Ofensiva de JxCat i Ciutadans contra la nova taxa de residus

Artadi recorda que l'encariment arriba en un moment "delicat" i Guilarte vol que es redueixi a la meitat fins a finals d'any

El grup municipal de Junts per Catalunya ha demanat la retirada de la nova taxa de recollida de residus domiciliaris fins que no es posi en marxa un sistema que bonifiqui les bones pràctiques. La taxa de recollida de residus domiciliari es preveu incloure en els rebuts bimensuals amb els quals es paga el subministrament d’aigua potable i ja s’ha començat a cobrar en els d’agost i setembre. La presidenta de JxCat a Barcelona, Elsa Artadi, ha assegurat que aquesta taxa suposa encarir el rebut de l’aigua entre setze i vint euros de mitjana cada dos mesos, en un moment “especialment delicat” per a moltes famílies a causa de la crisi econòmica i social derivada de la Covid-19. Per aquest motiu, JxCat ha reclamat suspendre l’aplicació d’aquesta taxa fins que no es pugui tributar en funció de la generació de residus. La presidenta del grup a la capital catalana defensarà la proposició a la comissió d’Economia i Hisenda, que tindrà lloc dimarts que ve.

El partit també ha assegurat que aquesta taxa no genera incentius a les bones pràctiques i s’ha referit a alguns estudis que conclouen que el consum d’aigua no té “pràcticament cap correlació” amb la producció de residus als domicilis. Per això, a parer del grup municipal “no té cap sentit” implantar una taxa d’aquestes característiques quan Barcelona encara no disposa d’un sistema de recollida de residus que permeti mesurar “amb efectivitat” la generació de residus per part de cada ciutadà i la forma en la qual els separa. La Federació d’Associacions de Veïnes i Veïns de Barcelona (FAVB) es va expressar en la mateixa línia i va criticar que la nova taxa s’inclogui en el rebut de l’aigua.

En aquest sentit, a la comissió d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat (CEUIM) d’aquest dilluns, Artadi també reclamarà al govern municipal presentar “informació estadística fefaent en la pròxima CEUIM sobre l’evolució de la producció i recollida selectiva de residus durant tot l’any en curs i establir anàlisi comparatius amb els anys anteriors”.

La recollida selectiva de residus és, pel partit, un dels “pilars” on es fonamenta l’estratègia d’emissions zero de les ciutats. JxCat ha recordat que el reciclatge és un procés que implica consum energètic i, per tant, l’estratègia de la seva gestió i la resposta dels usuaris és “fonamental” per la seva “rendibilitat social”.

Cs vol reduir-la a la meitat fins a finals d’any

El grup municipal de Cs ha reclamat aquest dissabte reduir a el 50% la taxa de recollida de residus fins a finals d’any i que es retornin els imports cobrats. La presidenta de Cs a Barcelona, Luz Guilarte, ha anunciat que defensarà aquestes mesures dimarts a la comissió d’Economia i Hisenda, informa el partit en un comunicat.

Guilarte ha dit que la taxa no diferencia la capacitat econòmica i l’esforç en el reciclatge, i que “suposa un càstig per a les famílies a l’estar vinculat a l’consum d’aigua” en un moment marcat pel coronavirus.

Més informació

Nou comentari