,1 milions d’espectadors que deambulen pel barri al llarg de l’any. 

L’Ajuntament ha intentat reduir el volum de festivals i la seva duració, si bé sense aconseguir una reducció significativa. La Mercè, per exemple, ha suprimit dues nits al Fòrum reubicant els concerts en altres espais. També en Suneat i el Brunch musical s’han escurçat. Ja fa anys que s’obliga als promotors dels actes a orientar els escenaris de forma que tinguin el menor impacte possible. També han de comptar amb limitadors de so, que disgusten a músics i públic i que en diverses ocasions s’ha constatat que no s’han mantingut encesos tota la nit. “Es fa un informe tècnic previ a la celebració i un a la finalització”, ha defensat Carme Lanuza, de BSM, que també ha replicat als veïns que el control de l’aforament és molt estricte.

Els efectius de neteja i seguretat fan curt 

Els veïns també apunten que els efectius policials són insuficients. El regidor Josep Maria Montaner ha exemplificat que pel Primavera Sound es mobilitzen dos torns de Guàrdia Urbana amb 20 agents, un volum que els portaveus associatius consideren insuficient. “Cada cop que troben un menor begut, per protocol l’han d’acompanyar a casa amb el cotxe patrulla i perdem dos agents durant dues hores”, ha exemplificat José Manual Sánchez de l’AVV Zona Fòrum. “Els vigilants de BSM no poden actuar fora del recinte i una dotació de 6 agents cívics per 40.000 persones és d’acudit”, lamenta. 

Maria Carmen García, del Moviment Diagonal Mar, s’ha queixat també de la manca de neteja i ha posat d’exemple la plataforma marina construïda per al frustrat zoo marí i actualment destinada a aparcament. Els grans festivals l’usen per posar-hi caravanes de menjar i allotjament: “Vaig anar-hi 8 dies després del Primavera Sound i encara estava sense netejar, amb tot de menjar podrit, rates, insectes…”. Els descampats, ha apuntat, generen un efecte crida de botellón tant els caps de setmana sense programació com les nits de festival per als qui no volen o no poden pagar les entrades. “Almenys compenseu-nos i feu treure els cotxes!”, ha etzibat als polítics presents. “Volem que l’espai del Fòrum tingui usos culturals i que donin dinamisme econòmic a la ciutat, però no perjudiqui als veïns”, ha asseverat Sánchez, que lamenta que les poques solucions que han rebut des de 2008 “són pegats”.

Transparència amb les sonometries

L’accés a les medicions dels sonòmetres també és una assignatura pendent. La portaveu de BSM ha assegurat que l’empresa pública no és qui per fer públiques les dades i que han de ser les promotores dels festivals. Les dues entitats, en canvi, reclamen una web municipal que les aglutini amb transparència perquè asseguren que les empreses els donen llargues i han hagut de recórrer a tribunals i tot per aconseguir-ne algunes. Garcia ha deixat caure fins i tot la via de denunciar el consistori per danys al medi ambient, perquè al Parc de Diagonal Mar s’han observat “fins a 160 espècies protegides d’aus i els dies de festival marxen totes”. Els preocupa també que al 2020, quan s’acabi la concessió del Port Olímpic, emigrin cap al Port Fòrum –encara amb poc dinamisme empresarial– bars conflictius d’aquella àrea.

La densitat de Barcelona fa que li manquin d’espais de baix impacte acústic fins i tot per a activitats de petit format. El districte de Sant Martí, per exemple, ha encarregat 45 estudis d’impacte acústic per localitzar punts de Sant Martí on es pot fer soroll sense molestar els veïns. La prospecció costa 87.433 euros, que es financen amb la taxa turística. 

Retrets polítics en vigília d’eleccions

La tinent d’alcaldia Janet Sanz ha defensat la gestió de les externalitats i el “compromís municipal” amb la priorització dels barris del Besòs aquest mandat, si bé no ha entrat a fer promeses concretes sobre l’impacte dels festivals i grans esdeveniments al Fòrum. “La zona té limitacions heretades i això en configura el present i el futur, és una transformació inacabada”, ha recordat. Aquest mandat s’ha iniciat la redacció d’un Pla Estratègic Litoral que hauria de respondre a moltes de les problemàtiques d’aquest extrem de Barcelona, però la manca de majoria l’ha ralentitzat considerablement. El proper mandat encara quedarà pendent la fase de participació del pla i les aprovacions inicial i definitiva, si s’aconsegueixen els consensos necessaris. “Parlem d’inversions molt elevades i no existeixen varetes màgiques”, ha advertit Sanz, que ha demanat col·laboració a l’oposició.

La resta de partits han criticat la gestió municipal del recinte, han expressat suport als veïns i han lamentat que els informes tècnics no dibuixin cap camí de solució. Ara bé, tampoc cap grup ha ofert un full de ruta alternatiu. Després de Setmana Santa està prevista la tercera i última sessió d’aquesta comissió, destinada a les conclusions. El Partit Popular ha proposat que no s’arribin a redactar conclusions, perquè la comissió “no mori amb el final de mandat” i es reobri després d’eleccions amb els nous regidors electes per seguir discutint com repensar el Fòrum. La resposta, d’aquí dues setmanes.

Més notícies
El Centre de Convencions del Fòrum augmenta un 56% l’aportació a projectes socials
Notícia: El Centre de Convencions del Fòrum augmenta un 56% l’aportació a projectes socials
Comparteix
El CCIB ha donat suport a 71 iniciatives i ha aportat en total 240.000 euros
Recreació virtual del futur Parc del Campus de la UPC al Besòs. / UPC
El nou campus de la UPC serà un espai de ‘coworking’ i un punt de trobada entre estudiants i veïns
Notícia: El nou campus de la UPC serà un espai de ‘coworking’ i un punt de trobada entre estudiants i veïns
Comparteix
També connectarà la rambla de la Mina amb el Port Fòrum
Sant Martí busca llocs on fer soroll sense molestar els veïns
Notícia: Sant Martí busca llocs on fer soroll sense molestar els veïns
Comparteix
L'Ajuntament destina 87.000 euros de la taxa turística a fer 45 estudis d'impacte acústic al districte per localitzar escenaris compatibles amb les ordenances
Les multes per incivisme cauen un 30% en dos anys però seran més cares
Notícia: Les multes per incivisme cauen un 30% en dos anys però seran més cares
Comparteix
Les sancions a la venda ambulant irregular també han caigut amb claredat: un 14'5% el darrer any i un 31% en dos anys

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa