Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Aturada simultània d’Ajuntament, Generalitat, Diputació i AMB en protesta pel judici de l’1-O
  • CA

Les administracions públiques catalanes i municipals s’han aturat 5 minuts aquest migdia en protesta per l’inici del judici als líders sobiranistes que van fer possible el referèndum de l’1 d’Octubre. Concentracions davant de l’Ajuntament de Barcelona, la seu de l’Àrea Metropolitana, la Diputació de Barcelona, el Palau de la Generalitat i les diferents conselleries catalanes han expressat el malestar de part dels treballadors i càrrecs electes per l’encausament dels 12 presos polítics. Altres espais destacants com el Parlament, hospitals, seus d’entitats culturals i sindicals i universitats han acollit concentracions similars.

L’acció de repulsa més mediàtica ha estat a la plaça Sant Jaume, on membres del Govern i de l’exectiu municipal –encapçalats respectivament per l’alcaldessa Ada Colau i la consellera de Presidència, Elsa Artadi– han sostingut una pancarta amb el lema “L’autodeterminació no és delicte”. Malgrat les consignes de mantenir la reivindicació acotada al dret d’autodeterminació, part dels concentrats han entonat crits d’independència. Com ja va succeïr aquest diumenge a l’acte municipalista pel judici, celebrat al Saló de Cent, Ada Colau s’ha quedat en silenci durant els càntics independentistes.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha reiterat que l’única manera de sortir del conflicte entre Catalunya i l’Estat espanyol és “desjudicialitzar, que la gent surti de la presó i que es reprenguin el diàleg i la negociació”. Colau ha denunciat la injustícia de la presó preventiva dels presos polítics i ha reiterat que no hi ha hagut violència durant el Procés. També ha criticat que un partit d’extrema dreta –en referència a Vox, tot i que no l’ha esmentat– pugui utilitzar el judici per fer propaganda política “del seu discurs d’odi”.

Crítiques de Manuel Valls i PP 

L’ex primer ministre francès i candidat a alcalde Manuel Valls ha carregat contra Colau per l’aturada amb el hashtag #SalvemBarcelona. “Una alcaldessa hauria de respectar l’estat de dret, la separació de poders i la justícia”, ha dit a Twitter. També ha afegit que la seva ciutat és “catalana, espanyola i europea”, i no una “tribuna per al separatisme”. 

L’aval formal de les administracions a les protestes ha disgustat a diversos polítics favorables al judici i contraris a l’autodeterminació, com Carina Mejías (Cs) o Alberto Fernández Díaz (PP), que consideren que la convocatòria ultrapassa la neutralitat institucional. “Colau desprestigia la justicia, se suma a les manifestacions de pressió als jutges i es manifiesta amb els separatistes i els seus crits d’independència”, s’ha queixat la presidenta del grup municipal de Ciutadans, a qui ha repiulat Valls. 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa