Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
“Contra la sentència, reincidència”: una altra manifestació massiva de l’independentisme
  • CA

Una multitud ha envaït el carrer Marina per a la manifestació unitària a Barcelona –convocada per l’ANC, Òmnium Cultural i 500 entitats més–, després de gairebé dues setmanes de protesta contra la sentència del Tribunal Suprem que ha condemnat a penes de presó 9 líders independentistes per la seva vinculació amb el referèndum de l’1-O del 21017. Segons la Guàrdia Urbana, en una xifra donada a les sis de la tarda –una hora després de l’inici de la marxa–, unes 350.000 persones hi participen.

Els manifestants de la protesta unitària contra la sentència de l'1-O, al carrer Marina / D.C.

Els manifestants de la protesta unitària contra la sentència de l’1-O, al carrer Marina / D.C.

Des de ben lluny de l’escenari, a Marina amb Consell de Cent, es veu tot el carrer ple a vessar. Qui arriba i fa una ullada queda sorprès. “Espectacular”, repeteixen uns i altres. Molts busquen l’ombra, també, per no acabar rostits. Les prioritats als càntics demostren que tenen clar el sentit de la protesta. “Llibertat” és el clam més repetit. També se senten lemes com “contra la sentència, reincidència”.

La capçalera de la manifestació unitària contra la sentència de l’1-O, al carrer Marina / Jordi Borràs

També ha saltat la sorpresa amb una altra capçalera. Han mpliat l’eslògan de la primera: de “llibertat” a “independència”.

Pancarta de la manifestació unitària contra la sentència de l'1-O al carrer marina, amb l'eslògan de la capçalera, ampliat:

Pancarta de la manifestació unitària contra la sentència de l’1-O al carrer marina, amb l’eslògan de la capçalera, ampliat: “La independència és llibertat” / Quico Sallés

També hi ha qui aprofita per barrejar els referents comuns de l’independentisme amb humor. Un manifestant duu una pancarta que diu que canvia “Fairy per QRs”, en referència als codis necessaris per accedir a l’aplicació de Tsunami Democràtic. Però no va de farol. A la mà, porta una ampolla del sabó de rentar els plats.

Manifestació massiva unitària, al carrer Marina, contra la sentència de l'1-O, gairebé dues setmanes després de conèixer-se la decisió / Jordi Borràs

Manifestació massiva unitària, al carrer Marina, contra la sentència de l’1-O, gairebé dues setmanes després de conèixer-se la decisió / Jordi Borràs

Alguns manifestants ja pensen en l’acció posterior a la manifestació unitària. Una veïna de Pineda de Mar ha aprofitat el viatge i es quedarà a Barcelona a la convocatòria que hi ha a les 19:30h a la Via Laietana. Ja té preparades les pilotes per “tornar-les” als cossos de seguretat, com clamava la convocatòria. En el seu cas, n’ha comprat unes 20 i les ha decorat amb missatges sobre els presos, la llibertat i la voluntat d’aconseguir un referèndum. “Ja que els tirem pilotes, almenys que vagin amb missatges”, explica.

Pilotes que porten alguns manifestants de la protesta unitària contra la sentència de l'1-O, per anar després a la protesta del CDR a la Via Laietana / D.C.

Pilotes que porten alguns manifestants de la protesta unitària contra la sentència de l’1-O, per anar després a la protesta del CDR a la Via Laietana / D.C.

Després, a les 19.30 hores, hi ha convocada una mobilització dels CDR a la Via Laietana per anar a ‘tornar’ a la Policia Nacional les pilotes de goma que els han disparat des que van començar les protestes per la sentència.

[r:1]

A la seu de Barcelona en Comú, al carrer Marina, penja una pancarta que diu “llibertat, diàleg, solucions”. Alguns dels seus regidors, com Marc Serra o Jordi Rabassa –com és habitual– han avisat a xarxes que se sumaven a la protesta.

Ada Colau, en canvi, aquest matí fins i tot ha evitat l’acte d’alcaldes que s’han posicionat contra la resolució del Suprem, malgrat haver votat ahir a favor d’una proposició del ple municipal en aquest sentit.

[r:2]

Una altra individualitat que ha cridat l’atenció ha sigut la noia-protesta que ha fet la marxa nua, coberta només amb fotos dels presos polítics i marques vermelles. També porta enganxats a la pell lemes com ‘Spain i pain’ (Espanya és dolor) i ‘Freedom means choice’ (Llibertat significa elecció).

La noia-protesta de la manifestació unitària contra la sentència de l'1-O / Quico Sallés

La noia-protesta de la manifestació unitària contra la sentència de l’1-O / Quico Sallés

En un altre punt, una bandera espanyola integrada en la manifestació, com a representació de la suposada vergonya que sent potser una part d’Espanya per la situació actual. La bandera simula demanar “perdó”. Un manifestant independentista la duu a mode de protesta. “Demano netejar el meu honor i alliberar els presos polítics”, expressa el text escrit.

La bandera espanyola que demana perdó en la manifestació unitària contra la sentència de l'1-O / David Cobo

La bandera espanyola que demana perdó en la manifestació unitària contra la sentència de l’1-O / David Cobo

 

Més notícies
La concentració de Parlem perd força i aplega únicament un centenar de persones
Notícia: La concentració de Parlem perd força i aplega únicament un centenar de persones
Comparteix
La iniciativa recupera la demanda de trobar "convivència" i reparteix la culpa de la situació entre els polítics de la Generalitat i la Moncloa
Colau evita la trobada de Torra amb 850 alcaldes que han rebutjat la sentència
Notícia: Colau evita la trobada de Torra amb 850 alcaldes que han rebutjat la sentència
Comparteix
L'alcaldessa de Barcelona no assisteix a la trobada al Palau de la Generalitat i mentrestant homenatja les Brigades Rojes
Vergés, sobre la visita de Sánchez a Sant Pau: “No podia entrar ni sortir cap ambulància”
Notícia: Vergés, sobre la visita de Sánchez a Sant Pau: “No podia entrar ni sortir cap ambulància”
Comparteix
La consellera assegura que la direcció del centre estava esperant el president espanyol però el candidat a la reelecció va "canviar" de porta i nega la plantada
Una protesta setmanal pels presos va ser la llavor de l’escridassada a Sánchez a Sant Pau
Notícia: Una protesta setmanal pels presos va ser la llavor de l’escridassada a Sánchez a Sant Pau
Comparteix
La plataforma Sant Pau per la Democràcia agrupa treballadors, usuaris i veïns i fa més d'un any que fa actes de protesta per la situació dels presos polítics
Una concentració antifeixista i un pícnic respondran a la manifestació unionista de diumenge
Notícia: Una concentració antifeixista i un pícnic respondran a la manifestació unionista de diumenge
Comparteix
Uns criden a fer front a una trobada d'ultres a la plaça Universitat i els altres convoquen una acció sorpresa davant la presó Model

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa