Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La parròquia de la Sagrada Família recuperarà l’orgue de la cripta amb una campanya de mecenatge
  • CA

La parròquia de la Sagrada Família ha iniciat una campanya de mecenatge per sufragar els treballs de restauració i trasllat del nou orgue que se situarà a la cripta gràcies a la donació de la Congregació de Religioses del Sagrat Cor de Jesús. Es tracta d’un dels millors orgues romàntics que hi ha al món, un Cavaillé-Coll de 1896. Amb el lema Deixa la teva empremta al cor de la Sagrada Família. Apadrina l’orgue de la Cripta la campanya​ convida la ciutadania a participar d’aquesta iniciativa i a contribuir per poder gaudir conjuntament de l’orgue i la cripta de la basílica, on reposa Antoni Gaudí. No disposar d’orgue “desmereix els cants i la litúrgia”, ha dit l’arquitecte en cap de la Sagrada Família, Jordi Faulí.

El nou orgue de tubs donat per les religioses del sagrat cor de Jesús és d’estil romàntic i va ser construït el 1890 a París. Es va dur a terme per la firma Cavaillé-Coll quan edificaven l’església del Col·legi Sagrat Cor del carrer Diputació de Barcelona, on l’instrument ha estat 125 anys. La representant de la congregació de religioses del Sagrat Cor de Jesús, Margarida Bofarull, ha explicat que durant la guerra civil l’orgue es va malmetre una mica però és dels pocs que s’han conservat. Quan es va reprendre l’activitat a l’escola l’orgue tenia “poc ús” pel que, anys després, han decidit cedir-ho a la cripta ja que semblava fet a mida per aquest espai. “És quelcom providencial com moltes coses a la Sagrada Família, com afirmava Gaudí”, ha dit l’arquitecte en cap de la Sagrada Família, Jordi Faulí.

La restauració a fons de l’orgue implica un cost de 150.000 euros. El procés de restauració, a càrrec de l’orgueneria de Blancafort Orgueners, es farà en 11 mesos amb la voluntat d’acabar entre setembre i octubre de 2021. “S’empraran materials i procediments adients amb l’època de construcció de l’instrument” ha dit el restaurador de l’orgue Albert Blancafort. És l’únic orgue de la firma Cavaillé-Coll que hi ha a Catalunya, ha afegit l’expert, i la seva qualitat instrumental i musical mereix posar-ho al màxim nivell. “Significa que cal desmuntar-ho peça per peça i deixar-ho en les seves millors condicions d’origen”, ha afegit.

Per poder pagar-ho, la parròquia de la Sagrada Família, ha optat per una campanya de mecenatge i per la recuperació de la tradició dels apadrinaments. Les persones que desitgin col·laborar amb la iniciativa poden fer una aportació presencial a la cripta en efectiu, targeta o emplenant la butlleta de donació. També es pot participar a través d’internet mitjançant l’apadrinament dels tubs de l’orgue. Les persones que col·laborin amb una aportació de 50 euros o superior veuran el seu nom en una placa commemorativa situada a la Cripta de la Sagrada Família i podran participar d’una visita guiada, una explicació sobre l’orgue i un concert final a la cripta.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa