Linxament de la Sagrada Família en xarxes i diaris espanyols per una nadala poliglota sense castellà

La Sagrada Família s’ha convertit en tendència a Twitter a l’estat espanyol per una polèmica per un vídeo amb la nadala Santa Nit en sis idiomes amb què el temple felicita el Nadal. El castellà no és una de les llengües de tot el món que formen part de la cançó, de la mateixa manera que no hi surten ni l’italià –clau en el catolicisme– ni el francès. Els idiomes triats són l’alemany, el català, l’àrab, l’anglès, el coreà i la llengua de signes. El castellà sí que apareix en els missatges escrits que acompanyen el vídeo en les xarxes del temple.

El vídeo es va penjar als comptes de YouTube, Facebook i Twitter del temple entre l’1 i el 2 de desembre, però ha sigut en les últimes 48 hores que ha esclatat la polèmica, instigada, entre d’altres, per l’eurodiputat de Ciutadans Jordi Cañas, i diversos diaris espanyols. Cañas arriba a qualificar-ho d'”obscè”.

Diaris com El Mundo, La Razón, El Español, i El País, entre d’altres, han recollit la notícia i s’han fet ressò dels tuits i comentaris a YouTube que ha generat el cas, alguns dels quals parlen d'”hispanofòbia” i “xenofòbia”

La xenofobia y el racismo no la podéis contener ni en Navidad, meteros vuestras felicitación por donde amargan los pepinos”, diu l’usuari 3975dzi a YouTube.

Altres retreuen al temple que triïi “la hispanofòbia abans que la concòrdia” i retreu als seus responsables que hagi inclòs l’àrab, que és la llengua dels jihadistes que suposadament volien fer esclatar la basílica, segons algunes hipòtesis que han circulat sobre el grup autor dels atemptats del 17-A.

N’hi ha que trien un llenguatge especialment groller, asseguren que no visitaran mai més l’obra de Gaudí i es penedeixen d’haver-hi anat. I el més curiós és que aquest usuari diu totes aquestes coses en resposta a un dels molts tuits de la Sagrada Fanília escrits en castellà.

Altres usuaris de la xarxa, en canvi, defensen el vídeo i plantegen una hipòtesi sobre quin ha sigut el criteri per a la tria dels idiomes.

Comentaris

  c´s Desembre 26, 2019 | 12:31
  Cañas, de la púrria més baixa de ciumarrano´s. Qué pot sortir de bo de la seva boca ?
  ganxó Desembre 26, 2019 | 12:42
  El senyor Cañas. I qui és aquest senyor? No serà pas aquell poll ressuscitat, que s'ha fet gran visquen del cuento ? (cuento : persona inutil, vividor de Catalunya, que vicia l'aire quan respira)
  Vaja! Sempre parlant del "espanyol" com si existís. Son uns usurpadors. Desembre 26, 2019 | 12:44
  I les altres llengües que es parlen a Espanya què son? Apàtrides? Marcianes? Ni la resagrada Constitució parla mai del "español", parla de la llengua castellana que tothom està obligat a saber ("deber de conocerla" diu) però no a parlar, perquè diu "derecho de hablar" i no "obligaciòn" o "deber".
  Jaume Desembre 26, 2019 | 13:18
  El castellà surt al final. El català representa una llengua d'Espanya (fins que fugen el camp)
  jg Desembre 26, 2019 | 18:20
  vosotros seguid ignorando al castellano y a los españoles que viven en cataluña...que no por ello van a desaparecer...
  Victor Desembre 26, 2019 | 18:28
  Doncs les vegades que això passa al revés i el catalàno hi és són incomptables.
  Doncs malament Desembre 26, 2019 | 18:40
  Ho fan en arab i no en castellà, per aquí deu estar la ma de la CUP i ERC.
  Fat Boy Desembre 26, 2019 | 18:42
  En catala pels catalans, en angles pels estrangers, la resta, propina. I la propina no es obligatoria, apart de que envileix al que la demana i degrada al que la dona.
  Mandrake Desembre 26, 2019 | 19:37
  Potser podrien fer com aquella nena de Madrid que "porta Catalunya al seu cor" i no sé què més, i que ho diu en un català que va fer emocionar als de Societat Civil Catalana, pobra gent! Vull dir que si jo, nascut i criat a Mollerussa, parlo l'espanyol millor que la immensa majoria dels espanyols, potser el tal Cañas et reliqua podrien: a) mirar què vol dir "obsceno", i b) aprendre alguna coseta... ni que fos en anglès, o en àrab!
  Sempre rebel Desembre 27, 2019 | 09:04
  No volen entendre (perque no interessa per a molts motius) que el Català és la nostra llengua i sempre ho serà per damunt de la seva. Són tant cazurros que es pensen que per impossar les coses, et poden esborrar la teva nacionalitat. Mai aconseguiran que ens sentim Ecspanyols. MAI. Ni sota amenaça d'un fusell.
  Born in the Cat Desembre 27, 2019 | 09:44
  El català, la meva llengua. Se denomina castellano dentro de sus fronteras, no “español“. Els colons, a Colònia. Espanya, que aprengui europeïtzació, educació, i cultura general. Tanto das, tanto recibes.
  Joanb Desembre 27, 2019 | 10:03
  El català és un idioma tan europeu com la resta de llengues europees i, en canvi, per culpa de ñ és un idioma no oficial (censurat, per tant) a les institucions de la Unió Europea. Llavors, de què coi es queixen els fanàtics ñ?
  un tipo que vive en Tabarnia Desembre 27, 2019 | 12:27
  el Cañita Brava, emprenyat, oleeeeee
  Ramon Desembre 27, 2019 | 17:20
  L'autor del primer post deu haver estat en coma, o tancat en una cova sense comunicació amb l'exterior, des de fa 20 anys ençà. I per això ignora en la mena d'infecta porqueria nacional que s'hi ha convertit ERC.

Nou comentari

Més notícies

La Sagrada Família il·lumina una de les façanes pel Nadal

Celebrarà tres espectacles d'uns 15 minuts en què projectarà llums sobre les escultures

La parròquia de la Sagrada Família recuperarà l’orgue de la cripta amb una campanya de mecenatge

Cedit per una congregació de monges, és un dels millors orgues romàntics que hi ha al món, un Cavaillé-Coll de 1896

La Sagrada Família dona la benvinguda al Nadal amb un concert

l'Orquestra Nacional d'Andorra i el Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana han interpretat nadales tradicionals catalanes i cantates internacionals

La Sagrada Família coronarà les torres dels Evangelistes amb un àngel, un lleó, un bou i una àguila

Després de La Mercè començaran les converses per definir el futur de la polèmica escalinata de la Glòria