Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Les multes per incivisme cauen un 30% en dos anys però seran més cares
  • CA

L’Ajuntament de Barcelona posa menys multes per incivisme però seran més cares. Les sancions imposades per incompliments de l’ordenança de civisme han caigut un 30% en dos anys i un 13% només el darrer any, passant de 133.978 denúncies el 2016 a 93.308 en l’exercici 2018. El govern municipal va fer públiques les xifres absolutes, sense els percentatges de caiguda, a la comissió de seguiment de l’aplicació de l’Ordenança, on participen govern i oposició.

També les sancions per venda ambulant s’han reduït molt: concretament han caigut un 14% l’últim any i un 31% en dos anys, passant de 79.255 el 2016 a 54.648 el 2018. La tendència a la baixa és fruit del canvi del model d’intervenció que ja fa mesos va anunciar l’ajuntament i que prioritza els decomisos: “Durant aquests anys s’ha observació que la via sancionadora no era efectiva, ja que el grau de vulnerabilitat de les persones denunciades impedia el cobrament de la sanció en més del 90% dels casos”, justifica l’ajuntament en un comunicat. Tot i així el top manta és la infracció de l’ordenança que ha registrat més denúncies (54.648), seguida del consum de begudes alcohòliques al carrer (24.609); orinar o defecar en espais públics (5.865); i la contaminació acústica (4.727). 

L’incivisme vinculat a l’oci nocturn sortirà més car

A banda del balanç, el govern municipal ha anunciat l’encariment de les sancions més vinculades a incivisme en àrees d’esbarjo nocturn. Les multes per orinar al carrer pujaran un 11,2%, fins a 200 euros, mentre que defecar  s’encarirà un 16,6%, arribant fins a 280 euros. Consumir alcohol a la via pública registra l’increment més important, amb un 50%, amb un import màxim de 300 euros. L’objectiu, defensa el consistori, és “augmentar la protecció de veïns i veïnes residents en espais d’oci nocturn”. 

El total de queixes ha pujat de 57.000 a 58.000, amb avisos vinculats també a problemàtiques socials com els assentaments irregulars, sensellarisme i menors immigrants no acompanyats. No obstant, el consistori assegura que s’han reduït els avisos ciutadans per incivisme d’un 15,4% a un 14,7% en un any i destaca la caiguda en quasi un 30% de les queixes per molèsties procedents d’espais privats, sobretot apartaments turístics.

Crítiques de l’oposició

El president del grup municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, ha criticat aquest dimecres la caiguda de les sancions i la “morositat” acumulada, que assegura que ja suma 74,6 milions d’euros aquest mandat. “La baixada de denúncies per incivisme i ‘top manta’, sumada al resultat del baròmetre amb la inseguretat com a principal problema per als barcelonins, demostren que Colau ha fracassat com a alcaldessa i màxima responsable de seguretat”, censura el popular.

El PDECat ha ressaltat que han crescut molt els avisos per degredació de l’espai públic –de 581 a 833 en dos anys– i els de contaminació acústica –de 32.815 a 35.269 des de 2016–. “Es confirma la preocupació ciutadana per la inseguretat: un 47% dels ciutadans diuen que veuen greu o molt greu la venda irregular, el sensellarisme i la mendicitat”, ressalta al TOT Barcelona el regidor Jordi Martí. Raval i Gòtic són els barris on hi ha més dificultats de convivècia, diu Martí, que també destaca “l’increment molt important” d’intervencions relacionades amb assentaments. “El soroll i els grafits també es confirmen com un dels principals problemes d’incivisme”, conclou.

Més notícies
Mil euros de multa per al noi filmat en patinet a tota velocitat per la Diagonal
Notícia: Mil euros de multa per al noi filmat en patinet a tota velocitat per la Diagonal
Comparteix
La Guàrdia Urbana encara no ha identificat el taxista que el va filmar, que també va cometre infraccions
Piqué admet que conduïa sense punts i accepta una multa de 48.000 euros
Notícia: Piqué admet que conduïa sense punts i accepta una multa de 48.000 euros
Comparteix
En sentència de conformitat, el jutge considera el central del Barça autor d'un delicte contra la seguretat viària

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa