La defensa tècnica de Forn al·lega que està acusat pel simple fet de dirigir els Mossos

El lletrat Xavier Melero defensa l'extinent d'alcaldia i ara alcaldable del PDECat per Barcelona i reclama acumular les causes del Suprem i l'Audiència contra la cúpula d'Interior

Curteta i al peu. Xavier Melero, advocat de l’exconseller d’Interior i exregidor de Barcelona Quim Forn, és un gat vell. De fet, és el que va bastir un escrit de defensa més tècnic que no pas polític. Una idea que ha repetit en el seu torn de qüestions prèvies d’aquest matí davant la sala Penal del Tribunal Suprem. Melero ha incidit en una idea: “Això és un judici penal, com una estafa o una alcoholèmia, els meus representats no tenen dret a res més però tampoc a menys que qualsevol altre”. Tota una declaració d’intencions per reclamar el compliment de les garanties i drets que preveu el procediment penal. El lletrat ha acabat amb una única cita: “El dret penal és la barrera infranquejable de la política criminal”. La divisa va ser formulada el 1893 per Von Liszt i constitueix el pilar fonamental de l’Estat de dret: la punibilitat d’uns fets ha de ser previsible. Una al·legació de que hi ha hagut una vulneració al dret d’un procés amb garanties i a una tutela judicial efectiva. 

Per Melero, Forn no es troba a la banqueta dels acusats perquè fos un membre més d’un Govern, no estava en un grup homogeni que va firmar o votar una declaració com a membre d’un bloc, sinó que hi és perquè tenia capacitat de domini sobre la força pública que signifiquen els Mossos. En aquest sentit, ha demanat que el Tribunal Suprem i a l’Audiència Nacional –que processa la cúpula d’Interior– s’acumulin. “Només té avantatges i cap inconvenient perquè són els mateixos fets”, ha manifestat Melero. “És una situació anòmala, uns fan de testimonis aquí i estan d’acusats allà i a l’inrevés”, ha afegit. També ha criticat que s’hagin fixat diferents nivells d’autors dels suposats delictes que es jutgen. 

Per resoldre-ho, Melero entén que la sala hauria de suspendre la causa, el que implicaria allargar la presó provisional mentre la sala resol aquest incident d’acumulació de causes. Per això, la defensa ha sol·licitat al tribunal que substitueixi la presó provisional per una mesura cautelar “menys greu” i amb totes les garanties. 

El lletrat del conseller d’Interior ha reclamat la testifical de José Ignacio Zoido, ministre de l’Interior durant els fets jutjats, perquè “no tindria cap sentit que s’hagi accedit al testimoni de Mariano Rajoy i l’exvicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, i no al del ministre del ram”. A més, com a novetat, ha demanat que s’aporti la documental de la compareixença que Zoido va fer al Senat el gener del 2018, on va detallar l’operació ‘Copèrnic’, l’operatiu policial contra les urnes a Catalunya. 

Més informació

Nou comentari