Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Estafa piramidal a joves amb criptomonedes i formació en ‘trading’
  • CA

Una banda criminal havia orquestrat una estafa piramidal que seduïa joves amb la promesa de fer-los rics a través de la inversió en criptomonedes i formació en trading. Vuit persones de la cúpula han estat arrestades per la Policia Nacional, que dona per desmantellada l’organització.

Segons la investigació, només el líder sol hauria captat de forma directa o indirecta unes 2.500 persones. Als 8 se’ls acusa dels delictes d’estafa, publicitat enganyosa i pertinença a organització criminal. L’estafa hauria començat a Barcelona i després s’hauria estès a les províncies de Tarragona, Alacant, Santa Cruz de Tenerife, Madrid i Màlaga. Tres de les vuit detencions són a Catalunya.

La Policia Nacional sosté que els estafadors usaven mètodes de secta i, de fet, la investigació es va iniciar fa un any arran d’una denúncia d’una associació de víctimes de sectes. Alertava que una acadèmia de formació financera oberta el 2019 reclutava joves alumnes -alguns menors d’edat- i els convencia per fer inversions arriscades a curt termini. Inicialment els captaven en parcs públics i després van començar a fer esdeveniments presencials en hotels.

El centre formatiu oferia ensenyament en línia i feia creure als joves que podrien guanyar grans quantitats de diners i “llibertat financera” sense haver de treballar. Per reforçar-ho, la cúpula de la trama exhibia una vida luxosa a les xarxes socials. No obstant, un cop matriculats la formació perdia protagonisme en favor de la captació sota pressió de nous estudiants entre el seu cercle d’amistats amb el que es generava l’estafa piramidal.

Cadascú havia de fer un primer pagament de 200 euros i després abonar-ne 150 cada mes, però si captada dos estudiants nous podia deixar de pagar quota regular i a partir del tercer passava a cobrar. Se’ls proporcionaven guions i instruccions per aconseguir les captacions i fins i tot se’ls intentava aïllar de la família i fer-los deixar els estudis. Dues adolescents de 17 anys van arribar a marxar de casa per anar a viure amb membres de la banda.

El grup usava una plataforma de formació que era successora d’una altra ja en quarentena per una advertència de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). El líder principal ja hauria estat vinculat a estafes piramidals anteriors i a iniciatives similars a l’estranger.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa