Els alcaldes boicotegen l’equidistància de Colau i criden “independència” al Saló de Cent

L'alcaldessa ha volgut explicitar que no es tractava d'un acte independentista, com li han criticat PSC, Cs i PP, i acte seguit els assistents li porten la contrària

L’acte municipalista pel judici a l’1-O, celebrat aquest diumenge al Saló de Cent de Barcelona, ha tingut un final inesperat. L’organitzaven l’Associació Catalana de Muncipis (ACM) i l’Ajuntament de la capital, amb un to calculat de suport als presos polítics sense defensar la independència, per incloure tant als alcaldes de forces sobiranistes com als comuns. L’alcaldessa Ada Colau ha volgut explicitar en el seu últim parlament que “aquest no és un acte independentista” sinó “de defensa dels drets i llibertats fonamentals” i “d’humanitat”, en resposta a les crítiques de PSC, Cs i PP sobre la politització de les festes de Santa Eulàlia. 

Acte seguit, però, els alcaldes presents al Saló han boicotejat els equilibris polítics de Colau i li han portat la contrària cridant “Independència” de peu dret i amb aplaudiments. L’alcaldessa, que ja havia tornat al seu seient, feia que no amb el cap i comentava la situació amb David Saldoni, president de l’ACM. Fins aquell moment els alcaldes havien complert les directrius pactades i s’havien limitat a cridar “llibertat”. La retransmissió de la televisió municipal Betevé ha deixat constància del moment.

Precisament mentre es realitzava l’acte han fet declaracions a la premsa els líders dels grups municipals de PSC i PP, Jaume Collboni i Alberto Fernández Díaz, que han considerat que l’alcaldessa posa el consistori “al servei del procés” acollint i coorganitzant aquest acte al Saló de Cent. El socialista l’ha acusada de convertir l’Ajuntament en “el quilòmetre zero de l’independentisme“ mentre que el popular ha titllat la seu consistorial de “casal secessionista“.

Manuel Valls, després de manifestar-se aquest matí a Madrid en contra del diàleg entre Pedro Sánchez i Quim Torra, ha tancat files amb PSC i PP sobre la neutralitat de l’acte. “Ada Colau va de la mà dels separatistes, cada dia és més clar i això és el gran perill per Barcelona”, ha assegurat via Twitter. “La nostra ciutat no pot ser ostatge del pacte entre el populisme i el separatisme”, ha insistit. En sentit oposat, Ernest Maragall també ha sucat pa a l’anècdota i ha assegurat en una piulada que els alcaldes “han donat una lliçó” a l’alcaldessa: “Volia fer oblidar la seva sistemàtica ambigüitat però la immensa majoria d’alcaldes i alcaldesses no es deixen convertir en figurants”. “Avui el Saló de Cent ha retrobat la dignitat”, ha afirmat.

Més informació

Nou comentari