Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El nou campus de la UPC serà un espai de ‘coworking’ i un punt de trobada entre estudiants i veïns
  • CA

El Campus Diagonal-Besòs de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) rebrà un nou impuls aquest 2019. A banda de posar-se en marxa la nova residència d’estudiants i investigadors que ha d’allotjar fins a 300 estudiants, professors i investigadors, es donarà forma a un nou espai d’interacció entre la comunitat universitària, veïnal i empresarial. Aquest dimarts s’ha posat la primera pedra del Parc del Campus, que connectarà la Rambla de la Mina amb el Port Fòrum. El recinte, però, inclourà dos edificis més pensats per allotjar petites i mitjanes empreses, espais de coworking per a professionals autònoms i emprenedors i iniciatives innovadores dels estudiants de la UPC.

També es projecta un edifici per ubicar la seu de Barcelona Energia i altres companyies vinculades a l’economia verda. El principal element d’aquesta nova reordenació urbanística de la zona és el Parc del Campus, una zona verda i de lleure de més de 20.000 metres quadrats que s’estrenarà a finals d’any i que connectarà la Rambla de la Mina amb el Port Fòrum. En aquest espai s’hi construirà un edifici nou per acollir petites i mitjanes empreses, start-ups i espais de coworking per a autònoms, emprenedors i iniciatives innovadores dels estudiants. Es preveu que l’espai disposi de fins a 7.235 metres quadrats disponibles amb capacitat per a unes 700 persones. Es preveu que en la seva construcció hi participin fins a 800 treballadors, amb uns 120 treballadors cada dia en els moments de màxima activitat.

Recreació virtual del futur Parc del Campus de la UPC al Besòs, 26-2-2019 / UPC

Recreació virtual del futur Parc del Campus de la UPC al Besòs / UPC

El Parc relligarà, doncs, el Campus amb els barris de Besòs i Maresme de Barcelona i de la Mina de Sant Adrià. En aquest sentit, en l’acte de col·locació de la primera pedra, tant el primer tinent d’alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, com la quarta tinenta, Janet Sanz, també presidenta del Consorci del Campus Diagonal-Besòs, han recalcat la importància de convertir el que era un abocador a l’aire lliure en una nova zona per als veïns. ”La Mina també és Barcelona”, ha sentenciat Sanz i per això, ha valorat la importància dels projectes que han permès revitalitzar la zona amb una estratègia concreta. L’alcalde de Sant Adrià de Besòs, Joan Callau, ha defensat que el Campus és la mostra del resultat de la col·laboració entre administracions.

Recreació virtual del futur Parc del Campus de la UPC al Besòs, 26-2-2019 / UPC

Recreació virtual del futur Parc del Campus de la UPC al Besòs / UPC

Quan aquestes obres estiguin enllestides, es preveu que a finals d’any, també haurà entrat en funcionament la nova residència d’estudiants. Es posarà en marxa el mes de setembre i podrà acollir fins a 300 estudiants, professors i investigadors. El projecte de la residència, amb 6.500 mestres quadrats disponibles, ha comptat amb un pressupost de 18 milions d’euros. A l’altra banda del recinte, a l’entrada principal del Campus, també s’està treballant per construir una incubadora d’empreses d’economia verda en el marc de Barcelona Activa i d’oficines de la Fundació UPC així com la seu de Barcelona Energia, la distribuïdora pública. 

El Campus es va inaugurar el setembre de 2016, i amb aquesta ampliació, ja està dotat de més de 66.000 metres quadrats d’espai per a estudiants, professors investigadors, empreses i centres de recerca, a més dels 20.000 metres quadrats d’espai verd. El rector de la UPC, Francesc Torres, ha posat de manifest el paper transformador de la UPC a l’hora de generar ”opcions de futur” mentre genera ”benestar entès com una millor convivència” i, per això, ha defensat que el projecte del Campus és una interacció amb voluntat ”de fer ciutat i fer país”. El secretari d’Universitats i Recerca, Francesc Xavier Grau, també ha recordat aquesta capacitat transformadora de la universitat i el ”contrast” entre l’abocador antic i la realitat actual.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa