Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El Parlament vol comprovar l’estat de la prefectura de la Via Laietana
  • CA

Diputats del Parlament volen comprovar en quin estat es troba l’interior de la prefectura de la Policia Nacional situada a la Via Laietana de Barcelona, objecte de debat entre el Govern espanyol, la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona. El president de la comissió de Justícia de la cambra catalana, el republicà Jordi Orobitg, ha adreçat una carta a la delegada del Govern de l’Estat a Catalunya, Maria Eugènia Gay, en què demana que autoritzi una visita a membres de l’òrgan per examinar les dependències on l’executiu de Pere Aragonès i el sector dels comuns del govern d’Ada Colau reclamen un espai de memòria sobre les tortures comeses durant el franquisme. En canvi, el Ministeri de l’Interior es mostra reticent a cedir l’espai perquè deixi de ser la seu policial a la capital catalana.

En la missiva, Orobitg explica que la majoria dels components de la comissió de Justícia han manifestat que és d'”especial importància” accedir a la prefectura “per conèixer l’estat actual de l’edifici i comprovar les modificacions i alteracions que s’hi duen a terme amb relació al seu valor històric“. Orobitg ha recordat en un missatge a Twitter que el propòsit de la Generalitat i de l’Ajuntament de Barcelona és reconvertir les dependències en un recinte memorial. En aquest sentit, l’objectiu de la visita sol·licitada és certificar que “no es malmet un espai que hauria de ser de denúncia de la tortura”, ha defensat el parlamentari d’ERC, que ha exigit “transparència” a l’Estat.

El president del grup municipal d’ERC a Barcelona, Ernest Maragall, ha aplaudit la petició d’Orobitg. “Primer la visita formal, després parlarem de com recuperem dignitat i memòria a Via Laietana”, ha escrit Maragall en un tuit.

La posició del PSC

El traspàs de la comissaria de la Via Laietana està estancada des de fa mesos. Aragonès va anunciar l’octubre passat que la Generalitat reclamaria la titularitat en la mesa de diàleg amb l’Estat. La qüestió de la seu policial també ha dut comuns i socialistes a votar per separat a l’Ajuntament de Barcelona. Tot i que el PSOE va votar el 2017 al Congrés a favor d’una proposta d’ERC per transformar l’oficina en un museu de memòria històrica, els socialistes han anat modulant el seu discurs per no incomodar l’executiu de Pedro Sánchez.

Així, el PSC es va abstenir en una proposició a favor del traspàs de la prefectura a finals de l’any passat. Els comuns, favorables a la conversió de la prefectura, consideren que la negativa d’Interior a cedir l’espai respon a càlculs polítics, però el partit de Colau es declara convençut que s’hi acabarà instal·lant el centre de memòria contra la tortura.

Més notícies
Placa dedicada a l'escriptora Ana Maria Matute Ausejo amb una pífia ortogràfica / Ajuntament de Barcelona
Barcelona desencalla nou noms de dona per batejar carrers i places
Notícia: Barcelona desencalla nou noms de dona per batejar carrers i places
Comparteix
Redueix la llista d'espera de propostes que la ponència del nomenclàtor acumula desbloquejant denominacions pendents d'estudi els últims anys
La màquina de recomptar diners i part del bitllets confiscats als estafadors / CME
Cauen uns estafadors quan anaven a lliurar un préstec amb bitllets falsos
Notícia: Cauen uns estafadors quan anaven a lliurar un préstec amb bitllets falsos
Comparteix
Els Mossos els enxampen quan recomptaven diners de pega que anaven a lliurar a una víctima
Imatge d'arxiu d'una intervenció policial | ACN
Alliberades 13 dones víctimes de prostitució
Notícia: Alliberades 13 dones víctimes de prostitució
Comparteix
Venien de Romania, amb la promesa d'una vida millor, i les obligaven a tenir sexe amb desconeguts
Operatiu de la Policia Nacional a Barcelona contra una banda d'estafadors / Europa Press
Estafa piramidal a joves amb criptomonedes i formació en ‘trading’
Notícia: Estafa piramidal a joves amb criptomonedes i formació en ‘trading’
Comparteix
Detingudes 8 persones que usaven mètodes de secta i prometien fer riques a les víctimes

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa