Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Llum verda coaccionada a la proposta de congelació d’impostos a Barcelona
  • CA

El govern d’Ada Colau i Jaume Collboni ha aconseguit que les ordenances fiscals de 2021 passin el primer tràmit amb una efectiva amenaça. Les ha sotmès a aprovació inicial aquest dimecres a la comissió d’Economia, amb el temps just per aconseguir abans de Nadal l’aval definitiu. La proposta de l’executiu és congelar tots els impostos però mantenir la rebaixa del 75% a les terrasses. A diferència del pressupost, els impostos i taxes s’han d’aprovar abans que comenci el nou any perquè sinó s’apliquen automàticament els de l’exercici anterior. 

Així, ha jugat la carta d’allargar la pujada tributària de fa un any en plena crisi del coronavirus per pressionar ERC i JxCat. Els dos partits independentistes han accedit a fer reserva de vot en comptes de posicionar-se en contra, com han fet Cs, PP i BpC. “Si aquestes ordenances no tenen una aprovació provisional aquest mes, passen automàticament i sense cap rebaixa a 2021”, els ha etzibat la regidora. “Això és el que hi ha tècnicament: no és cap amenaça, és la realitat!”, ha replicat a les protestes de l’oposició.

Ballarín ha reconegut que la confecció dels propers pressupostos és difícil per les “moltes incògnites” actuals sobre les transferències de l’Estat i l’autorització d’ús dels estalvis i l’endeutament. L’única “certesa”, ha insistit, és que “si no les portem ja a comissió no podran estar aprovades el 23 de desembre”. En aquest sentit, ha assegurat que el bipartit vol “començar el camí” de les negociacions i “pactar” amb l’oposició: “Facin un exercici de responsabilitat, tenim 63 dies per dialogar”.

Jordi Castellana (ERC) ha titllat la proposta del bipartit de “totalment continuista” en un context econòmic “totalment diferent” al de fa un any per l’impacte de la pandèmia. Els republicans demanen repensar a fons com es grava l’ús de l’espai públic i desencallar ja l’anomenada taxa Amazon. Elsa Artadi (JxCat) ha carregat contra l’executiu per la “manca de treball” que segons la regidora denota la congelació d’impostos i s’ha queixat de la precipitació en el debat: “Portem mesos demanant reunions i ens citen a una reunió 48h abans de presentar la proposta”.

Paco Sierra (Cs) ha clamat contra la continuïtat de la “destralada” fiscal aprovada l’any passat i ha assegurat que rebaixar impostos “és un clam als carrers”. Josep Bou (PP) ha insistit en les tres reformes que demana el PP –menys impostos, aprimar l’administració i reformar les ajudes socials– i ha apostat per ajudar les empreses a crear ocupació. Finalment Eva Parera (BpC) s’ha indignat amb l’estratègia fiscal de l’executiu: “No han fet res! Això és el que han decidit avui!”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa