Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Colau avança cap a la congelació dels impostos l’any vinent sense despentinar-se
  • CA

El govern municipal de Barcelona se n’ha sortit amb la seva sense gaire esforços en el seu projecte d’ordenances fiscals barcelonins. Ha tirat endavant inicialment el projecte de congelar totes les taxes i impostos, a més d’aplicar la rebaixa del 75% en la taxa de terrasses que ja ha aplicat aquest 2020 arran de la pandèmia. El tràmit ha estat molt més fàcil del que semblava.

Fa poc més d’una setmana, els principals grups de l’oposició, ERC i JxCat es mostraven predisposats a col·laborar-hi si l’Ajuntament negociava algunes millores. La resposta de la regidora del PSC Montserrat Ballarín va ser amenaçar-los que si aquesta proposta no tirava endavant, no donaria temps a tramitar-ne una de nova i que llavors, automàticament, s’aplicaria una repetició dels impostos de l’any anterior. El reglament municipal és així. A diferència dels pressupostos, si no hi ha un nou acord, es repeteix la mateixa línia que l’any anterior. Amb aquesta coacció implícita a sobre, els grups van animar el govern municipal a fer canvis. Tanmateix, avui no n’han mostrat i han aconseguit, igualment, tirar endavant la iniciativa gràcies a l’abstenció tant dels independentistes com del PP i Barcelona pel Canvi.

Davant aquest match ball salvat sense grans sacrificis, Ballarín ha acabat agraïnt als grups que hagin “possibilitat l’inici del camí” dels tributs de l’any 2021. Com a resposta, però, el regidor Jordi Castellana (ERC) ha assegurat que presentaran al·legacions en el període que s’obre les pròximes setmanes per afegir-hi concrecions que reivindiquen des de fa mesos. Entre les més rellevant, hi ha que s’inclogui la coneguda com a taxa Amazon –o taxa Ballarín, precisament– o que es repensi l’actual confecció de la taxa de terrasses.

En el mateix sentit, Elsa Artadi (JxCat) ha lamentat que des de la presentació de la proposta en comissió fins al debat del tema al ple no s’hagi aportat “cap informació nova” més enllà d’advertir-los que l’aprovació havia de ser “imminent”. Entre les crítiques al gestió del govern pel que fa a la negociació i tributs, Artadi ha recordat que encara esperen una rectificació de la nova taxa de residus. “Estàs dient a la gent que es quedi a casa i li estàs pujant la factura de l’aigua”, ha protestat la regidora. Per tot plegat, ha avisat que avui s’abstenen però que volen saber “què pensa fer el govern municipal” a banda de demanar-los “responsabilitat” durant la pandèmia. Així, si res no canvia de cara al text del desembre, el seu grup votarà en contra.

La resta de l’oposició ha criticat amb duresa que la proposta de congelació de taxes i impostos mantingui en gran mesura les xifres que s’han fixat per aquest any –el que tant Ciutadans com el PP han anomenat la “destralada fiscal” per haver apujat alguns impostos. La més contundent ha estat Luz Guilarte (Cs), que ha apuntat que ara no poden “arribar les presses” davant un moment excepcional i que s’hauria de “plantejar un retrocés i una tornada a les ordenances del 2019”.

La proposta de taxes i tributs, a més, ha estat rebuda com un primer test del tarannà municipal a l’hora de negociar els pressupsotos de l’any vinent. I els grups s’han queixat dels pocs avenços també que s’han fet en aquesta línia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa