Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’oposició avança les seves reclamacions sobre els pressupostos 2021
  • CA

Malgrat l’optimisme del govern municipal sobre l’acord amb l’oposició per tirar endavant els pressupostos de l’any que ve, els grups municipals han avançat les seves exigències i propostes per tal de donar suport als comptes. Tant ERC com JxCat han estat crítics amb alguns dels aspectes plantejats per l’executiu local, cosa que fa augurar una negociació intensa perquè el govern Colau obtingui els vots favorables dels dos grups.

Els republicans censuren la “complaença” de l’executiu barceloní per la celebració dels 20 milions d’euros rebuts gràcies al conveni de cocapitalitat de Barcelona. El regidor d’ERC Jordi Castellana ha lamentat que Madrid ha rebut 100 milions i que la capital catalana n’ha rebut molts menys. A més, ha traslladat que el seu grup aposta per “plans d’ocupació” pel context “d’augment de l’atur”.

També ha expressat que la “tossuderia” dels republicans ha permès que es puguin fer servir els romanents, gràcies a la posició del grup al Congrés i a aturar un decret llei que volia vetar l’ús dels estalvis dels ajuntaments. ERC també ha manifestat l’escepticisme amb què veuen la partida d’inversions del govern municipal. “La màxima prioritat ha de ser atendre els dèficits generats per la pandèmia en la nostra societat i economia”, ha indicat ERC en un comunicat, on també ha considerat que caldria augmentar la despesa en plans d’ocupació i formació.

JxCat veu “poc realista” la proposta

La presidenta del grup municipal de JxCat, Elsa Artadi, ha qualificat de “poc realista” la proposta de pressupostos perquè “infla els ingressos i menysté les despeses”. Així, Artadi ha anunciat que el seu grup buscarà “arrencar més despesa corrent i ajudes directes” a les negociacions amb l’executiu de coalició. La regidora ha censurat la congelació de la despesa que preveuen els pressupostos: “Vol dir menys diners per a serveis socials, per a subvencions, per a ajudes directes a les famílies…”.

Finalment, Artadi ha recordat una promesa que va fer el govern municipal: “El Govern municipal es va comprometre al maig a contemplar un endeutament mínim addicional de 500 milions d’euros per poder formular un pressupost de recuperació econòmica i social per la ciutat de Barcelona, però s’ha quedat en 138”.

Ciutadans vol una rebaixa de les taxes

La presidenta del grup municipal de Ciutadans, Luz Guilarte, ha apostat per una reducció de les taxes municipals. “En la situació actual a qui pretenen cobrar impostos?”, s’ha preguntat després de recordar el context de crisi provocada per la Covid-19. A més, ha deplorat la “política d’asfíxia fiscal”. En aquest sentit, ha sol·licitat la rebaixa de l’Impost sobre Béns Immobles (IBI), del rebut de l’aigua, la desaparició de la taxa de terrasses l’any que ve, la taxa de vehicles i la de cementiris.

“El que correspon és una rebaixa general dels impostos”, ha conclòs. Així, tot i no pronunciar-se sobre els pressupostos, ha apuntat a les ordenances fiscals plantejades pel govern municipal per a l’any que ve, que també estan pendents d’aprovació per part de l’Ajuntament.

La regidora de Barcelona pel Canvi Eva Parera s’ha queixat del canal que ha fet servir l’executiu Colau-Collboni per presentar la proposta de pressupostos. “Nova política: Presentar els pressupostos als mitjans abans que als grups municipals”, ha dit a través de Twitter. “Teixint consensos”, ha rematat de forma irònica.

Més notícies
La pancarta 'Ens en sortirem' penjada a la façana de l'Ajuntament de Barcelona / Europa Press
El govern Colau proposa un pressupost expansiu recolzat en l’Estat i nou deute
Notícia: El govern Colau proposa un pressupost expansiu recolzat en l’Estat i nou deute
Comparteix
Els comptes creixerien un 6%, fins als 3.231 milions d’euros i es començarien a negociar dilluns
L'alcaldessa Ada Colau, aquest matí al ple / David Zorrakino (Europa Press)
Colau avança cap a la congelació dels impostos l’any vinent sense despentinar-se
Notícia: Colau avança cap a la congelació dels impostos l’any vinent sense despentinar-se
Comparteix
La regidora Ballarín va advertir a l'oposició que calia aprovar la proposta perquè si no, no donaria temps a aplicar-la l'any 2021

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa